donderdag 31 oktober 2013

Mohamed Sissoko ... the purple missing link?


sissoko-momo
Foto: fcgb.net
Mohamed Sissoko is momenteel op proef bij Anderlecht. Deze Frans-Malinese klasbak heeft in het verleden al bij topclubs als Auxerre, Valencia, Liverpool, Juventus en PSG gespeeld ... en toch is hij nog steeds 'maar' 28 jaar oud. Sissoko is een krachtige en technisch wel onderlegde verdedigende middenvelder die, als hij fit is, zeker een meerwaarde is voor het huidige paars-wit. Hij is ongelofelijk sterk in de duels en met zijn ervaring zou hij misschien wel de leidersfiguur kunnen worden die de Brusselaars ontberen.
Aan de andere kant is het natuurlijk ook een beetje vreemd dat een speler van zijn kaliber geen ploeg meer vindt en zich moet "verlagen" tot deze - momenteel - modale Belgische ploeg.

Dit filmpje dat ik terugvond op YouTube doet alleszins het beste verhopen. Niet twijfelen, Herman ... binnenhalen die vis !!

dinsdag 29 oktober 2013

Comeback voor Susanna Kallur ?

Foto: Fanpix.net
Susanna Kallur (32) is de drievoudig Europees Kampioene en huidig wereldrecordhoudster op de 60 m horden indoor (7"68). Na een aantal seizoenen vol blessureleed, hing de Zweedse in 2010 de spikes aan de haak. Er gaan al een tijdje geruchten dat ze in alle stilte aan een comeback werkt. Haar coach, Torbjorn Eriksson, heeft gisteren uiteindelijk bevestigd dat ze wel degelijk opnieuw aan het trainen is. Haar eerste grote doelstelling is het EK 2014 in Zürich en op lange termijn zou ze zelfs al denken aan de Spelen van 2016 in Rio. Ambitie te over dus. 

Susanna Kallur leek voorbestemd om een sportieve carrière uit te bouwen. Haar vader, Andres, was een ijshockeyspeler bij de New York Islanders en haar moeder, Lisa, was een professioneel volleybalspeelster. Ook haar tweelingzus, Jenny, gooide hoge ogen in het hordenlopen. Susanna stak er weliswaar altijd bovenuit, maar toen ze op het EK indoor 2005 in Madrid goud en zilver wegkaapten, was het familiegeluk compleet. Een unieke prestatie in de atletiekwereld. De prestaties van de zusjes inspireerde zelfs hun jongere broer Martin die momenteel een degelijke 14"31 als bestprestatie op de 110m horden kan voorleggen.

Alhoewel ze vooral naambekendheid genoot door haar indoor prestaties, was Susanna Kallur ook een wereldtopper op de 100 m horden. Haar PR op die afstand (12"49) liep ze in 2007 en sindsdien heeft geen enkele Europese atlete nog sneller gelopen. Haar comeback zou een goeie zaak kunnen zijn voor het hordenlopen in Europa. Ik droom al hardop van een duel tussen de Britse Tiffany Porter en Susanna Kallur ... maar de Zweedse heeft natuurlijk al drie jaar geen officiële horde meer genomen en een comeback op het hoogste niveau is altijd moeilijk. Binnen een paar maanden weten we ongetwijfeld al meer.

vrijdag 25 oktober 2013

Bebé, de misrekening van Alex Ferguson

Foto: The Busby Way
Triguinho, Christian Leiva, Max Von Schlebrügge, Cyril Téhérau, Victor Bernardez, Nemanja Rnic,... allemaal exotische namen van spelers die ooit met de nodige poeha neerstreken in het Astridpark. Wie kent deze spelers nog? Het zijn allemaal vedetten waarvoor Anderlecht de nodige miljoenen heeft betaald, maar waarvoor de club bitter weinig heeft teruggekregen. De meesten verwarmden vooral de bank of zorgden voor extra bezetting in de tribunes. Téhérau was misschien nog de meest talentvolle. Na een half seizoen kommer en kwel bij paars-wit werd hij eerst uitgeleend en daarna voor een peulschil definitief verkocht aan Charleroi. Bij de Karolo's haalde hij eigenlijk wel een behoorlijk niveau en uiteindelijk verkaste hij naar het Italiaanse Chievo, waar hij trouwens ook basisspeler is. De anderen zijn zo goed als in de anonimiteit terechtgekomen ... met uitzondering van Max Von Schlebrügge want die zal altijd enige naambekendheid blijven genieten. Niet omwille van zijn voetbalkwaliteiten maar wel omdat hij familiebanden heeft met Hollywoodactrice Uma Thurman. De overgrootvader van Max is tevens de grootvader van Uma Thurman ...

Miskopen, witte merels die plots dode mussen bleken te zijn ... het is een fenomeen waar iedere topclub wel eens mee te maken krijgt, zelfs Manchester United. Sir Alex Ferguson, de gewezen manager van The Red Devils, stond ervoor bekend dat hij een neus had voor talenten. De meeste spelers die hij uit de eigen jeugd haalde (Ryan Giggs, Paul Scholes,...) of bij andere clubs weghaalde (Cristiano Ronaldo, Peter Schmeichel, Ole Gunnar Solskjaer,...) ontwikkelden zich tot wereldsterren. Toch kan ook de meester zich al eens vergissen. In 2010 haalde hij de Portugees Bebé voor 9 miljoen euro weg bij Vitória Guimarães. De Schot was ervan overtuigd dat er voor de vleugelspeler een grote toekomst weggelegd was. Meer nog, Fergie verkoos hem boven ene Eden Hazard, die in die periode ook heel intens werd gescout. Bebé mocht 7 keer opdraven in de hoofdmacht van Man U, maar kon op geen enkel moment overtuigen. Op het einde van het seizoen werd hij uitgeleend aan het Turkse Besiktas, maar ook dat werd een mislukking. Hij speelde er 4 wedstrijden en uiteindelijk werd hij na een nachtje feesten door de club disciplinair geschorst. Momenteel is de Portugees, die nog steeds eigendom is van Manchester United, terug actief in eigen land. Na een jaartje aanmodderen bij Rio Ave, speelt hij nu bij Paços de Ferreira, momenteel laatste in de Liga Zon Sagres. Vooralsnog breekt Bebé nog steeds geen potten en het begint er steeds meer op te lijken dat de betaalde 9 miljoen euro weggesmeten geld is. Tja, in 2010 waren de Belgen ook nog niet zo "hot" in Engeland als vandaag, want anders had misschien Eden Hazard nu op Old Trafford het mooie weer gemaakt. Zo zie je maar, niet alleen Herman Van Holsbeek kan zich vergissen ... het overkomt de allergrootsten.

vrijdag 18 oktober 2013

De sprong van Bob Beamon

Foto: IMAGEGLOBE
Het is vandaag exact 45 jaar geleden dat de Amerikaan Bob Beamon in Mexico-City het wereldrecord verspringen op 8m90 bracht. Hij sprong in de finale van de Olympische Spelen maar liefst 55,25 cm verder dan het vorige wereldrecord van de Rus Igor Ter-Owanesjan. Toegegeven: de omstandigheden in Mexico-City waren ideaal. Op 2240 meter hoogte is de luchtweerstand laag en de verspringers werden die bewuste 18 oktober 1968 gesteund door een rugwind van twee meter per seconde. Toch was dit een bovenmenselijke prestatie van Beamon en decennia lang was de hele atletiekwereld geïntrigeerd door de "sprong van de eeuw". Pas 23 jaar later, in 1993, werd het wereldrecord gebroken door een andere Amerikaan, Mike Powel. Hij sprong in Tokio 8m95 ver, een record dat tot op heden nog steeds overeind staat.

Na de Spelen van 1968 kon Beamon nooit echt zijn topprestatie bevestigen. Hij kwam erna nooit nog verder dan 8m22. Beamon vond uiteindelijk geen motivatie meer in de sport en kort nadat hij in 1970 afgestudeerd was aan de Universiteit van Texas, hield hij de atletiek voor bekeken. Hij begon een nieuwe carrière als maatschappelijk werker. Toch kijkt hij nog steeds met heel veel plezier en gepaste trots terug op zijn wereldrecord. "Er gaat geen dag voorbij dat ik niet denk aan mijn sprong en dat geeft me nog steeds een heel aangenaam gevoel. Het record is nu wel gebroken door Mike Powel, maar ik ben nog steeds in het bezit van het Olympisch Record en dat is ook iets wat ik koester"

(bron: Interview met Bob Beamon door Mike Rosenbaum, Detroit 2008).

vrijdag 4 oktober 2013

RIP Amy Dombroski

Foto: Dave McElwaine

Droevig nieuws uit de wielerwereld. Gisteren is de 26-jarige Amerikaanse veldrijdster Amy Dombroski om het leven gekomen na een ongeval op training. Het was nota bene haar eerste training op Belgische bodem ter voorbereiding van het komende veldritseizoen. 
Amy Dombroski was een groot talent en was een van de uithangborden van team Telenet-Fidea. Nadat ze vorig seizoen elfde was geworden op het WK, leek ze dit jaar definitief de stap te zetten richting de absolute top. Jammergenoeg heeft het lot er anders over beslist.
RIP, Amy...