vrijdag 13 december 2013

Lindsey De Grande verliest contract bij Atletiek Vlaanderen...



Foto: www.lindseydegrande.be
Deze morgen las ik op de blog van Lindsey De Grande dat er een eind gekomen is aan haar profcontract bij Atletiek Vlaanderen. Dit nieuws werd haar gemeld in een brief ... kurkdroog, gevoelloos en zonder verdere uitleg. Een telefoontje of een persoonlijk gesprek kon er blijkbaar niet van af. Lindsey lijdt aan chronische leukemie en desondanks studeert ze binnenkort af aan de universiteit van Leuven, probeert ze terug haar niveau van weleer op de piste terug te bereiken en is ze een voorbeeld voor zoveel andere kankerpatiënten. Ze doet dit alles met een ongekende levenslust en moed, waar je niet anders dan bewondering voor kunt hebben. Tijdens de afgelopen twee jaar zijn de prestaties van Lindsey gestaag maar best mooi vooruitgegaan. Haar ultieme doel, terug bij de Europese top van de halve fond behoren, heeft ze nog niet bereikt ... maar ik ben er zeker van dat ze verdomd dicht in de buurt zal komen de komende jaren. Voor mij is Lindsey De Grande en niemand anders de enige echte Sportvrouw van het Jaar ... en van de afgelopen jaren. Dag in dag uit vecht ze tegen een verschrikkelijke ziekte, probeert ze een zo normaal mogelijk leven te leiden en jaagt ze haar dromen na. Dit alleen al verantwoordt de steun van Atletiek Vlaanderen. Iedereen ziet duidelijk dat Lindsey vooruitgang boekt en dan plots, nu ze de steun meer dan ooit nodig heeft, laten ze haar vallen. Zielig vind ik dat ... en ik kan me niet van het idee ontdoen dat dit vanaf dag één ook de bedoeling is geweest van Atletiek Vlaanderen. 'Het arme meisje vecht tegen kanker ... laten we haar maar steunen want het zal niet lang duren vooraleer ze de hoop op een atletiekcarrière opgeeft en dan kan het contract vanzelf een stille dood sterven', moeten ze gedacht hebben Nu ze echter zien dat Lindsey een echte doorbijter is en haar droom helemaal niet opgeeft, moeten ze nu een andere reden vinden om het contract te beëindigen. Dan maar een kurkdroge melding dat haar prestaties een verdere ondersteuning niet meer kunnen verantwoorden. Zo zien we nog maar eens hoe gevoelloos en verfoeilijk onze maatschappij geworden is. 

Lindsey, net zoals zoveel anderen hoop ik dat je Atletiek Vlaanderen lik op stuk geeft en een fantastische atletiekjaar tegemoet gaat ... maar bovenal wens ik je veel moed, doorzettingsvermogen en kracht om te blijven vechten tegen je ziekte en om je dromen te blijven koesteren. Dream it. Do it.

zaterdag 30 november 2013

Será do Guaraná? ... Mario Jardel

Será?

Mario Jardel, de Braziliaanse prijsschutter die rond de eeuwwisseling het mooie meer maakte bij FC Porto, Galatasaray en Sporting Clube de Portugal, heeft op 40 jarige leeftijd opnieuw de voetbalschoenen aangebonden. Bij de Braziliaanse amateurclub Ibirubá wil hij opnieuw doen wat hij het beste kan: doelpunten maken. Officieel was Super Mario al zo'n twee jaar met pensioen, maar eigenlijk was hij al jaren uit beeld verdwenen. Bij FC Porto en Sporting scoorde hij gemiddeld meer dan 1 goal per wedstrijd en in die periode werd hij ook twee keer Europees topschutter. Nadat hij Sporting in 2003 verliet, ging het bergaf met zijn carrière. Ancona, Bolton Wanderers, Newel's Old Boys, Alaves, Goias, Beira Mar, Anorthosis Famagusta, Newcastle United Jets,...in zeven jaar verslond Jardel maar liefst 12 clubs en nergens werd het een succes. Zijn carrière stierf uiteindelijk een stille dood. Tijdens zijn succesperiode in Portugal kwam Jardel in de verkeerde milieus terecht. Slechte vrienden, een gokverslaving, de scheiding van zijn echtgenote Karen en de daaruit voortvloeiende depressies zorgden ervoor dat Jardel zijn toevlucht zocht tot drugs. Jarenlang was de spits verslaafd aan cocaïne en hij was dan ook meer in discotheken te vinden dan op het voetbalveld. De laatste twee jaar van zijn carrière was Jardel terug clean, en hij droomde ervan om zijn carrière nieuw leven in te blazen, maar daarvoor was het jammer genoeg te laat.

Mario Jardel is een van de efficiëntste en meest productieve spitsen die ik ooit live aan het werk gezien heb. Bij Sporting en FC Porto scoorde hij altijd ... maar dan ook écht altijd. Ik herinner me ook nog dat Jardel in 2002, het jaar dat hij met Sporting de Portugese titel behaalde, wekenlang na ieder doelpunt zijn shirt uittrok. Op zijn onderhemd stond toen steevast een boodschap ... eerst "Por que será?" (Hoe zou het komen?) en de daarop volgende weken een aantal keer "Será?" (Zou het?). Heel voetbalminnend Portugal was in de ban van deze mysterieuze boodschappen. Uiteindelijk werd alles duidelijk. Na een zoveelste doelpunt onthulde Jardel een nieuwe boodschap en die luidde "Será do Guaraná?" (Is het dankzij Guaraná?). En gigantisch geslaagde marketingzet was het van "Guaraná", het Braziliaanse softdrankje dat in die periode ook in Portugal op de markt gekomen was. De TV comercial die toen in Portugal liep, toonde een Braziliaanse schone die tijdens een partijtje strandvoetbal een fantastisch doelpunt scoorde en toen ook haar truitje uittrok. De boodschap die zij liet zien, sprak meer tot de verbeelding dan die van Jardel, maar kom, daar ga ik nu niet over uitweiden. Ik kende het energiedrankje niet en uiteraard bestelde ik tijdens mijn volgende bezoek aan Portugal op café steeds een Guaraná ... en ik vond het een openbaring. Guaraná is een fruitig frisdrankje met een exclusieve, exotische smaak. Die unieke smaak komt van een tropische vrucht, de Guaraná, die groeit in het Braziliaanse Amazonegebied. Ik ben altijd al een beetje gevoelig geweest voor reclame en in het geval van Guaraná, dat trouwens ook hoofdsponsor is van de Braziliaanse Seleção, was ik door Jardel en het leuke reclamespotje onmiddellijk verkocht. Dit moest en zou mijn "merk" worden ... in Portugal althans, want ik wacht al jaren op de introductie van het Braziliaanse Samba-drankje in België. Aangezien ik bijna nooit alcohol drink, bestel ik hier dus nog steeds mijn saaie Coca Cola op café, of een Zero om de indruk te wekken dat ik op mijn lijn let.
Ik reken op de Rode Duivels om daar vanaf deze zomer verandering in te brengen. Ik zie Marc Wilmots al zwaaien met de wereldbeker en Vincent Kompany die, met een blikje Guaraná in de hand, de legendarische uitspraak doet : "Brazilië is van iedereen ... maar vandaag toch vooral van ons !" Saúde !


De bewuste reclamespot :-)






vrijdag 1 november 2013

Maradona is en blijft de beste ...

Foto: Daily Mirror
Diego Armando Maradona werd deze week 53 jaar oud. De Argentijn kwam na zijn voetbalcarrière vooral nog in het nieuws omwille van zijn verslavingen, zijn overgewicht en zijn excentrieke levensstijl. In 2010 kreeg hij de kans om als bondscoach zijn Argentinië naar de wereldtitel te leiden ... maar ondanks een veelbelovend begin, viel hij pijnlijk door de mand. Aan passie en vaderlandsliefde geen gebrek, maar hij was allesbehalve een trainer. Met een sigaar in de mond en met de handen in de zakken leidde hij de trainingen. Zijn tactiek was ook behoorlijk onduidelijk en ondanks het heel goeie spelersmateriaal dat hij voor handen had, eindigde zijn ambt in de kwartfinale van dat WK tegen Duitsland. De Argentijnse voetbalbond besloot na het WK, begrijpelijk, zijn contract als bondscoach niet te verlengen. 

Maradona was een talent van de puurste soort, een voetballer die in zijn eentje Argentinië wereldkampioen heeft gemaakt en Napels op de internationale voetbalkaart heeft gezet. Maradona deed dat allemaal zonder echt veel inspanningen te leveren op training. Met zijn genialiteit, techniek en klasse leek dat allemaal niet nodig te zijn. Ondanks zijn duidelijk overgewicht was hij wedstrijd na wedstrijd beslissend met weergaloze acties, doelpunten, ... In het hedendaags voetbal zou dit allemaal niet meer kunnen want het modern voetbal is veel fysieker geworden. Over wie de beste voetballer aller tijden is, kan natuurlijk gediscussieerd worden. Er zullen altijd keikoppen zijn die beweren dat Pelé de grootste is, anderen zullen dan weer Messi als de beste beschouwen. Voor mij is deze titel weggelegd voor Maradona. Geen enkele speler die zo zijn stempel gedrukt heeft op een nationaal team én op de topclub(s) waarvoor hij gespeeld heeft.

De mooiste videobeelden van Maradona werden genomen in München. Het was in 1989 tijdens de opwarming voor de halve finale van de UEFA Cup tegen Bayern München. Maradona was gemoedelijk zijn spieren aan het losmaken. Toen de Oostenrijkse groep Opus "Live is life" begon te spelen, achtte Maradona de tijd rijp voor een regelrechte show. Als een klein kind, nota bene met zijn schoenveters los, begon hij de jongleren op de tonen van de muziek. Fantastische beelden heeft dit opgeleverd. Maradona is Maradona ... excentriek, passioneel en ondanks zijn misstappen, die gaan van openbaar gevloek tot overmatig cocaïnegebruik, is hij geliefd door iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt. Hij is misschien geen echt voorbeeld voor de jeugd, maar hij is wel de reden waarom zovelen, zoals ik, voetbal een van de mooiste sporten ter wereld vinden.
Feliz Cumple, Pelusa :-)

donderdag 31 oktober 2013

Mohamed Sissoko ... the purple missing link?


sissoko-momo
Foto: fcgb.net
Mohamed Sissoko is momenteel op proef bij Anderlecht. Deze Frans-Malinese klasbak heeft in het verleden al bij topclubs als Auxerre, Valencia, Liverpool, Juventus en PSG gespeeld ... en toch is hij nog steeds 'maar' 28 jaar oud. Sissoko is een krachtige en technisch wel onderlegde verdedigende middenvelder die, als hij fit is, zeker een meerwaarde is voor het huidige paars-wit. Hij is ongelofelijk sterk in de duels en met zijn ervaring zou hij misschien wel de leidersfiguur kunnen worden die de Brusselaars ontberen.
Aan de andere kant is het natuurlijk ook een beetje vreemd dat een speler van zijn kaliber geen ploeg meer vindt en zich moet "verlagen" tot deze - momenteel - modale Belgische ploeg.

Dit filmpje dat ik terugvond op YouTube doet alleszins het beste verhopen. Niet twijfelen, Herman ... binnenhalen die vis !!

dinsdag 29 oktober 2013

Comeback voor Susanna Kallur ?

Foto: Fanpix.net
Susanna Kallur (32) is de drievoudig Europees Kampioene en huidig wereldrecordhoudster op de 60 m horden indoor (7"68). Na een aantal seizoenen vol blessureleed, hing de Zweedse in 2010 de spikes aan de haak. Er gaan al een tijdje geruchten dat ze in alle stilte aan een comeback werkt. Haar coach, Torbjorn Eriksson, heeft gisteren uiteindelijk bevestigd dat ze wel degelijk opnieuw aan het trainen is. Haar eerste grote doelstelling is het EK 2014 in Zürich en op lange termijn zou ze zelfs al denken aan de Spelen van 2016 in Rio. Ambitie te over dus. 

Susanna Kallur leek voorbestemd om een sportieve carrière uit te bouwen. Haar vader, Andres, was een ijshockeyspeler bij de New York Islanders en haar moeder, Lisa, was een professioneel volleybalspeelster. Ook haar tweelingzus, Jenny, gooide hoge ogen in het hordenlopen. Susanna stak er weliswaar altijd bovenuit, maar toen ze op het EK indoor 2005 in Madrid goud en zilver wegkaapten, was het familiegeluk compleet. Een unieke prestatie in de atletiekwereld. De prestaties van de zusjes inspireerde zelfs hun jongere broer Martin die momenteel een degelijke 14"31 als bestprestatie op de 110m horden kan voorleggen.

Alhoewel ze vooral naambekendheid genoot door haar indoor prestaties, was Susanna Kallur ook een wereldtopper op de 100 m horden. Haar PR op die afstand (12"49) liep ze in 2007 en sindsdien heeft geen enkele Europese atlete nog sneller gelopen. Haar comeback zou een goeie zaak kunnen zijn voor het hordenlopen in Europa. Ik droom al hardop van een duel tussen de Britse Tiffany Porter en Susanna Kallur ... maar de Zweedse heeft natuurlijk al drie jaar geen officiële horde meer genomen en een comeback op het hoogste niveau is altijd moeilijk. Binnen een paar maanden weten we ongetwijfeld al meer.

vrijdag 25 oktober 2013

Bebé, de misrekening van Alex Ferguson

Foto: The Busby Way
Triguinho, Christian Leiva, Max Von Schlebrügge, Cyril Téhérau, Victor Bernardez, Nemanja Rnic,... allemaal exotische namen van spelers die ooit met de nodige poeha neerstreken in het Astridpark. Wie kent deze spelers nog? Het zijn allemaal vedetten waarvoor Anderlecht de nodige miljoenen heeft betaald, maar waarvoor de club bitter weinig heeft teruggekregen. De meesten verwarmden vooral de bank of zorgden voor extra bezetting in de tribunes. Téhérau was misschien nog de meest talentvolle. Na een half seizoen kommer en kwel bij paars-wit werd hij eerst uitgeleend en daarna voor een peulschil definitief verkocht aan Charleroi. Bij de Karolo's haalde hij eigenlijk wel een behoorlijk niveau en uiteindelijk verkaste hij naar het Italiaanse Chievo, waar hij trouwens ook basisspeler is. De anderen zijn zo goed als in de anonimiteit terechtgekomen ... met uitzondering van Max Von Schlebrügge want die zal altijd enige naambekendheid blijven genieten. Niet omwille van zijn voetbalkwaliteiten maar wel omdat hij familiebanden heeft met Hollywoodactrice Uma Thurman. De overgrootvader van Max is tevens de grootvader van Uma Thurman ...

Miskopen, witte merels die plots dode mussen bleken te zijn ... het is een fenomeen waar iedere topclub wel eens mee te maken krijgt, zelfs Manchester United. Sir Alex Ferguson, de gewezen manager van The Red Devils, stond ervoor bekend dat hij een neus had voor talenten. De meeste spelers die hij uit de eigen jeugd haalde (Ryan Giggs, Paul Scholes,...) of bij andere clubs weghaalde (Cristiano Ronaldo, Peter Schmeichel, Ole Gunnar Solskjaer,...) ontwikkelden zich tot wereldsterren. Toch kan ook de meester zich al eens vergissen. In 2010 haalde hij de Portugees Bebé voor 9 miljoen euro weg bij Vitória Guimarães. De Schot was ervan overtuigd dat er voor de vleugelspeler een grote toekomst weggelegd was. Meer nog, Fergie verkoos hem boven ene Eden Hazard, die in die periode ook heel intens werd gescout. Bebé mocht 7 keer opdraven in de hoofdmacht van Man U, maar kon op geen enkel moment overtuigen. Op het einde van het seizoen werd hij uitgeleend aan het Turkse Besiktas, maar ook dat werd een mislukking. Hij speelde er 4 wedstrijden en uiteindelijk werd hij na een nachtje feesten door de club disciplinair geschorst. Momenteel is de Portugees, die nog steeds eigendom is van Manchester United, terug actief in eigen land. Na een jaartje aanmodderen bij Rio Ave, speelt hij nu bij Paços de Ferreira, momenteel laatste in de Liga Zon Sagres. Vooralsnog breekt Bebé nog steeds geen potten en het begint er steeds meer op te lijken dat de betaalde 9 miljoen euro weggesmeten geld is. Tja, in 2010 waren de Belgen ook nog niet zo "hot" in Engeland als vandaag, want anders had misschien Eden Hazard nu op Old Trafford het mooie weer gemaakt. Zo zie je maar, niet alleen Herman Van Holsbeek kan zich vergissen ... het overkomt de allergrootsten.

vrijdag 18 oktober 2013

De sprong van Bob Beamon

Foto: IMAGEGLOBE
Het is vandaag exact 45 jaar geleden dat de Amerikaan Bob Beamon in Mexico-City het wereldrecord verspringen op 8m90 bracht. Hij sprong in de finale van de Olympische Spelen maar liefst 55,25 cm verder dan het vorige wereldrecord van de Rus Igor Ter-Owanesjan. Toegegeven: de omstandigheden in Mexico-City waren ideaal. Op 2240 meter hoogte is de luchtweerstand laag en de verspringers werden die bewuste 18 oktober 1968 gesteund door een rugwind van twee meter per seconde. Toch was dit een bovenmenselijke prestatie van Beamon en decennia lang was de hele atletiekwereld geïntrigeerd door de "sprong van de eeuw". Pas 23 jaar later, in 1993, werd het wereldrecord gebroken door een andere Amerikaan, Mike Powel. Hij sprong in Tokio 8m95 ver, een record dat tot op heden nog steeds overeind staat.

Na de Spelen van 1968 kon Beamon nooit echt zijn topprestatie bevestigen. Hij kwam erna nooit nog verder dan 8m22. Beamon vond uiteindelijk geen motivatie meer in de sport en kort nadat hij in 1970 afgestudeerd was aan de Universiteit van Texas, hield hij de atletiek voor bekeken. Hij begon een nieuwe carrière als maatschappelijk werker. Toch kijkt hij nog steeds met heel veel plezier en gepaste trots terug op zijn wereldrecord. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet denk aan mijn sprong en dat geeft me nog steeds een heel aangenaam gevoel. Het record is nu wel gebroken door Mike Powel, maar ik ben nog steeds in het bezit van het Olympisch Record en dat is ook iets wat ik koester"

(bron: Interview met Bob Beamon door Mike Rosenbaum, Detroit 2008).

vrijdag 4 oktober 2013

RIP Amy Dombroski

Foto: Dave McElwaine

Droevig nieuws uit de wielerwereld. Gisteren is de 26-jarige Amerikaanse veldrijdster Amy Dombroski om het leven gekomen na een ongeval op training. Het was nota bene haar eerste training op Belgische bodem ter voorbereiding van het komende veldritseizoen. 
Amy Dombroski was een groot talent en was een van de uithangborden van team Telenet-Fidea. Nadat ze vorig seizoen elfde was geworden op het WK, leek ze dit jaar definitief de stap te zetten richting de absolute top. Jammergenoeg heeft het lot er anders over beslist.
RIP, Amy...

woensdag 25 september 2013

Florence Griffith : even onvergetelijk als omstreden

Florence Griffith-Joyner (38-years-old): December 21, 1959 – September 21, 1998
Foto: Getty Images
Gisteren was het exact 25 jaar geleden dat Ben Johnson in Seoul Olympisch goud behaalde op de 100 meter. Met een verbluffend wereldrecord (9”79) snoerde hij Carl Lewis en de andere Amerikanen de mond. Drie dagen lang was Ben Johnson de snelste man op deze aardbol, een fenomeen, een held … totdat bekend raakte dat hij betrapt werd op het gebruik van anabole steroïden. De held van Seoul werd in één klap een dopinggedrocht dat publiekelijk aan de schandpaal werd genageld. Op die zelfde Spelen werden trouwens nog door een andere atlete bovenaardse prestaties geleverd. Florence Griffith, de flamboyante en excentrieke Amerikaanse, behaalde er individueel goud op de 100 en de 200 meter. Op de 200 meter zette ze een fabuleuze 21”34 neer en degradeerde ze de tegenstand tot veredelde amateurs. Eerder dat seizoen had ze ook al het wereldrecord van de 100 meter op 10”49 gebracht. Tijden om van te duizelen en waar toch wel meer dan een geurtje aan vast hangt. Kort na de Spelen kondigde Flo-Jo trouwens ook haar afscheid aan en dat wakkerde de speculaties over dopinggebruik nog meer aan. De dopinggeruchten werden echter nooit hardgemaakt met bewijzen en ik vrees dat we ook nooit de waarheid zullen kennen. Flo-Jo stierf immers in 1998 op 38-jarige leeftijd in haar slaap ten gevolge van een hartaanval. 

Florence Griffith is ongetwijfeld een van de opvallendste verschijningen uit de atletiekgeschiedenis. Op de piste viel ze niet enkel op door haar prestaties, maar ook door haar opvallende, extravagante outfits en haar lange, kleurrijk beschilderde nagels. Op dat vlak was ze haar tijd ver vooruit. Haar uitstraling is te vergelijken met die van Usain Bolt dezer dagen. Ze verzorgde de show en ze zag eruit alsof ze van de atletiekpiste rechtstreeks naar een fotoshoot kon sprinten. Na haar carrière bewees Flo Jo, die een boa constructor als huisdier hield, ook dat ze enorm veelzijdig was. Ze schreef gedichten en kinderboeken, ze ontwierp kleding en ze begon als actrice in een aantal sitcoms. Het was haar ambitie om ook haar eigen kledinglijn uit te brengen; een droom die haar echtgenoot Al Joyner na haar dood alsnog realiseerde.

Florence Griffith was een enorm omstreden figuur in de atletiekwereld, maar tegelijkertijd was ze ook heel geliefd. Jammer dat ze veel te vroeg uit het leven werd gerukt. Vandaag zou ze 53 jaar oud geweest zijn. Ik had haar graag te biecht zien gaan op de sofa bij Oprah en haar zien acteren in een James Bondfilm. Ze had gisteren trouwens ook niet misstaan naast Ben Johnson op de "magische" piste van Seoul als gezicht van een nieuwe antidopingcampagne. Ze zou het zeker in stijl gedaan hebben, zoals alles wat ze in haar leven heeft gedaan. 

maandag 16 september 2013

Chris Horner en zijn whereabouts...

Foto: ImageGlobe
Chris Horner heeft het voor elkaar gekregen. De bijna 42-jarige Amerikaan heeft de Ronde van Spanje 2013 op zijn naam geschreven. Het was een mooie, een spannende en vooral een extreem zware Vuelta. Wie vooraf op Horner gegokt heeft, zal ongetwijfeld een aardig centje verdiend hebben, want niemand had verwacht dat deze veteraan ook maar een rol van betekenis ging spelen in deze Ronde. Al bijna een hele week lees je in de kranten lichte insinuaties dat Horner misschien niet helemaal zuiver zou rijden. In zijn hele carrière heeft hij in geen enkele grote ronde een top vijf plaats behaald ... en dan in de herfst, wat zeg ik, in de winter van zijn carrière zorgt hij voor dit huzarenstukje. Deze vaststelling doet zowaar ook bij mij een wenkbrauw fronsen ... ik, die nogal naïef ben in zulke zaken en steevast geloof in de eerlijkheid van alle sporters.

In de loop van de dag kwam plots groot nieuws: Horner mist onaangekondigde dopingcontrole. Deze morgen was Chris Horner niet aanwezig in het hotel waar hij, volgens zijn whereabouts, zou verblijven. Journalisten roken meteen bloed en er werden al allerlei verhalen geschreven over de vlucht van een dopingzondaar, over een nieuwe smet op het blazoen van het wielrennen. Een paar uur later kwam er dan een verklaring van RadioShack : Chris Horner had duidelijk doorgegeven dat hij in een ander hotel de nacht ging doorbrengen. Er was dus geen sprake van dat hij bewust een dopingcontrole had ontlopen. Jammer voor alle sceptici en criticasters die zich al in de handen wreven ... maar voorlopig is Horner wel degelijk nog steeds de terechte winnaar van de Vuelta. Hij verbleef gewoon in een ander hotel samen met zijn echtgenote. Laat ons zeggen dat hij gewoon "horny" was en na 3 zware weken is het dan ook normaal dat hij de nacht na zijn overwinning samen met zijn echtgenote wou doorbrengen. Bij het uitchecken lag er naar verluid nog een Snickers op het nachtkastje en in de hoek van de kamer werden de resten van een McDo-maaltijd aangetroffen ... niets abnormaals. Och ja, en de injectienaald en het infuus die onder het bed teruggevonden werden, die behoren standaard tot het EHBO-kistje van de hotelkamer ... Daar twijfelt niemand toch aan.
Congratulations, Chris !! Enjoy your victory while it lasts ...

vrijdag 13 september 2013

Ivet Lalova : the big day is coming ...




Bulgarije is niet meteen een land dat bekend staat om zijn mooie mensen. Ik herinner me nog het Bulgaarse voetbalteam dat het op het WK 94 tot de halve finales geschopt had. Een fantastische prestatie van het land uit de Balkan … maar dit moet zowat het “lelijkste” team geweest zijn dat ooit op een WK acteerde. Yordan Letchkov zag eruit als een vijftiger en Trifan Ivanov aka “The Bulgarian Wolfman” spande de kroon met zijn weelderige baard en zijn angstaanjagende blik in de ogen.  Hij speelde trouwens net zoals hij eruitzag: meedogenloos en beenhard. Een aanrader om hem eens te googlen.
Toch heeft Bulgarije, in mijn ogen, een van de knappere Europese atletes voortgebracht : Ivet Lalova. De immer lachende Bulgaarse met de opmerkelijk tattoo rond haar navel, is een van de snelste sprintsters aller tijden. In 2004, op 20-jarige leeftijd, liet ze in Plovdiv een spectaculaire 11"77 optekenen. In 2005 kroonde ze zich tot Europees Kampioene indoor op de 200 meter. Het begin van een hele reeks titels en medailles, dacht iedereen... tot ze in juni van dat jaar een verschrikkelijke beenbreuk opliep. De blessure hield haar maar liefst 2 jaar van de piste. Einde carrière, beweerden kenners en journalisten. Toch vocht ze terug en alle inspanningen werden finaal beloond in 2012 toen ze in Helsinki Europees Kampioene werd op de 100 meter. De Bulgaarse, inmiddels al 29, heeft er een zwaar zomerseizoen opzitten en op het afgelopen WK in Moskou miste ze nog nipt een finaleplaats op de 100 meter. Ik herinner me nog het interview dat ze gaf na haar halve finale ... klassevol, maar o zo kwaad en ontgoocheld om de gemiste kans. Nu ja, het hoogtepunt van haar seizoen komt er eigenlijk nu pas aan want op 21 september treedt Ivet Lalova in het huwelijk met de Italiaanse sprinter Simone Collio. Het huwelijksgeluk kan Lalova misschien een boost geven en inspireren om volgend seizoen nog eens goed te knallen op de piste ... want, zoals ze zelf zegt, loopt ze altijd beter en sneller als ze gelukkig is. Nu ja, in mijn ogen is die Simone Collio eigenlijk de échte gelukkige ...

dinsdag 27 augustus 2013

From Russia ... with love

Gold medallists team Russia celebrate at the women's 4x400 metres relay victory ceremony during the IAAF World Athletics Championships at the Luzhniki stadium in Moscow
Foto: Reuters
In de rand van de sportieve prestaties op het WK in Moskou was dit beeld van de kussende Kseniya Ryzhova en Tatyana Firov na het behalen van de gouden medaille op de 4x400 meter toch een van de meest spraakmakende momenten. Een politiek statement of oprechte, spontane vreugde ... het beeld ging alvast de hele wereld rond. From Russia ... with love :-).

maandag 26 augustus 2013

Félix Sánchez vs Tom Öhler op 400 m horden

Embedded image permalink
Foto: twitter

In het voorprogramma van de GUGL-games in het Oostenrijkse Linz nam tweevoudig Olympisch en wereldkampioen Félix Sánchez het vanavond in de 400 meter horden op tegen de Oostenrijkse trialbiker Tom Öhler. Er werd een spannende tweestrijd verwacht, maar uiteindelijk haalde de Oostenrijker het heel duidelijk in een tijd van 44"62 tegen 49"86 voor Sánchez.

Félix Sánchez is een 36-jarige atleet uit de Dominicaanse Republiek die een persoonlijk record van 47"25 op de 400 meter horden en werd op het afgelopen WK in Moskou nog 5de. De carrière van deze fantastische atleet werd gekenmerkt door hoge pieken en diepe dalen want hij kreeg al te vaak af te rekenen met zware blessures. Ondanks alles vocht hij steeds terug en draait hij als "master", dertien jaar na zijn eerste successen, nog steeds mee met de absolute wereldtop. Respect ... en wie weet gaat deze klasbak wel door tot het WK 2015 om er zijn carrière alsnog af te sluiten met een derde wereldtitel.

zaterdag 18 mei 2013

Interview met Justien Grillet, grote Belgische sprintbelofte ...



Justien Grillet - Foto: Facebook

De afgelopen weken hebben de meeste atleten hun zomerseizoen aangevat. Ondanks het mindere weer, hebben een aantal atleten zich met persoonlijke records toch in de kijker gelopen. Een van de opvallendste figuren van het seizoensbegin is Justien Grillet. De 18-jarige Oostvlaamse heeft zich met een prestatie van 23”97 op de 200 meter reeds verzekerd van een ticket voor het EKJ te Rieti (Italië). Daarnaast zal er ook samen met Sarah Missinne, Elise Mehuys en Orphée Depuydt deelnemen aan de 4x100 meter.

Justien Grillet is de dochter van Isabelle Debruycker en Geert Grillet. Beiden bekende namen in de atletiekwereld. Mama Isabelle staat met een tijd van 2’02”68 over de 800 meter nog steeds 10de op Belgische ranglijst aller tijden en papa Geert was met 50”89 op de 400 meter jarenlang Belgisch recordhouder bij de cadetten. Het lijkt haast logisch dat Justien ook in de atletiek terechtkwam. Toch bond ze pas als eerstejaars cadet voor het eerst de spikes aan. Daarvoor hield ze het voornamelijk op turnen. Al vlug bleek dat Justien heel veel talent had en vooral dat ze enorm veelzijdig is. Atletiek is ondertussen een belangrijk deel van haar leven geworden, maar als atlete en als jong meisje staat ze ook opvallend nuchter in het leven. Een gesprek met een van de grote sprintbeloftes van het land

Wat een begin van het zomerseizoen. Meteen al een ticket voor het EK Junioren in Rieti op de 200 meter. Was dit een verrassing voor je?
“Ja, het was een enorme verrassing voor me. Tijdens mijn eerste wedstrijd wilde ik eigenlijk vooral de flow, het goeie ritme vinden. Vorige zomer was ik daar zowat het hele seizoen naar op zoek. Niets is erger dan te moeten trekken en sleuren tijdens een wedstrijd. Tijdens mijn eerste wedstrijd zat het gevoel meteen goed. Ik liep heel ontspannen en kon knokken tot op de meet. Zalig gewoon. De tijd van 23”97 gaf me uiteraard ook heel veel voldoening. Meteen onder de 24” en een individueel ticket voor Rieti. Zalig.”

Had je tijdens de winter reeds het gevoel dat je veel progressie gemaakt had in vergelijking met vorig seizoen?
“Tja, de winter was eigenlijk een beetje zoeken. Na het zomerseizoen heb ik namelijk een belangrijke beslissing moeten nemen. Persoonlijk een heel moeilijke trouwens. Sinds mijn eerste atletiekjaar (1ste jaar cadet) trainde ik bij Katinka Pottie. Zij heeft me vanaf dag 1 begeleid en ik heb heel veel van haar geleerd. Ze was een beetje als een tweede moeder voor me. Op en naast de piste kon ik steeds bij haar terecht. Ze besefte zelf dat er ooit een dag zou komen dat ik moest overstappen naar een nog meer gespecialiseerde sprinttrainer. Persoonlijk was ik verrast dat ik die beslissing zo snel al moest nemen. Sinds deze winter train ik nu dus bij Leopold Van Hamme. Ik ben in een trainingsgroep terechtgekomen met onder andere Imke Vervaet, Sarah Rutjes en Ella De Maitre, allemaal topatletes.  We stuwen mekaar eigenlijk naar betere prestaties en er heerst een heel leuke sfeer. Samen kunnen trainen is gewoon zalig. Geen slecht woord over mijn vroegere trainingsmaatjes, maar al te vaak moest ik alleen lopen en op de een of andere manier remt dat je evolutie toch wat af. Bij Leopold zijn de trainingen ook anders en toch ook zwaarder. De nieuwe aanpak heeft ondertussen toch al zijn vruchten afgeworpen.”

Beschouw je jezelf vooral als 100/200 meter loopster? Of zie je je toekomst meer op de 400 meter? Je persoonlijk record als scholiere op de kwart mijl bedraagt 54”69, wat toch een absolute toptijd is.
“Dat is een vraag die ik dikwijls krijg. Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar de 100 en de 200 meter. De 200 meter is echt knallen van het begin tot het einde en op die afstand treedt de verzuring nog niet echt in. De 400 meter is een zwaardere afstand, maar ik kan niet ontkennen dat mijn resultaten op die afstand meer dan bevredigend zijn. Vraag me niet hoe ik aan die besttijd kom … ik denk dat ik ergens toch de genen van mijn papa moet geërfd hebben. Momenteel kan ik echt niet kiezen want naast de sprintnummers ben ik ook nog actief op de horden, een onderdeel dat ik heel graag doe. Zolang het kan, probeer ik de verschillende afstanden te combineren. Ik zie later wel waarin ik me ga specialiseren. Momenteel concentreer ik me vooral op de 200 meter. Na het EK zal ik waarschijnlijk wel nog eens een 400 meter lopen.”

Met het EK Junioren in Rieti ben je straks aan je derde internationale toernooi toe. In 2011 nam je deel aan de EYOF in Trabzon. Je behaalde er twee maal zilver, op de 200 m en op de 4x100 m. Hoe heb je dat beleefd?
“Het was een fantastische ervaring. We waren met een hele toffe groep en er was heel veel sfeer. Op sportief vlak vond ik de medaille op de 4x100 m specialer dan die op de 200 m. We hadden als ploeg twee jaar hard gewerkt voor dit toernooi en als je dan samen op het podium staat, dan doet dat toch iets. Je beleeft het toch allemaal net iets intenser in groep dan individueel. Natuurlijk vond ik die medaille op de 200 meter ook fantastisch. De reeksen, de halve finale, de finale… het ging precies allemaal vanzelf. Als ik eerlijk mag zijn, overweldigde het mij wel een beetje … maar het smaakte zeker naar meer.”

Was dit je mooiste ervaring tot nu toe?
“Hmmm, da’s een moeilijke. De EYOF was een heel bijzondere ervaring, maar als ik mag kiezen dan ga ik toch voor het WK Junioren van vorig jaar in Barcelona. We waren maar met een kleine groep afgezakt naar Barcelona en we vormden echt een hechte, toffe bende. Er was wederzijds respect op en naast de piste. Iedereen supporterde voor iedereen en dat was fantastisch. Het resultaat dat we gehaald hebben op de 4x100 meter was trouwens een grote verrassing voor iedereen. Niemand had verwacht dat we de finale gingen halen en in de finale snelden we dan naar een prachtige 5de plaats én een Belgisch record. Oké, we waren met een beetje geluk in de finale geraakt omdat een aantal ploegen de stok lieten vallen, maar dat maakt deel uit van het aflossingsgebeuren. Met onze 5de plaats hebben we trouwens ook heel wat critici de mond gesnoerd want we hebben wel degelijk aangetoond dat er nog toekomst is op de 4x100 m. De aflossingen blijven toch iets speciaals voor mij want het maakt van de atletiek ook een ploegsport. Als de ploeg dan mooie resultaten haalt, dan is het geweldig als je daar deel van kan uitmaken.”

Je combineert atletiek met studies kinesitherapie. Daarbij maak je gebruik van het topsportstatuut. Hoe valt dit mee?
“Het topsportstatuut is heel handig, maar ik heb het gevoel dat ik het nog een beetje te weinig gebruik. Tijdens het eerste semester was het allemaal wat zoeken en nu in het tweede semester moet ik mezelf een beetje bewijzen. De studies zelf interesseren me enorm. Het is trouwens ook een meerwaarde naar de atletiek toe. Je leert je lichaam op die manier ook kennen en je kan andere atleten ook helpen met wat je leert. Super is dat.”

Als topsporter heb je een heel ander leven dan je meeste leeftijdsgenoten. Ervaar je dat als een gemis of juist niet?
“Wel, om eerlijk te zijn beschouw ik dat helemaal niet als een gemis. Het is trouwens het eerste jaar dat ik een beetje begin te leven als “topsportster”. In het secundair onderwijs werd nooit echt rekening gehouden met mijn leven naast school. Enkel tijdens het laatste jaar kon ik op wat toegevingen rekenen. Achteraf bekeken, was dat misschien nog zo slecht niet. Ik heb zelf mijn weg moeten zoeken en ik heb hier veel uit geleerd. Mijn leerkrachten hielden me mooi met beide voeten op de grond en mijn vriendinnen hielpen mij om alles ook wat te relativeren. Als een wedstrijd eens wat minder was gegaan, dan toonden ze mij dat dit niet het einde van de wereld was en dat er nog andere belangrijke dingen waren in het leven. Dit alles heeft me ook als atlete vooruit geholpen … en per slot van rekening was ik ook nog een tiener. Het echte werk begint nu pas.
Het studentenleven in de zin van uitgaan en drinken is totaal niets voor mij. Af en toe heb ik wel eens zin om uit te gaan, maar dan vooral om te dansen. Dat vind ik altijd wel eens fijn. Dat hoeft echter niet wekelijks te zijn, want anders is het speciale er ook van af. Weet je, ik kies om atleet te zijn en om dat leven te leiden. Atletiek, mijn vrienden en mijn familie … dat alles maakt mij gelukkig. Meer heb ik niet nodig.”

Heb je een idool, een voorbeeld waar je naar opkijkt?
“ Er zijn er zoveel. Internationaal sowieso Allyson Felix en Jessica Ennis. Twee fantastische atletes die prachtige prestaties leveren en die toch steeds vriendelijk en sympathiek overkomen. Een voorbeeld voor iedereen. In België is er uiteraard Kim Gevaert …en niet te vergeten Marieke Vervoort. Ik heb ongelofelijk veel respect voor haar. Ze is een voorbeeld van wilskracht en doorzettingsvermogen. Persoonlijk kijk ik misschien nog het meest op naar mijn beide ouders. Alle twee atleten met een heel ander verhaal waaruit zoveel te leren valt.
Weet je, eigenlijk heb ik gewoon heel veel respect voor iedere atleet die vecht en hard werkt om er te raken. Of die nu talent heeft of niet, dat maakt in feite niet veel uit.”

zondag 12 mei 2013

Elina en Diana Sujew: de snelste tweeling ter wereld op de middellange afstand

Elina en Diana Sujew - Foto: Facebook
Al een hele tijd volg ik de Duitse tweeling Elina en Diana Sujew op Facebook en Twitter. Beide meisjes gelden in Duitsland als grote talenten op de middellange afstand. Bij het grote Europese publiek zijn ze nog relatief onbekend, maar daar zal snel verandering in komen, neem dat maar van mij aan.
Deze winter namen ze voor het eerst deel aan een internationaal kampioenschap bij de senioren. Het werd geen onverdeeld succes want beide werden op de 1500 meter met een tijd van 4'17" roemloos uitgeschakeld. Ontgoocheling was er bij de 22-jarige meisjes zeker, maar ze beschouwden Göteborg vooral als een grote ervaring. Kort na het kampioenschap trokken ze naar het Amerikaanse Flagstaff voor een intensieve stage van 3 weken. En of er in Arizona hard werd getraind. In hun eerste trainingsweek haspelden ze maar liefst 154 km af. De tweeling, van Letse afkomst, heeft grootse plannen voor het zomerseizoen, met als orgelpunt het WK in Moskou. Verwacht wordt dat de Sujew Twins hun PR op de 1500 meter (Diana : 4'05"72 - Elina : 4'07"36) dit seizoen gevoelig zullen verbeteren.
Dit weekend stond hun eerste wedstrijd op het programma: 3000 meter in Berlijn. Het moest een test worden van hun conditie, maar het werd een ware demonstratie. Ze liepen zonder tegenstand naar een toptijd : 8'57"28 voor Diana en 8'57"56 voor Elina. Momenteel de derde en vierde wereldjaarprestatie.
Ik kijk vol belangstelling uit naar hun eerste 1500 meter van het seizoen.

Persoonlijke Records

Diana Sujew
800 m : 2'02"29
1500 m : 4'05"71
3000 m : 8'57"28

Elina Sujew
800 m : 2'03"01
1500 m : 4'07"36
3000 m : 8'57"56

woensdag 8 mei 2013

Wanneer Turks fruit alleen niet genoeg is ...

Foto: www.radikal.com.tr

Afgelopen zomer kroonde de Turkse Asli Cakir Alptekin zich tot Olympisch kampioene op de 1500 meter. Nauwelijks acht maand later valt de Turkse volksheldin van haar voetstuk ... en waarschijnlijk ook voorgoed. Velen twijfelden of Alptekin haar Olympische titel wel op eerlijke wijze had behaald en dat vermoeden is nu dus bewaarheid gebleken. Ze werd betrapt op doping en ze riskeert een levenslange schorsing.
Als juniore (!) werd de Turkse ook al eens twee jaar geschorst nadat er in haar urine sporen van metenolon (anabole steroïden) werden teruggevonden. Wat bezielt iemand om op zo’n jonge leeftijd reeds zijn toevlucht te nemen tot doping? Als atleet en als persoon ben je op 17 en 18-jarige leeftijd nog volop in ontwikkeling. Is de druk om te presteren (een excuus dat door zoveel dopingzondaars in de mond genomen wordt) op die leeftijd al zo groot? Sport is voor een tiener nog steeds een hobby, of het zou het toch moeten zijn. Ik vraag me dikwijls af hoe iemand dan uiteindelijk de stap zet om effectief met doping te beginnen. Ik kan me niet inbeelden dat je op een dag wakker wordt en beslist om doping te nemen. Moest ik het al ooit overwogen hebben dan zou ik zeker de voordelen afwegen tegen de nadelen. Maar zijn er wel voordelen? Het leven in een luchtbel van bedrog, leugens en hypocrisie? Ok, je gaat beter presteren … maar wat is de waarde ervan als je zelf weet dat je er stimulerende middelen voor nodig hebt. Hoe kan je daar ooit voldoening uit putten. Veel hangt volgens mij af van de persoonlijkheid en van de normen en waarden die de persoon in kwestie met zich meedraagt. Vaak is het de entourage die de druk opvoert en een atleet introduceert in de wereld van doping … maar dan nog ligt de uiteindelijke beslissing om al dan niet doping te nemen bij de atleet zelf. Ik vermoed dat Alptekin van bij het begin van haar carrière werd omringd door de verkeerde mensen die haar hoofd op hol hebben gebracht met verhalen over succes en geld, maar dat kan en mag geen excuus zijn. Ik was als atleet een fervent tegenstander van doping en ik ben het nog steeds. Bij wijze van spreken durfde ik bijna geen vitamines te nemen. Er werd mij ooit aangeboden om creatine te nemen, maar ik heb geweigerd. Dit product staat niet op de dopinglijst, maar ik zou er meer spierkracht door krijgen en minimum een halve seconde sneller door lopen op de 400 meter. Sorry, maar voor mij is dit prestatiebevorderend en dus doping. Het streven naar succes en succes in het algemeen maakt soms blind. Een dopinggebruiker zet zonder scrupules alle waarden aan de kant en start een leven vol leugens en bedrog met maar één doel voor ogen: winnen, succes hebben, records verbreken, titels behalen. Dat dit alles ten koste gaat van de gezondheid, neemt hij er met gemak bij. Ongelofelijk toch. Ieder nuchter denkende mens weet toch wat doping met je lichaam en je gezondheid kan doen. Topsport op zich is sowieso al niet echt gezond. Dopinggebruikers lijken me op zich ook niet echt mentaal gezonde personen. Om bewust doping te nemen moet je volgens mij niet goed in je vel zitten. Hoe kun je als dopinggebruiker trouwens’s avonds met een gerust gemoed gaan slapen als je weet dat je prestaties, je roem gebaseerd is op één grote leugen? Pas als ze betrapt worden en publiek aan de schandpaal genageld worden, komt het besef van wat ze gedaan hebben … en dan nog, er zijn steeds pathologische leugenaars die, zelfs als er bewijzen zijn, blijven ontkennen en liegen. 
Iedereen verdient een tweede kans en ik geloof zeker dat een aantal dopingzondaars na hun straf tot inkeer komen, maar jammer genoeg zijn er heel veel recidivisten. Die moeten niet alleen bestraft worden met een levenslange schorsing, maar ze moeten ook dringend een bezoekje brengen aan de psycholoog en / of psychiater. De mentale puinhoop als gevolg van het dopinggebruik en het bruusk wegvallen van alle sportieve doelstellingen, is iets wat niet onderschat mag worden. Ik raad iedereen aan om het boek van Dwain Chambers "Race against me: My Story" te lezen. Het boek is een opvallend eerlijke getuigenis over zijn dopinggebruik en hoe het zijn leven en zijn carrière geruïneerd heeft. 
Voor de rest ... zeg gewoon neen tegen doping !

woensdag 1 mei 2013

"Vergeten" polsstokbelofte verliest strijd tegen kanker...

Foto: incyprus.com.cy

Overal in Europa komt het outdoorseizoen stilletjes aan op gang. De meeste atleten hebben een zware trainingsperiode achter de rug en er wordt nu volop gejaagd op persoonlijke records en minima voor de komende zomerkampioenschappen. In de rand van dit alles kwam er maandag 29 april triest nieuws vanuit Cyprus. De 23-jarige Marianna Zachariadi verloor er de oneerlijke strijd tegen kanker.

Marianna Zachariadi was een grote polsstokbelofte en genoot zowel in Griekenland als in Cyprus veel aanzien. In 2007, op 17-jarige leeftijd, sprong ze reeds 4m20. Datzelfde jaar werd ze 5de op WK Jeugd en 9de op het EK Junioren. Het hoogtepunt van haar carrière beleefde de Cypriotische in 2009. Ze sprong toen een nationaal record met een prestatie van 4m45. Gezien haar jonge leeftijd - ze was toen pas 19 - een fantastische prestatie. Er werd haar een mooie toekomst voorspeld. Op de grote kampioenschappen kwam ze nog wat te kort, maar op de Mediterranean Games in 2009 en op de Commonwealth Games in 2010 behaalde ze telkens de zilveren medaille. Vooral die laatste prestatie werd in Cyprus op enorm veel enthousiasme onthaald.

In 2011 werd bij de Cypriotische kanker vastgesteld. Ze bleek te lijden aan de Ziekte van Hodgkin (Hodgkinlymfoon). Dit is in principe een van de best te genezen kankers, maar toch werd deze ziekte haar fataal. Bijna twee jaar vocht ze vergeefs tegen de zieke lichaamscellen. Begin april gaf Marianna Zachariadi nog een emotioneel interview. Ze gaf te kennen dat ze de strijd stilaan begon op te geven. Alle mogelijke behandelingen in Duitsland en Griekenland bleken zonder succes. Ze zat bovendien financieel aan de grond en kon verdere behandelingen niet meer betalen. Verschillende Cypriotische en Griekse sporters hebben dan een oproep gedaan om geld in te zamelen voor de verdere behandeling, maar tevergeefs. Op 29 april kwam er een einde aan haar lijdensweg.

In haar laatste interview vertelde ze ook openlijk over haar eenzaamheid. "Velen, zelfs mensen die ik van kinds af aan ken, zijn me blijkbaar vergeten. In het begin denken ze veel aan je, daarna van tijd tot tijd nog eens en uiteindelijk vergeten ze je." Dit is waarschijnlijk een pijnlijk en herkenbaar gegeven voor vele kankerpatiënten. 

Elke dag verliezen duizenden mensen de strijd tegen kanker. Marianna Zachariadi is er een van. De atletiekwereld zal haar niet vergeten ... voor de algemene (sport)pers is dit overlijden blijkbaar geen belangrijk nieuws want bijna nergens vind je er iets van terug. 

Αναπαύσου εν ειρήνη (RIP), Marianna ... 

woensdag 3 april 2013

Sierra Nevada : speciale trainingsfaciliteiten

Foto: 9x200 neste cenário... Brutal!
Foto: Facebook - Arnaldo Abrantes
De Portugese sprinter Arnaldo Abrantes is momenteel op hoogtestage in de Sierra Nevada. Op deze piste deed hij een serie van 9x200meter. Bijzondere locatie ... maar het grote voordeel is dat je niet bang moet zijn dat je uit je baan gaat lopen.

zondag 31 maart 2013

Usain Bolt @ Copacabana

Foto: ap
Usain Bolt heeft op het beroemde Copacabana-strand een demonstratiewedstrijd op de 150 meter gewonnen. Zo'n twintigduizend toeschouwers waren getuige van de one-man-show van Bolt. Er waren wel nog 3 andere tegenstanders, maar Bolt liep ze helemaal in de vernieling. Met 14"42 bleef hij maar 7 honderdsten boven zijn eigen wereldrecord. Na een aantal wedstrijden over de kwartmijl, was dit zijn eerste optreden op de pure sprint en het was ook meteen een voltreffer. Na zijn overwinning verblijdde hij de toeschouwers met een onvervalste samba ... geheel in de Usain Bolt-style.

dinsdag 26 maart 2013

Anezka Drahotová, een snelwandelaarster met spikes

Foto: Rumburk.cz

Op 17 maart 2013 werd in het Zwitserse Lugano een van de belangrijkste snelwandelcompetities van het jaar afgewerkt: de Lugano Trophy. Net als de voorgaande jaren was er een sterk bezet deelnemersveld. De wedstrijd liep over 20 km en zowel bij de mannen als bij de vrouwen kwam de winnaar uit China: Wang Zhen (1u19’08) en Liu Hong (1u27’06). Snelwandelen is als onderdeel van de atletiek een beetje ondergewaardeerd. In België wordt er binnen de atletiekverenigingen en de federatie nauwelijks aandacht aan besteed. Het grote publiek vindt snelwandelen ook een vreemde sport. De bewegingen van snelwandelaars zien er onnatuurlijk uit en dat maakt het onprettig om naar te kijken. Na de Olympische Spelen van Londen kwam het snelwandelen ook in opspraak toen uit de slow motion beelden bleek dat het gros van de deelnemers al na 1 kilometer had moeten worden gediskwalificeerd. De controle op de belangrijkste regel van het snelwandelen – altijd één voet op de grond – blijft een teer punt en veel hangt af van de kwaliteit van de “controleurs”. De grens tussen snelwandelen en lopen is soms heel dun. Toch zijn snelwandelaars fantastische atleten en verdienen ze veel respect. De belangrijkste kwaliteiten van een snelwandelaar zijn uithoudingsvermogen, techniek en kracht.
De Tsjechische Anezka Drahotová is de rijzende ster in het snelwandelen. Deze 17-jarige atlete werd met een tijd van 1u30’54 (een persoonlijk record) knap 7de in de Lugano Trophy. Een fantastische prestatie. Het opmerkelijke aan deze atlete is dat ze het snelwandelen combineert met afstandslopen. Op het WK Junioren 2012 in Barcelona nam ze zowel deel aan de 1500 meter en de 10 km snelwandelen. Een heel ongebruikelijke combinatie, maar zolang ze kan, wil ze lopen en snelwandelen combineren. Ze beseft dat haar toekomst wellicht bij het snelwandelen ligt, maar dat ze zich er momenteel nog niet volledig op focust, betekent dat ze nog een hele grote groeimarge heeft. En waarom zou ze ook niet meedoen aan loopnummers. Ze is nog maar 17 en bij de junioren kan ze zeker nog op het hoogste niveau mee op de 1500m, 3000m en de 5000m. Naarmate ze ouder wordt, zal de kloof waarschijnlijk te groot worden. Het afgelopen jaar heeft ze zich trouwens ook nog met succes gewaagd aan de 3000 meter steeple. Dit toont aan hoe veelzijdig deze atlete wel is. Het is ook de verdienste van haar trainer, Ivo Piták, dat hij haar de vrijheid gunt om plezier te beleven aan de afwisseling tussen lopen en snelwandelen. Door haar te snel volledig in de richting van snelwandelen te duwen zou het risico erin zitten dat dit talent verbrandt wordt en dat zou zonde zijn. 
Snelwandelen is het lelijke eendje van de atletiek en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven, maar talenten zoals Anezka Drahotová zijn verfrissend voor de sport. Enkel in Tsjechië, Mexico, Litouwen en Italië wordt snelwandelen als volwaardige sport beschouwd. Een figuur als Anezka Drahotová kan jongeren er toe aanzetten de stap te zetten naar het snelwandelen. We moeten echter wel realistisch blijven want snelwandelen zal nooit een populaire sport worden, maar hopelijk krijgen snelwandelaars ooit het respect dat ze verdienen. Alleen snelwandelaars weten dat hun sport fysiek even zwaar is als een marathon. Dat ze op grote kampioenschappen, waar ze in alle vroegte voor de titels strijden, steevast genegeerd worden en nauwelijks toegejuicht worden, is een schande. Deze atleten verdienen beter, deze sport verdient beter.

zaterdag 23 maart 2013

Bydgoszcz 2013 : WK Veldlopen

Foto van hoe het parcours er woensdag bijlag!
Het WK-parcours - Foto: www.atni.be
Op dit parcours vindt morgen het WK Veldlopen plaats. De organisatie doet er alles aan om het parcours sneeuwvrij te krijgen en over de ijsplekken wordt zand gestrooid. De omstandigheden en de temperaturen zullen allesbehalve ideaal zijn ... maar of dit het Keniaanse en Ethiopische geweld zal kunnen deren, is nog maar zeer de vraag. De laatste jaren sturen alsmaar minder (Europese) landen een delegatie naar het WK veldlopen om de simpele reden dat ze toch geen schijn van een kans maken tegen de Afrikanen. België stuurt deze keer twee atleten: Almensh Belete bij de vrouwen en Isaac Kimeli bij de junioren. Niet toevallig twee atleten met - jawel - Afrikaanse roots. Belete is geboren in Ethiopië en Kimeli is van Keniaanse afkomst. Beide starten morgen wel degelijk met ambitie want Belete hoopt op een plaats in de top 30 en Kimeli ambieert een plaats bij de beste 10. Benieuwd of ze hun ambities kunnen waarmaken. 

Bij de mannen dateert de laatste niet-Afrikaanse overwinning van 2001 toen onze "landgenoot" Mohammed Mourhit, net zoals in het jaar 2000, de wereldtitel veroverde. Nu ja, Mourhit is meer Marokkaan dan Belg en aan zijn overwinningen zit meer dan een dopinggeurtje ... dus het is eerder een schande dan een eer dat Mourhit ons land ooit heeft vertegenwoordigd. Ik blijf het trouwens verschrikkelijk vinden dat Mourhit, het schoolvoorbeeld van een gedopeerde atleet, de cleane Belgische records van Vincent Rousseau op de 5000 en de 10000 meter van de tabellen heeft gelopen.

woensdag 20 maart 2013

Nafi Thiam ... slachtoffer van typisch Belgische blunder

Foto: Belga
Foto: Belga
3 februari 2013. Sensatie in de Gentse topsporthal. Nafissatou Thiam, onze 18-jarige landgenote, heeft zopas het Wereldrecord Vijfkamp bij de junioren gebroken. Met 4558 punten deed ze 23 punten beter dan de Zweedse Carolina Klüft elf jaar geleden. In maar liefst 4 van de 5 onderdelen verbetert ze haar persoonlijk record. Een wereldrecord, geen enkele Belgische atleet heeft haar dat ooit voorgedaan. Het aanwezige publiek gaat uit zijn dak. De pers is lyrisch over de geleverde prestatie. België heeft een nieuw supertalent, een opvolgster voor Tia Hellebaut.
Nauwelijks anderhalve maand later de ontnuchtering. De IAAF homologeert het wereldrecord van Nafi Thiam niet omdat ze pas de dag erna op doping werd gecontroleerd. Een controle die trouwens negatief was. Volgens de regels moet dit op de dag zelf gebeuren ... en nu komt het: er was op dat moment geen controleur van de Vlaamse Gemeenschap meer aanwezig. Thiam en haar entourage hebben nog geprobeerd een dopingcontroleur te vinden, maar ze konden niemand bereiken. Het is een beetje de omgekeerde wereld. Dopingcontroleurs komen te pas en te onpas over de vloer bij atleten ... vooral met de bedoeling om de valsspelers eruit te halen. Atleten moeten dus altijd en overal beschikbaar zijn voor controles. Je zou mogen verwachten dat hetzelfde ook in de omgekeerde richting werkt. Pijnlijk natuurlijk dat Thiam hiervan het slachtoffer is. Een procedurefout die België als atletiekland in zijn hemd zet. Van Waalse en Vlaamse kant werd er met modder gegooid en niemand neemt de verantwoordelijkheid op voor deze blunder. Wie schuld treft, is eigenlijk ook van minder belang. Feit is dat de samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië op vlak van sportbeleid gefaald heeft, dat er geen communicatie was en dat dit in de toekomst niet meer mag gebeuren. Het is toch al te belachelijk dat een Waalse dopingarts, indien die aanwezig was of opgeroepen werd, de dopingcontrole niet eens mocht uitvoeren omdat het een Vlaams evenement betrof. Tenzij de Waalse atletiekbond veertien dagen voordien had aangevraagd een uitzondering toe te staan. Jezus Christus, wat een toestanden.
Nafissatou Thiam, een uitzonderlijk talent dat "België" (niet Vlaanderen of Wallonië) moet koesteren, heeft geen enkele fout gemaakt. Ze heeft in 5 disciplines het beste van zichzelf gegeven. Op de afsluitende 800 m vocht ze eenzaam tegen zichzelf en tegen de klok. Na het overschrijden van de finish besefte ze het nog niet onmiddellijk, maar ze had een unieke prestatie geleverd ... een wereldrecord. Een wereldrecord dat nu dus werd gedegradeerd tot een Belgisch Record, want dat record blijft gelden. Een absurde situatie natuurlijk want Nafi Thiam is dus in het bezit van een Belgisch Record dat beter is dan het wereldrecord. Zoiets kan alleen in België ...

dinsdag 19 maart 2013

Hahner-twins combineren atletiek met tafeltennis

Lisa en Anna Hahner - Foto : Victah Sailer
De Duitse tweeling Lisa en Anna Hahner zijn grote talenten op de lange afstand. Met hun 23 jaar zijn ze nog piepjong, maar toch behaalden ze reeds mooie resultaten op de (halve) marathon en in het veldlopen. Lisa heeft een besttijd van 2u31'28 op de marathon en Anna doet nog iets beter met 2u30'14. Duitsland heeft bij de vrouwen (veel meer dan bij de mannen) een rijke traditie op de lange afstand en de Hahner-zusjes worden beschouwd als de voortrekkers van een nieuwe talentrijke generatie marathonloopsters. Volgens insiders zullen ze binnen enkele jaren perfect passen in het rijtje met Christa Vahlensieck, Charlotte Teske, Uta Pippig, Katrin Dörre-Heinig, Sonja Oberem, Luminita Zaituc en Irina Mikitenko.

De tweeling combineerde tot voor kort twee sporten die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben : atletiek en tafeltennis. Een vreemde combinatie, maar gezien ikzelf ook ooit beide sporten heb gecombineerd, trok dit natuurlijk onmiddellijk mijn aandacht. De tweeling begon met tafeltennis op 7-jarige leeftijd en behaalde een behoorlijk hoog niveau. Het is niet verwonderlijk dat ze vooral in het dubbelspel een bijzonder complementair duo bleken. Ze speelden in de hoogste afdeling van hun district en aangezien tafeltennis in Duitsland best wel een grote sport is, betekent dit toch wel iets. Ze hebben zo lang mogelijk tafeltennis met atletiek gecombineerd. Pas sinds 2011 zetten ze alles op de atletiek. Sporadisch draven ze  nog eens op in tafeltennis outfit, maar dan enkel als invallers om hun team uit de nood te helpen. Bij tafeltennis is techniek heel belangrijk, maar toch worden veel matchen vooral beslist op het mentale vlak. Vaak zal de speler winnen die de meeste concentratie, koelbloedigheid en zelfbeheersing aan de dag brengt. Dat is iets wat de zusjes reeds op jonge leeftijd hebben geleerd en die ontwikkelde vaardigheden komen zeker ook van pas in hun atletiekcarrière. Tafeltennis is trouwens ook een behoorlijk intensieve sport en de emoties lopen er vaak hoog op. Als je eens een stevig potje gevloek en geruzie wil zien, dan moet je eens een competitiewedstrijd tafeltennis op provinciaal niveau gaan bekijken. Oud tegen jong, jong tegen oud ... in alle mogelijke combinaties wordt er geruzied. Eerlijk, ik heb me er zelf ook menig maal aan bezondigd, maar laat ons daar nu niet verder op ingaan. 

Naast atletiek en tafeltennis is de tweeling ook nog in een derde sport bedreven: Jiu-Jitsu, een Japanse zelfverdedigingskunst. Ook hierin waren ze geen meelopertjes want ze behaalden allebei de bruine gordel (1.Kyu). Lisa en Anna Hahner zijn het soort atleten die, in welke sport ze ook aantreden, steeds een behoorlijk tot goed niveau halen. Uiteindelijk kozen ze voor de moeder aller sporten, atletiek, en dit blijkt vooralsnog een voltreffer te zijn. Afspraak in Rio 2016.

vrijdag 15 maart 2013

Sporten bij extreme hitte ... totaal onverantwoord.

Halve marathon vanTel Aviv -Foto: EPA
Drama vandaag bij de halve marathon van Tel Aviv (Israel). Een 30-jarige Israëlische deelnemer is gestorven tijdens de wedstrijd en vier andere atleten werden in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Daarnaast werden nog zo'n 50-tal atleten onwel. De meesten vertoonden uitdrogingsverschijnselen of liepen een zonnesteek op. De wedstrijd vond plaats bij extreme hitte en ondanks het feit dat het startschot reeds om 05u25 's morgens was gegeven, steeg het kwik al snel een stuk boven de 30°. 
Totaal onverantwoord toch dat de organisatoren de wedstrijd hebben laten doorgaan. Topsport is sowieso  niet gezond en bij extreme temperaturen al helemaal niet. Je moet weten dat aan zo'n massa evenementen heel wat minder getrainde atleten deelnemen en dat is altijd al een risico. Bij zo'n hoge temperaturen en zo'n hoge vochtigheidsgraad een halve marathon lopen is een regelrechte aanslag op je gezondheid. Bij sporten staat in mijn ogen de gezondheid toch nog steeds op de eerste plaats. Een paar jaar geleden was het bij de 20 km van Brussel ook extreem warm en ook dan viel er een slachtoffer. Bij zo'n temperaturen zouden dergelijke wedstrijden gewoon afgelast moeten worden. Bij mijn weten gebeurt dit zelden en dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het financiële plaatje en de druk van sponsors en zo. Voetbalwedstrijden of wielerwedstrijden worden toch ook afgelast bij hevige sneeuwval. Dit wordt dan beschouwd als een geval van overmacht ... en in mijn ogen past extreme hitte ook in dat rijtje.
Als jonge atleet heb ik ook dikwijls zware trainingen afgewerkt in extreme omstandigheden. Ik herinner me één specifieke training. Het was zeker 30 graden en in alle media werd afgeraden om zware fysieke inspanningen te doen. Ik moest een piramide-training afwerken: 100-200-300-400-300-200-100. De (ex-)atleten onder jullie zullen weten dat dit een moordende training is. Ik weet nog dat ik na de training barstende koppijn had en voor de rest van de avond in de zetel gelegen heb. Als ik daar nu op terugkijk dan heb ik iets van "dit is toch totaal onverantwoord". Een trainer zou op dat ogenblik toch ook beter moeten weten. Ik weet wel dat (top)sporters geen mietjes zijn en ze dat al te vaak willen bewijzen maar soms moet de ratio toch de bovenhand nemen op pseudo machogedrag. Gaan trainen als je koorts hebt is trouwens ook zoiets waar sporters graag over opscheppen. Cut the crap en ga toch gewoon uitzieken in je bed.
Let wel, een tiental jaar geleden zou ik dit waarschijnlijk ook nog allemaal gedaan hebben hoor ... ik ben geen uitzondering. Maar in de loop der jaren heb ik mijn mening en mijn gedrag toch bijgesteld. Dat noemen ze volwassen worden zeker.

donderdag 14 maart 2013

De onvoltooide symfonie van Benoît Z.

Foto: Bernard Da Costa
Benoît Zwierzchlewski of kortweg Benoît Z. Een atypische figuur in de atletiekwereld met zijn kaalgeschoren schedel en zijn lichaam behangen met de meest afschrikwekkende tatoeages. De meeste atletiekliefhebbers kennen hem allicht wel. Hij is, samen met de Portugees Antonio Pinto, nog steeds Europees recordhouder op de marathon met een tijd van 2u06’36. Deze toptijd realiseerde hij in 2003 in de relatief zware marathon van Parijs. Hij was toen 27 en hij werd beschouwd als een van de grootste Europese talenten ooit op de fond. Hij kreeg de bijnaam “De Blanke Keniaan”.  Toch verliep de carrière van Benoît Z. niet zoals verwacht. Vanaf eind 2004 werd hij achtervolgd door allerhande aanslepende blessures en in oktober 2005 viel de politie zijn huis binnen op zoek naar dopingproducten. Sindsdien kwam het nooit meer helemaal goed met zijn sportieve carrière.

Benoît Z. is de zoon van een Belgische moeder en een Frans-Poolse vader. Hij groeide op in een van de arme buitenwijken van Rijsel en atletiek was een manier om te ontsnappen aan de vele problemen die armoede met zich meebracht. Zijn afkomst is hij trouwens nooit vergeten want tijdens zijn carrière besteedde  hij dikwijls het geld van zijn winstpremies aan liefdadigheid. Hij heeft ook ooit 5 bussen gecharterd om samen met 250 kansarme kinderen naar Eurodisney te gaan. 
In de beginjaren van zijn carrière was hij dikwijls te bewonderen op Belgische velden in de verschillende manches van de Cross Cup. Al snel werd duidelijk dat het hier om een uitzonderlijk talent ging. In de jeugdreeksen was hij gewoon een klasse sterker dan zijn Belgische concurrenten. Ondanks zijn Belgische roots, koos hij in 1994 voor de Franse nationaliteit. Hij verdedigde de Franse kleuren een eerste keer op het WK junioren in 1994 te Lissabon. Hij nam er deel aan de 5.000 m. Voor de medailles speelde hij nog niet mee, maar met zijn knappe 7de had hij wel indruk gemaakt. Een jaar later kroonde hij zich in het Hongaarse Nyiregyhaza wel tot Europees Kampioen op de 5.000 m en de 10.000 m. Opmerkelijk is dat hij op beide afstanden nooit sneller heeft gelopen dan in zijn laatste jaar bij de junioren. Al snel heeft Benoît Z. de overstap gemaakt van de piste naar de weg. In 1998, op 22-jarige leeftijd, liep hij zijn eerste marathon en met succes want hij liep onmiddellijk 2u10'51. Zijn mooiste overwinning behaalde hij in 2002 : hij schreef toen op indrukwekkende wijze de Marathon van Parijs op zijn naam. Voor een Franse marathonloper is dit zowat het mooiste wat er is. Een jaar later deed hij dat exploot ei zo na nog eens over, maar hij moest het finaal afleggen tegen de Keniaan Michael Rotich. Zijn tijd van 2u06'36 was echter wel een evenaring van het Europees Record dat reeds op naam stond van de Portugees Antonio Pinto. Na deze prestaties werd Benoît Z. bewierookt in de Franse pers en hij was de chouchou geworden van atletiekminnend Frankrijk. Hij leek definitief gelanceerd voor een fantastische carrière en hij leek de grootste uitdager te worden van het Keniaanse geweld. Vanaf 2004 sukkelde hij echter met hardnekkige blessures en die zouden hem voor de rest van zijn carrière parten blijven spelen.

Huiszoeking

In 2005 kreeg Benoît Z. dan waarschijnlijk zijn grootste klap te verwerken. In oktober van dat jaar kreeg hij, na een anonieme tip, de politie op bezoek in het kader van een dopingonderzoek. Er werden twee verdachte doosjes DHEA, een soort anabole steroïden, aangetroffen. Dit product is vrij te verkrijgen in de VS, maar was in Europa verboden. Benoît Z. beweerde dat die producten voor zijn grootmoeder bestemd waren. Hij werd meegenomen naar het politiekantoor voor ondervraging en werd later terug vrijgelaten. Benoît Z. is altijd blijven beweren dat hij nooit doping genomen heeft en dat hij enkel verdacht werd omwille van zijn samenwerking met Dr. Jean-Jacquet Menuet, de ex-ploegdokter van de Cofidis-wielerploeg die een jaar voorheen in opspraak kwam omwille van een dopingaffaire.
Er zijn nooit echte bewijzen gevonden tegen Benoît Z. en de hele zaak werd achteraf geseponeerd. Het kwaad was echter geschied want zijn imago was geschonden en zelfs in die mate dat hij persona non grata was in de Marathon van Londen, Parijs en New York. Hoe hard hij ook probeerde na die hele affaire heeft hij nooit nog het niveau gehaald van 2003-2004.

Comeback

In 2009 kwam Benoît Z. plots weer aan de oppervlakte. Hij haalde opnieuw de internationale pers met zijn poging om het Europees Record 30000 m op piste te breken. Het record stond sinds 1970 op naam van de Brit Jim Adler (1u31'30). Benoît Z. faalde echter in zijn opzet en bleef een minuut boven het record (1u32'31). Toch deed die prestatie het beste vermoeden voor zijn comeback op de marathon. Later dat jaar won hij in verschrikkelijke weersomstandigheden de marathon van Marseille in 2u25'50. Toch kwam er geen vervolg en het werd opnieuw anderhalf jaar heel stil rond de excentrieke Fransman, die trouwens heel wat fysieke gelijkenissen vertoont met de overleden Marco Pantani. In 2011 kwam hij dan opnieuw aan de start van de marathon van Marseille. Hij had, naar eigen zeggen, keihard getraind in het Amerikaanse Albuquerque en hij was de laatste 3 maand alles samen maar liefst 10 kg afgevallen. Een zoveelste poging om terug te keren naar de top. De marathon zelf was een succes want hij won in een parcoursrecord van 2u19'37. Deze marathon had de eerste stap moeten zijn naar zijn allerlaatste doelstelling in zijn carrière: de Olympische Spelen van Londen 2012 halen. Er kwam echter opnieuw geen vervolg ... en dus kunnen we zeggen dat zijn carrière nu definitief een stille dood gestorven is.

De carrière van Benoît Z. nam een vliegende start, maar hij heeft er zeker niet alles uitgehaald. Op de weinige grote atletiektoernooien waaraan hij deelnam, speelde hij slechts een bijrol: 13de op het WK marathon in 2001 en 14de op het EK marathon in 2002. Bescheiden resultaten voor iemand die misschien wel het grootste Europees talent ooit op de lange afstand was. Anno 2013 is Benoît Z. opnieuw helemaal in de anonimiteit verdwenen. Hij blijkt nog steeds in Marseille te wonen en waarschijnlijk traint hij nog steeds ...  maar grote ambities zal hij niet meer koesteren, daar is het te laat voor. Het zoveelste verhaal van een supertalent wiens carrière de totale verwachtingen niet heeft ingelost.

Ik heb op het WK Junioren 1994 de kans gehad om met Benoît Z. te praten over atletiek en zijn visie op trainingen, etc. Ik herinner me nog steeds ons gesprek en ik wist toen dat ik met een uitzonderlijk talent aan het babbelen was. Ik heb respect voor wat hij gepresteerd heeft en ik geloof (hoop) dat hij altijd zuiver gelopen heeft.



zaterdag 9 maart 2013

Frankrijk zoekt nieuwe Koningin van de Piste

Marie-José Perec/ Crédit photo : © DR
Marie-José Pérec - Foto: DR
Frankrijk is een van de grootste sportlanden van Europa. In de verschillende sporttakken heeft het altijd al sporters van wereldniveau voortgebracht. Zo ook in de atletiek. Toch kunnen we niet ontkennen dat de laatste jaren atletiekminnend Frankrijk vooral bij de vrouwen een beetje op zijn honger blijft. De vrouwelijke delegaties op grote atletiektoernooien worden steeds kleiner en een echt uithangbord heeft Frankrijk al jaren niet meer.

Op het afgelopen EK indoor in Göteborg werd die negatieve trend nogmaals duidelijk. Er waren dubbel zoveel Franse mannelijke als vrouwelijke atleten. De resultaten van de vrouwen vielen ook behoorlijk tegen. Ze hebben natuurlijk wel 3 medailles  gehaald : goud voor Ida Djimou op de vijfkamp, zilver voor Eloyse Lesueur in het verspringen en brons voor Myriam Soumaré op de 60 meter. Maar voor een grootmacht als Frankrijk is dit veel te weinig. Voor een Olympische titel bij de vrouwen moeten we zelfs teruggaan tot 1996. In Atlanta behaalde de Franse gazelle Marie-José Pérec goud op zowel de 200m als de 400m. Pérec heeft in het totaal aan 3 Olympische Spelen deelgenomen en won daarin 3 keer goud. Sinds haar afscheid in 2004 is Frankrijk op zoek naar een nieuwe Koningin van de piste. Na Pérec hebben we nog Christine Arron gehad die gedurende verschillende jaren de leading lady van de Franse atletiek was. Ze behaalde vooral grote successen als lid van de Franse 4x100 m ... maar op individueel vlak bleef ze met haar prestaties toch een beetje in de schaduw van Pérec. Ze is weliswaar nog steeds Europees recordhoudster op de 100 m met 10"73 ... een topprestatie, maar op grote tornooien kwam ze steeds net iets te kort.

In Frankrijk maakt men zich zelfs luidop zorgen want ze stellen vast dat er de laatste jaren gewoon veel minder kwaliteit is bij de Franse atletes. Steeds minder atletes halen de minima en steeds minder meisjes doen aan atletiek. Ligt het aan de mentaliteit van de jeugd? Is atletiek minder attractief geworden voor de Franse jongeren? Speelt het huidige economisch klimaat mee? Het is een feit dat het momenteel veel moeilijker is om sponsors te vinden en jongeren kiezen niet zo snel meer voor het "onzekere" bestaan van een (beroeps)atleet. Los daarvan wordt de aandacht op atletiek al te vaak beperkt tot de sprint en de halve fond. Bij vele clubs zijn er nauwelijks trainers voor de kampnummers, maar lopen er bijvoorbeeld wel drie of vier trainers voor de sprint rond. Dit fenomeen beperkt zich trouwens niet alleen tot Frankrijk, want ook in België is dit een groot probleem. Stof tot nadenken ... 

(geïnspireerd op artikel in Le Monde)


woensdag 6 maart 2013

Bedankt, Tia !!

Foto: HLN.be
Het afscheid van Tia Hellebaut is ook een beetje het afscheid van mijn generatie. Tia is een jaartje jonger dan mezelf en ik heb haar in de jeugdreeksen gekend. Nu ja, gekend is misschien een groot woord. Door het feit dat we in verschillende atletiektakken actief waren, hebben we nooit echt persoonlijk contact gehad. Ik wist wie Tia was en waarschijnlijk kende ze me ook van naam. Ik vond Tia een talentvolle duizendpoot met een schitterende mentaliteit. Ze kon op alle onderdelen van de atletiek uit de voeten, maar hoogspringen was duidelijk haar ding. Toch heeft het lang geduurd vooraleer ze zich er echt in ging specialiseren. De afwisseling van de meerkamp leek lange tijd haar voorkeur te genieten. De typische, sportieve sfeer tussen meerkampers was iets wat ook volledig bij Tia als persoon en als atleet paste. Als meerkampster was ze trouwens ook een topper. Bewijs daarvan was haar wereldtitel op de 5-kamp indoor in 2008. Ze was toen eigenlijk al meer hoogspringster dan meerkampster en dat maakt de prestatie alleen maar groter. De beelden van een zwalpende Tia in de laatste meters van de afsluitende 800 meter … zo ontzettend puur en zo typerend voor Tia want altijd en overal ging ze er voor de volle 100 % voor. 
Uiteindelijk zal iedereen haar toch vooral herinneren als hoogspringster. Twee Europese titels, Olympisch goud en een persoonlijk record van 2m05. En dan vergeet ik nog allerhande ereplaatsen. Tia zal ook herinnerd worden omwille van haar ongelofelijke mentale kracht. Ze was een van die zeldzame atletes die op grote tornooien boven zichzelf kon uitstijgen. Op de Olympische Spelen van Peking dacht iedereen dat Blanka Vlasic de titel ging pakken ... maar dat was zonder onze Tia gerekend. Ze legde er een fantastisch parcours af en bezorgde België een onverhoopte gouden medaille. Dit is voor mij een van de grootste prestaties ooit geleverd door een Belgische sporter. Ik zat aan het scherm gekluisterd en ik had enkele dagen voor de finale stiekem een gokje gewaagd op Tia. Ze stond 18 tegen 1 ... en ik had er 1 € op gewed dat Tia Olympisch Kampioene ging worden. Het feit dat ik slechts 1 € ingezet had, wees er vooral op dat ik ergens hoopte dat ze zou winnen, maar dat ik er toch niet al te veel vertrouwen in had. Verdorie, ik kon rijk geworden zijn ...
Mijn bewondering en respect voor Tia is nadien alleen maar gegroeid. Ze onderbrak haar carrière voor het moederschap. Na de geboorte van haar twee dochters Lotte en Saartje nam ze de beslissing om terug te keren in de atletiek. Een moedige beslissing en vooral ook een enorme uitdaging. Maar ook dat typeert Tia en de manier waarop ze topsport combineerde met het mama-zijn verdient ongelofelijk veel respect. Ze haalde nog steeds mooie resultaten: 5de op het WK indoor in 2012 en 5de op de Olympische Spelen van Londen. Een paar weken geleden sprong ze trouwens nog 1m97 ... haar beste resultaat als mama. Fantastisch toch.
Tia Hellebaut ... een wereldtopper als atleet en ook als mens. Je bent altijd met beide voeten op de grond gebleven en je bent altijd dezelfde persoon gebleven. De roem heeft je niet veranderd en dat is in mijn ogen even belangrijk als je topprestaties. Je bent een voorbeeld voor de jonge atleetjes en ik wens je een fantastisch leven na de sport toe. Je zult nu meer tijd hebben voor je dochtertjes ... en wie weet zien we mekaar binnen een aantal jaar terug op de piste als onze kindjes de eerste atletiekstapjes zetten.
Veel succes, Tia ... en bedankt voor de vele onvergetelijke atletiekmomenten.