woensdag 30 januari 2013

Verguisd in België, top in Afrika

Foto: AFP
Paul Put wordt in België beschouwd als de grote spilfiguur in de zaak Ye. Door zijn betrokkenheid in dit gokschandaal, werd hij in 2007 door de Controlecommissie van de KBVB levenslang geschorst. Dit betekent dat hij in België nooit meer trainer kan zijn. Sindsdien probeert hij vooral in Afrika zijn trainerscarrière nieuw leven in te blazen. Van 2008 tot 2011 was hij bondscoach van Gambia en sinds maart 2012 staat hij aan het roer van de nationale ploeg van Burkina Faso. Met dat team is hij momenteel aan de slag op de Africa Cup in Zuid-Afrika ... en hij schrijft er geschiedenis. Voor het eerst is de nationale ploeg van Burkina Faso erin geslaagd om door te dringen tot de kwartfinales van het Afrikaans Kampioenschap. Samen met buitenbeentje Kaapverdië, is Burkina Faso de grote verrassing op dit tornooi. In de kwartfinale neemt Burkina Faso het op tegen Togo. Benieuwd of het sprookje van Put blijft duren. 

dinsdag 29 januari 2013

Anderlecht-flop naar Sporting Braga

Contract Diogo Bittencourt verbroken
Foto: rsca.be
Diogo Bittencourt (23) heeft een contract getekend bij de Portugese topclub Sporting Braga. In de Portugese pers wordt hij aangekondigd als een Braziliaanse 'international' die al voor Anderlecht speelde. Het klinkt indrukwekkend, maar het een en ander moet toch in perspectief gezien worden. Diogo was inderdaad jeugdinternational voor Brazilië, en hij heeft inderdaad een half jaar bij Anderlecht gespeeld. Nu ja ... hij maakte deel uit van de kern want in werkelijkheid heeft de Braziliaanse linksachter slechts 1 officiële match in het shirt van Anderlecht gespeeld: in de Beker van België tegen Rupel-Boom. 
Dat hij talent heeft, daar bestaat geen twijfel over ... maar naar de reden waarom hij het niet gemaakt heeft in Anderlecht blijft het gissen. Was hij misschien te jong? Kon hij niet aarden in België? Heeft de scouting gefaald? Het is in elk geval opvallend dat een jonge speler, die Deschacht het vuur aan de schenen moest leggen op de linksachter, al na een half jaar moet opkrassen. Na zijn vertrek uit het Astridpark, trok hij terug naar São Paolo. Ook daar raakte hij niet meer in de eerste ploeg. Opmerkelijk dus dat hij opnieuw een kans krijgt in Europa en dan nog bij een Europese subtopper als Braga. Ik ben benieuwd of hij nu wel zal slagen. Misschien ligt Portugal hem beter dan België. De taal spreekt hij al en bij Braga treft hij een tiental landgenoten aan. Wie weet ontpopt hij zich als een echte topper en staat hij nu echt aan het begin van een mooie carrière in Europa. Time will tell...

zaterdag 26 januari 2013

Het strafschoppensyndroom van Anderlecht

Foto: Photo News
Anderlecht heeft vanavond de topper op het veld van Lokeren gewonnen met 0-2 ... maar opnieuw lieten ze een strafschop onbenut. Deze keer was het de Braziliaan Kanu die de elfmeter slap op keeper Lazic trapte. Sinds het bewuste penalty-debacle van Anderlecht tegen Partizan Belgrado in de laatste voorronde van de Champions League (augustus 2010), sukkelt paars-wit met een serieus strafschoppensyndroom. Dit seizoen kreeg Anderlecht al 14 strafschoppen en daarvan miste het er 8. Meestal won Anderlecht zijn wedstrijden wel, maar toch blijft dit een opmerkelijk verschijnsel.

Een overzicht van de gemiste pingels:
28/07/2012: Mbokani mist op het veld van KV Kortrijk (1-1 gelijkspel)
04/08/2012: Gillet mist tegen Beerschot (1-0 winst)
08/08/2012: Gillet mist tegen FK Ekranes in de voorronde van de Champions League (0-6 winst)
18/08/2012: Wasilewski mist tegen Bergen (3-1 winst)
07/10/2012: Mbokani mist tegen Standard (2-1 verlies)
18/11/2012: Biglia mist tegen Kortrijk (1-0 winst)
01/12/2012: Biglia mist tegen Cercle Brugge (2-1 winst)
26/01/2013: Kanu mist tegen Lokeren (0-2 winst)

Coach Van den Brom werkte tot nog toe zonder penaltylijstje, maar is van plan er nu wel eentje op te stellen. Een goed idee want vroeg of laat zullen penaltymissers paars-wit zuur opbreken. Laat ons hopen dat aanwinsten Armenteros en De Zeeuw wél specialisten zijn.

vrijdag 25 januari 2013

De laatste glimlach van Miklós Fehér ... RIP


Het was 25 januari 2004. Benfica speelde een frustrerende wedstrijd op het veld van Vitoria Guimarães. Een half uur voor het einde van de wedstrijd bracht Benfica-coach Camacho de 24-jarige Hongaarse international, Miklós 'Miki' Fehér op het terrein. Het was een ultieme poging om de stugge verdediging van Guimarães toch nog te ontwrichten. De invalbeurt van Fehér leek een succes te worden want een paar minuten voor het einde van de wedstrijd forceerde hij een opening waardoor Fernando Aguiar eindelijk het verlossende doelpunt voor Benfica scoorde. In de daarop volgende minuten probeerde Benfica de wedstrijd uit te spelen en Fehér werd nog bestraft met een gele kaart wegens tijdrekken. De Hongaar leek de bestraffing nog weg te lachen. Dit is een wrang beeld voor wat er zich enkele seconden later op het veld afspeelt. Fehér draait zich om, buigt voorover en zakt vervolgens in elkaar. Iedereen had meteen door dat het ernstig was. De taferelen die zich dan op het veld afspelen zijn er van totale onthutsing, wanhoop en paniek. Spelers lopen al huilend over het veld, artsen proberen op alle mogelijke manieren het hart van de Hongaar terug te reanimeren. Het publiek scandeert minutenlang Miki, Miki, Miki ... in de hoop hem terug bij bewustzijn te krijgen. Hij zal naar dit naar alle waarschijnlijkheid niet meer gehoord hebben. Officieel overleed Miklós Fehér op weg naar het ziekenhuis van Guimarães. Op 25 januari 2004 kwam er op onverwachte en dramatische manier een einde aan het nog jonge leven van Miklós 'Miki' Fehér. De beelden van die onwezenlijke gebeurtenis staan voor altijd in mijn geheugen gegrift en grijpen me nog steeds naar de keel. Het nummer 29 van Benfica zal voor altijd verbonden blijven de onfortuinlijke Fehér. Met een laatste glimlach nam hij afscheid van Benfica, van de wereld. Até sempre, Miki.

woensdag 23 januari 2013

maandag 21 januari 2013

Standard krijgt Japans tintje

Foto: Kiyoshi Ota / GettyImages
Standard heeft zich de afgelopen weken versterkt met twee Japanse spelers: Kensuke Nagai en Yuji Ono. Met doelman Kawashima beschikken de Rouches nu over 3 spelers uit het land van de rijzende zon. 
Kensuke Nagai is een 23-jarige Japanse aanvaller die overkomt van Nagoya Grampus. Vorig seizoen soorde hij in 18 duels 8 keer. Hij maakte ook deel uit van de Japanse Olympische ploeg die deelnam aan de Spelen van Londen. 
Foto: J-league fotos
Naast de Iraniër Reza, overgekomen van tweedeklasser Sint-Truiden, en Nagai, heeft Standard met Yuji Ono nog een derde aanvallende versterking binnengehaald. Ono is een twintigjarige spits die sinds 2010 uitkwam voor het Japanse Yokohama Marinos. Hij debuteerde op 17-jarige leeftijd in de J-League en is daarmee de jongste debutant ooit. In tegenstelling tot Nagai, een diepe spits, is Ono veeleer een flankspeler. Hij wordt beschouwd als een van de grote talenten van het Japanse voetbal.
Ik denk dat Standard nu wel een van de meest gevolgde Europese voetbalclubs in Japan zal worden. Ik ben weliswaar benieuwd hoe snel deze twee spelers zich gaan aanpassen aan het Belgische voetbal en of ze de concurrentie kunnen aangaan met de Batshuayi en Ezekiel



FC Porto weigert 3,5 miljoen euro voor Kléber

Foto: ASF
Vandaag werd bekendgemaakt dat de Kroatische landskampioen, Dinamo Zagreb, een bod van 3,5 miljoen euro heeft gedaan op Kléber, de Brazilaanse aanvaller van FC Porto. Het bod werd echter onmiddellijk afgewimpeld door voorzitter Pinto da Costa want de vraagprijs voor Kléber bedraagt minimum 6 miljoen euro. De aanvaller op overschot bij de Dragões wekt veel interesse op bij Europese (sub)toppers, maar toch lijkt FC Porto de speler niet zomaar af te willen staan. Na Anderlecht, dat Kléber wou huren tot het einde van het seizoen met optie tot aankoop, vist nu ook Dinamo Zagreb achter het net. Ik hoop dat de speler toch nog een andere ploeg vindt want bij Porto lijkt hij niet meer in de plannen van trainer Vítor Pereira te passen.  

Liedson is op weg naar de Portugese landskampioen


In de spits lijken Jackson Martínez, James en Varela immers de voorkeur te genieten en het zou best kunnen dat daar binnenkort nog Liedson bijkomt ook. Liedson is een 35-jarige spits die van 2003 tot 2011 de kleuren van Sporting Clube de Portugal verdedigde. De tot Portugees genaturaliseerde Braziliaan zou uitgeleend worden door Flamengo, de noodlijdende Braziliaanse club die graag van zijn zwaar contract afwil. Liedson heeft als topscorer naam gemaakt in Portugal: hij scoorde in 214 wedstrijden 116 keer voor Sporting. Hij is wel een dagje ouder geworden, maar "o levezinho" (pluimpje) oogt nog steeds heel scherp en heeft nog steeds een neus voor doelpunten. Na het aantrekken van de Rus Izmailov en met de eventuele komst van Liedson lijkt FC Porto voldoende gewapend voor de rest van het seizoen. Er wacht hen nog een nek-aan-nek-race met Benfica in de nationale competitie en ze strijden ook nog mee in de Champions League. Enkel in de Portugese beker zijn ze niet meer actief. Ze werden ietwat verrassend uitgeschakeld door Sporting Braga.

zondag 20 januari 2013

Daar is de échte Vleminckx terug...

Foto: afp
Vleminckx heeft zijn debuut bij het Turkse Gençlerbirligi niet gemist. Hij knalde er meteen 4 tegen de netten. Na 4 minuten had hij al twee keer gescoord. De wedstrijd op het veld van Antalyaspor is uiteindelijk op 3-5 geëindigd. De fans van Gençlerbirligi hebben de "Witte van Puurs" meteen in hun hart gesloten. Het is hem gegund want bij Club Brugge zat hij op een dood spoor. Ik hoop dat hij de pannen van het dak speelt in Turkije en zo het ongelijk van Club bewijst. Vleminckx is een speler die altijd met volle overgave speelt en toen hij twee jaar geleden voor Brugge tekende, dacht ik echt dat hij het daar volledig ging maken. Volgens mij heeft hij ook het typische profiel van een Club Brugge-speler ... nu ja, misschien van het oude Club Brugge. Club Brugge is de laatste jaren in zoveel aspecten veranderd, maar volgens mij is het bestuur en de club in het algemeen nog steeds op zoek naar hun "nieuwe" identiteit. Nog nooit zijn er zoveel trainers en spelers in Jan Breydel gepasseerd als de laatste jaren. Club Brugge heeft jarenlang een cultuur gehad waarbij er nooit een trainer ontslagen werd. Club Brugge was een club waar het altijd "rustig" was en ze haalden dan ook nog eens goeie resultaten. Ze hadden een herkenbare stijl die gebaseerd was op een vechtersmentaliteit gekoppeld aan een stevige organisatie. Van dit alles vind ik niet veel meer terug momenteel. Er heerst een invasie van buitenlandse spelers die a-typisch is voor Club Brugge en als je het profiel bekijkt van de trainers die de afgelopen jaren werden binnengehaald, dan merk je gewoon dat het een club op zoek is.
Wedden dat Club Brugge Vleminckx nog zal missen dit seizoen ... Bacca zit met zijn hoofd al bij de topploegen van de Primera División en Tchité weet nog steeds niet of het nu aan hem ligt of aan zijn medemaats dat hij geen niveau haalt dit seizoen. Ze hebben wel nog Gudjohnson ... en da's een echte topper, maar hoelang blijft die blessurevrij. 


dinsdag 15 januari 2013

Kim Ojo ... een toptransfer voor Genk

Foto: RTBF.be
Racing Genk heeft zich begin deze week versterkt met de Nigeriaan Kim Ojo. De 24-jarige spits komt over van het Noorse Brann Bergen. In mijn ogen is dit een potentiële toptransfer voor Genk. In 57 wedstrijden scoorde Ojo 26 keer en tekende hij voor een hele resem assists. In Noorwegen wordt hij vergeleken met John Carew en bij Genk ziet men gelijkenissen met Christian Benteke. Hij heeft in de Jupiler League weliswaar nog alles te bewijzen, maar afgaande op zijn CV en de beelden die van hem circuleren op YouTube, denk ik dat Genk met deze speler een uitstekende transfer heeft gedaan. In de spits kan hij een dodelijk duo worden met Jelle Vossen. Benieuwd of ik gelijk zal krijgen ...

maandag 14 januari 2013

Angola, het nieuwe beloofde land voor voetballers?


Het Europees voetbal lijdt onder de economische crisis. Dit wordt steeds duidelijker. Enkele jaren geleden zou het ondenkbaar geweest zijn dat trainers als Juan Carlos Garrido (Club Brugge) en Victor Fernandez (AA Gent) Spanje zouden verlaten om in de Belgische competitie aan de slag gaan. In het verleden waren er ook zelden Spaanse spelers in de Jupiler League aan het werk, maar ook dat is veranderd: Victor Vazquez, Cesar Arzo, Melli. Dit zijn spelers die in de Primera División in de meeste subtoppers een basisplaats zouden hebben. Toch kiezen ze voor de Belgische competitie, die op Europees vlak toch niet zo heel veel voorstelt. De grote reden voor deze nieuwe trend is: het financiële plaatje. In Spanje worden veel spelers laattijdig betaald en kreunen de meeste clubs onder de financiële crisis. In België is de crisis in mindere mate aanwezig en de spelers kiezen voor zekerheid. In de nabije toekomst zullen er nog veel meer voetballers Spanje verlaten om in "exotische" landen aan het werk te gaan. Landen zoals Saoudie-Arabië, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten,... worden alsmaar aantrekkelijker.

Albert Meyong - Foto: Reuters
Een trend die ik de laatste weken ook heb opgemerkt, is spelers die de Portugese Superliga verlaten voor de Angolese competitie. João Tomás (Rio Ave) en Albert Meyong (V. Setúbal) hebben recent een contract ondertekend bij respectievelijk Recreativo de Libolo en Kabuscorp. Het waren twee van de smaakmakers van het huidige voetbalseizoen in Portugal want beiden stonden heel hoog in de topschutterstand. João Tomás scoorde 7 keer in 11 matchen en Meyong zelfs 13 keer in evenveel wedstrijden. Voor Rio Ave en V. Setúbal wordt hun vertrek een grote aderlating ... maar ook voor het Portugees voetbal. Beide spelers hebben een grote staat van dienst in Portugal en hebben veel betekend voor het Portugese voetbal. Dat ze in de herfst van hun carrière voor Angola kiezen kan enkel maar te maken hebben met het financiële aspect. 
Zola Matumona - Foto:FG
Er is trouwens ook een speler die de Belgische competitie onlangs verlaten heeft voor een Angolese eersteklasser. Zola Matumona, een van de sterkhouders van RAEC Bergen, heeft enkele weken geleden meegedeeld dat hij voor Primeira de Agosto gaat spelen. Hij heeft ook gezegd dat deze transfer een financieel buitenkansje is, die hij niet kan laten liggen.
Angola beschikt door de overvloedige aanwezigheid van natuurlijke grondstoffen (olie, goud, diamanten,...) over een enorme rijkdom. Alleen is die rijkdom in handen van een kleine elite en is het merendeel van de Angolese bevolking enorm arm. Officieel is er al enkele jaren geen burgeroorlog meer in Angola, toch blijft Angola een behoorlijk gevaarlijk land. In de regio van Cabinda woedt er nog steeds een conflict tussen de regering van Angola en de afscheidingsbeweging FLEC. Los daarvan is Angola een heel mooi land met een fantastische kust. Het is eens iets anders dan uitbollen in de Arabische woestijn, moeten João Tomás en Albert Meyong gedacht hebben.

zondag 13 januari 2013

Portugese derdeklasser strikt Maleisische international

Foto: Shazlishamsuddin
Opmerkelijk nieuws uit het kamp van de Portugese derdeklasser Atlético Reguengos. Vanaf volgende week wordt de ploeg versterkt met Ahmad Fakri Saarani, een 23-jarige aanvaller die reeds 47 keer voor het nationaal team van Maleisië uitkwam. Voor Saarani is dit zijn eerste Europees avontuur, waarschijnlijk met de hoop om binnen een aantal jaar op een hoger niveau in Europa te spelen. 
Ik vraag me af hoe een dergelijke speler bij deze kleine Portugese club terechtkomt. Er is trouwens geen directe link met investeerders of een Maleisische voorzitter. Ik neem aan dat deze speler ook niet gratis komt spelen. Atlético Reguengos speelt trouwens in een immens stadion dat plaats biedt aan 790 toeschouwers. Ik hoop dat de speler in kwestie goed is ingelicht over de club en het land waar hij terecht zal komen. Het zal sowieso al een cultuurschok zijn en als hij dan nog terechtkomt in een amateuristische omgeving, dan vrees ik voor die jongen.
Maar kom, laat ons hopen dat hij indruk maakt in de komende maanden, zodat hij volgend seizoen minstens in de Portugese tweede klasse aan het werk kan.

O Clássico SL BENFICA - FC PORTO

Estádio da Luz (foto ASF)
Foto: ASF
Estádio da Luz ... in deze voetbaltempel wordt vanavond de Portugese klassieker SL Benfica - FC Porto afgewerkt. Dit is altijd al een beladen duel, maar vanavond zou deze wedstrijd wel eens het verdere verloop van de titelstrijd in een definitieve plooi kunnen leggen. Beide ploegen hebben mekaar dit seizoen nog geen duimbreed toegegeven en wie vanavond wint ligt in pole position voor het verdere kampioenschap. De titelstrijd gaat sowieso tussen deze twee grootheden van het Portugese voetbal want de derde in de stand, SC Braga, volgt (met een match meer) al op 9 punten. Benieuwd wie zal winnen en of deze match de hoge verwachtingen kan inlossen.

zaterdag 12 januari 2013

De transfersoap van Matias Suarez ...

Foto: Belga
Vandaag las ik in Het Nieuwsblad een interview met Matias Suarez. De Argentijn wacht al maanden op de bevestiging van zijn transfer naar CSKA Moskou. "Binnen een drietal weken moet ik opnieuw medische testen ondergaan en als die positief zijn, dan 'moet' ik naar Moskou", zei Suarez. Hij is blijkbaar enorm gemotiveerd om naar Rusland te gaan. In het interview zei hij ook dat hij nog geen kijkje was gaan nemen in Moskou en dat hij de wedstrijden van zijn toekomstige club ook helemaal niet gevolgd heeft. Ze zullen het graag horen in Moskou. Je zou bijna gaan geloven dat Suarez hoopt dat hij medisch wordt afgekeurd en dat hij in Anderlecht kan blijven. Ongelofelijk ... eind vorig seizoen wilde Suarez koste wat kost weg uit het Astridpark. Een transfer naar een (sub)topper uit de Spaanse, Italiaanse of Engelse competitie had ik hem zeker gegund ... maar toen bleek dat het CSKA Moskou ging worden, dan had ik daar toch heel wat vragen bij. Wat heeft hij in de Russische competitie te zoeken? De enige reden die steek houdt is: zakken vol Roebels. Jammer genoeg is dat een realiteit in het hedendaagse voetbal. Als geld echter de enige drijfveer is om bij een ploeg te gaan spelen waar je in de verste verte geen affiniteit mee hebt, dan ben je gedoemd om te mislukken. Je mag niet vergeten dat Matias Suarez ook aan het "geluk" van zijn echtgenote en zijn dochtertje moet denken. Geld zal waarschijnlijk wel veel compenseren, maar als je gezin eenzaam en ongelukkig is, dan is dat het toch allemaal niet waard.
Wat mij betreft mag de transfer doorgaan want Anderlecht heeft zijn Gouden Schoen dit seizoen nog geen seconde gemist. Met de transfersom kan Anderlecht dan investeren in de toekomst want op Suarez moeten ze zeker niet bouwen. Hij kan nu wel zeggen dat hij zich 100 % Anderlecht-speler voelt, maar vanals er zich een andere mogelijkheid aanbiedt, dan is hij weg. Suarez heeft nu misschien wel spijt van het feit dat hij zes maanden geleden voor CSKA Moskou koos, maar dat is zijn probleem. Anderlecht is een weg ingeslagen zonder Suarez en wat mij betreft heeft hij geen plaats meer in deze ploeg ... ook al zou een speler als Suarez altijd een meerwaarde betekenen.
CSKA Moskou zit trouwens ook niet stil. Vandaag werd bekendgemaakt dat ze Vagner Love zouden terughalen. De Braziliaan speelde reeds van 2004 tot 2011 voor de Russische club. Vagner Love is een aanvaller die voor CSKA Moskou 61 goals gemaakt heeft in 115 wedstrijden. CSKA Moskou heeft trouwens al heel wat aanvallend talent lopen : Alan Dzagoev, de Russische international die op het laatste EK nog 4 doelpunten gescoord heeft, de Nigeriaan Ahmed Musa die dit seizoen al 8 keer scoorde in 18 wedstrijden en de Japanner Keisuke Honda. Suarez zal in elk geval moeten knokken voor zijn plaats ... als hij al in Moskou raakt. Binnen een paar weken zullen we weten hoe deze transfersoap afloopt.

vrijdag 11 januari 2013

João Tomás (37): opmerkelijke transfer naar Angola

Foto: Miguel Vidal / Reuters
Een tijdje geleden heb ik reeds een blogpost geschreven over de 37-jarige João Tomás. De spits van Rio Ave had toen de kaap van 100 doelpunten in de Portugese hoogste klasse bereikt. Deze week werd bekend dat João Tomás het komende anderhalve seizoen zal aantreden bij de Angolese kampioen Recreativo de Libolo. Na Bétis (2001-03),  Al-Arabi ((2006),  Al-Rayan (2006-07) en Al-Sharjan (2009-10), is de goalgetter nu al aan zijn 5de internationaal avontuur begonnen. Voor Rio Ave zal het verlies van João Tomás wellicht een aderlating zijn, want hij haalde op zijn oude dag nog een opmerkelijk niveau en hij was een van de drijvende krachten van het elftal. In Angola zal hij nu waarschijnlijk op financieel vlak een gouden zaak doen en een ding weet ik zeker ... deze klassespeler zal blijven scoren tot op de dag van zijn pensioen.

Sporting sluit telefoon van Vercauteren af

Foto: Belga
Vercauteren verblijft nog steeds in Lissabon. Niet omdat hij de stad zo mooi vindt, maar wel omdat de ontbinding van zijn contract met Sporting Clube de Portugal nog steeds niet werd afgehandeld. Zijn contract loop nog tot het einde van het seizoen en officieel is Vercauteren dus nog steeds werknemer van Sporting. Het heeft er echter alle schijn van dat het bestuur van Sporting er alles aan doet om Vercauteren het leven zuur te maken en hem zo snel mogelijk weg te krijgen uit de Portugese hoofdstad. Gisteren werd de SIM-kaart van Vercauterens GSM geblokkeerd door Sporting, en dit zonder onze landgenoot hierover in te lichten. Hij kwam dit te weten na een bezoek aan een lokale verdeler van het mobiele netwerk. 
Sporting had deze maatregel ook eerder deze week nog toegepast op Marat Izmailov, toen bleek dat die onderhandelde met FC Porto over een transfer. 

Toch wel een zielige manier van handelen en een duidelijk gebrek aan respect, vind ik. Vercauteren heeft zich de hele tijd correct gedragen en nog geen kwaad woord gezegd over Sporting, ook niet na zijn ontslag. Ik vermoed dat hij op een gepast tijdstip wel eens een boekje zal opendoen over de manier waardoor hij (on)rechtstreeks door Jesualdo Ferreira opzij werd geschoven en over de chaos die heerst in het Sporting-huishouden. Ik kijk er nu al naar uit.

(Bron: Abola.pt)

woensdag 9 januari 2013

Sporting in het post-Vercauteren tijdperk

Foto:Wikimedia Commons
Na het ontslag van Franky Vercauteren stond vandaag de eerste wedstrijd op het programma van Sporting Clube de Portugal onder leiding van Jesualdo Ferreira. Het betrof een wedstrijd voor de Ligabeker (Taça da Liga), een competitie waarbij Sporting reeds was uitgeschakeld. Sporting heeft de wedstrijd tegen Paços de Ferreira met 1-0 gewonnen na een doelpunt in de 88ste minuut van Ricky Van Wolfswinkel. Het was een draak van een wedstrijd. Sporting speelde zoals het de laatste weken voortdurend speelde: inspiratieloos en zonder vertrouwen. Naarmate de wedstrijd vorderde begon het publiek zich tegen de ploeg te keren en werd herhaaldelijk om het ontslag van voorzitter Godinho. Toen het doelpunt viel, ontplofte het stadion ... een explosie van vreugde waar het Sporting-publiek al heel lang op gewacht had. Er was vreugde om het doelpunt en de aanstaande overwinning ... maar er was nog steeds de onvrede over het geleverde spel. Na het laatste fluitsignaal weerklonken opnieuw beledigingen aan het adres van de voorzitter. Sporting heeft nu wel een wedstrijd gewonnen, maar daarmee is alles gezegd. 
De laatste dagen heb ik verschillende artikels gelezen in de 3 voetbalkranten die Portugal rijk is. De algemene toon is dat Sporting ziek is en dat de voorzitter als grote verantwoordelijke voor de crisis bij Sporting wordt aangeduid. Hij heeft een onevenwichtig team samengesteld en is aan zijn 4de trainer toe in een jaar tijd. Om Sporting te genezen moet deze man een stap opzij zetten, daar is iedereen het over eens. Opvallend is ook dat er Franky Vercauteren heel weinig wordt aangewreven. De meeste supporters vinden dat hij het slachtoffer is geworden van een vuil spelletje van de voorzitter en Jesualdo Ferreira, de huidige trainer. Aan zijn kwaliteiten wordt niet getwijfeld, maar algemeen werd wel geopperd dat hij niet de juiste trainer was om Sporting uit zijn ergste crisis ooit te leiden. Om het even welke trainer zou hetzelfde lot beschoren zijn als onze landgenoot want in het huidige Sporting-huis heerst totale chaos. In normale omstandigheden heeft Vercauteren alles om te slagen bij Sporting want Franky heeft het talent om jonge spelers te lanceren op het hoogste niveau. In de twee maanden dat hij er was heeft hij verschillende jongeren het vertrouwen gegeven. Eric Dier was onder Vercauteren een vaste keuze ... en die speler was samen met Capel een van de weinige lichtpunten in het team onder zijn leiding.
Op supporterfora viel ook op dat de meeste supporters respect toonden voor Vercauteren en hem een mooiere toekomst toewensten dan bij het huidige Sporting. Iemand verwoordde het zo "Franky, wees blij dat je weg hier bent want na een seizoen zou je 5 jaar van je leven kwijt zijn. Veel succes en hopelijk schaadt deze passage bij Sporting het verdere verloop van je carrière niet". Bepaalde spelers namen ook via de sociale netwerken afscheid van Vercauteren. Sterspeler Jeffrén twitterde "Veel succes in je verdere carrière, Mister".
Na Robert Waseige, is dus ook de tweede passage van een Belgische trainer geen succesverhaal geworden. Als er ooit één Belgische trainer kan slagen in Portugal, dan zal het Michel Preud'homme zijn bij Benfica. Ik zie hem er op een dag nog trainer worden, maar hij zal waarschijnlijk eerst nog wat oliedollars scheppen in het Midden-Oosten.

dinsdag 8 januari 2013

Marat Izmailov ruilt Sporting voor FC Porto

Foto: GettyImages
De Russische international Marat Izmailov heeft zopas Sporting Clube de Portugal geruild voor FC Porto. Daarmee is Sporting een van zijn grootverdieners kwijt. Izmailov zat op een dood spoor bij Sporting en het was geen geheim dat hij de club, waarbij hij sinds 2007 voetbalde, wou verlaten. Sporting kan het geld goed gebruiken en voor Izmailov is dit duidelijk een stap vooruit. Izmailov is een klasbak die volgens mij goed zal passen in het systeem dat FC Porto hanteert. Het is een ouderwetse nummer 10 die over een fantastische traptechniek beschikt.
Izmailov kan het geheime wapen worden van FC Porto in de tweestrijd met Benfica voor de nationale titel.

Wordt Kléber de nieuwe spits van Anderlecht?

Foto: footballmanagerstory.com
Kléber Laude Pinheiro, een tweeëntwintig-jarige Braziliaanse spits, is het bankzitten bij FC Porto grondig beu en zou graag zijn geluk beproeven bij een andere club. Bij Porto moet hij opboksen tegen Jackson Martinez, de nieuwe Colombiaanse prijsschutter die reeds 16 doelpunten heeft gescoord dit seizoen. 
Anderlecht heeft zijn interesse laten blijken voor de Braziliaan en Kléber zelf zou ook niet weigerachtig staan tegenover een verhuis naar Brussel. Kléber werd in 2011 door FC Porto overgenomen van Marítimo Funchal en in 60 wedstrijden in de Portugese Superliga scoorde hij 25 keer. Hij werd zelfs al 1 keer opgeroepen voor de Braziliaanse nationale ploeg, maar een blessure gooide toen roet in het eten.

Anderlecht zou een goeie zaak doen aan Kléber want het is een talentvolle jonge speler die nog heel veel groeimarge heeft. Het is een beweeglijke spits met een goed kopspel en een groot scorend vermogen. Met Mbokani die naar de Africa Cup trekt, heeft Anderlecht niet echt veel spitsen meer op overschot. Cyriac is nog niet wedstrijdfit en dan blijft er enkel nog De Sutter over. Een extra spits zou dus geen overbodige luxe zijn voor Paars-Wit.

maandag 7 januari 2013

Franky Vercauteren ontslagen bij Sporting


Franky Vercauteren is geen trainer meer van Sporting Clube de Portugal. Dit nieuws werd zopas bekendgemaakt in de Portugese media. Na een kleine twee maand en slechts 2 overwinningen, 5 nederlagen en 4 keer een gelijkspel, is het Portugese avontuur over voor Franky. Hij is het slachtoffer geworden van een ploeg die reeds op sterven na dood was voor hij er aankwam. Zijn taken als trainer worden nu overgenomen door Jesualdo Ferreira, die onlangs nog werd aangesteld als manager. Jammer maar helaas ... 

Pi-Air kan het nog steeds

Pierre van Hooijdonk (43) heeft tijdens het Nieuwjaarsduel tussen Koninklijke HFC en de Oud-Internationals nogmaals getoond dat hij een echte vrije trappenspecialist is. Deze krult hij er als vanouds heerlijk is ... een wereldgoal


Justin Bieber is een buffalo ...

Foto: Belga
Justin Bieber is fan van AA Gent ... en hij is er trots op. Op zijn linkerschouder prijkt vanaf nu de indiaan die als twee druppels water lijkt op die in het logo van AA Gent. Misschien kan Michel Louwagie het tieneridool uitnodigen in Gentbrugge om hem er de aftrap te laten geven voor de beslissende wedstrijd van de buffalo's in Play off 3. 

Samen feesten, samen scheiden...

Foto: Epa
Vorige week vierde Sabia Boulahrouz nog oudejaar met Sylvie en Rafael Van der Vaart. Op het bewuste feestje verkocht Rafael Van der Vaart zijn echtgenote een klap en daarmee sloeg hij meteen ook zijn huwelijk aan diggelen. Sabia en Sylvie leerden mekaar kennen in Duitsland toen hun voetballende echtgenoten nog samen speelden bij Hamburg. Sindsdien is de vriendschap tussen de twee gebleven. Sabia doet blijkbaar alles om solidair te zijn met haar vriendin want vandaag liet ze aan het Duitse blad Bild weten dat het huwelijk tussen haar en Khalid ook voorbij is. Als dat geen blijk van vriendschap is. Khalid en Rafael kunnen op hun beurt opnieuw de plaatselijke discotheken in Lissabon en Hamburg onveilig maken.

zondag 6 januari 2013

Derdeklasser Epinal kegelt Ol. Lyon uit Franse beker

Lyon laat zich in beker verrassen door derdeklasser, Arsenal heeft replay nodig

In de 1/32e finales van de Franse voetbalbeker heeft het nietige Epinal (3de klasse) voor een verrassing van formaat gezorgd door de bekerhouder Olympique Lyon uit het toernooi te kegelen. Na de reguliere speeltijd was de stand 3-3 en Epinal toonde zicht het koelbloedigst bij het nemen van de strafschoppen: 4-2. Voor Lyon misten Fofana en Koné.

Het wedstrijdverloop was al even gek als het eindresultaat van deze wedstrijd. Na een kwartier stond het al 2-0 voor de thuisploeg na twee doelpunten van Boubaya. Nog voor de rust maakte Lyon gelijk na doelpunten van Gomis en Fofana. Na de rust leek de bekerhouder toch nog het laken naar zich toe te trekken na een penaltygoal van Lisandro (2-3). Maar de thuisploeg knokte voor wat het waard was en scoorde diep in de tweede helft nog de gelijkmaker via Focki. Tijdens de verlengingen slaagde geen van beide teams er nog in om een doelpunt te forceren. De strafschoppen brachten de thuisploeg uiteindelijk in extase want met 4 gescoorde strafschoppen tegen 2 gaat Epinal door naar de 1/16e finales. Olympique Lyon bleef met een kater achter en mag zich nu volledig gaan concentreren op de competitie en de Europa League.

San Lorenzo (Argentina) ... probably the best supporters in the world

Iedereen kent de reputatie van de Ierse en de Schotse supporters met hun prachtige gezangen ... maar de supporters van het Argentijnse San Lorenzo zijn zowaar nog indrukwekkender. De beelden hieronder spreken voor zich ... fantastische sfeer !!







vrijdag 4 januari 2013

Kevin-Prince Boateng vs. Racism 1-0

Boateng (foto AP)
Foto: AP
Ongetwijfeld een van de meest opmerkelijke voetbalbeelden van deze week. Tijdens een vriendschappelijke wedstrijd tussen AC Milan en de Italiaanse vierdeklasser Pro Patria stapte Kevin-Prince Boateng gedegouteerd van het veld nadat hij voortdurend racistisch bejegend werd door toeschouwers. De scheidsrechter vroeg hem de beledigingen te negeren en verder te spelen, maar voor Boateng was de maat vol. Nadat hij van het veld gestapt was, volgden zijn ploegmaats en werd de wedstrijd stopgezet.
Racisme is een maatschappelijk probleem dat heel streng moet worden aangepakt ... en de Ghanese middenvelder maakt hier een duidelijk statement. Respect, brother !!!


donderdag 3 januari 2013

Mountainbiker Burry Stander (25) overleden

Burry Stander (foto AP)
Foto: AP
De Zuid-Afrikaanse wielerfederatie heeft vandaag het overlijden gemeld van de mountainbiker Burry Stander. Tijdens een trainingsrit in zijn geboorteland werd hij opgeschept door een taxi en hij overleed ter plaatse.
Met Burry Stander verliest de mountainbike sport een van de grootste aankomende talenten. Hij was op de Olympische Spelen van Londen nog 5de geworden op een zucht van een medaille en hij koesterde medailledromen voor de Spelen van Rio in 2016.

De 25-jarige Zuid-Afrikaan was vorig jaar nog in het huwelijk getreden met zijn landgenote Cherise Taylor, wielrenster bij het Belgische Lotto-Belisol.

Jong Tae-Se naar Zuid-Koreaanse topclub

Foto: Getty Images

Dit is de tweede keer dat ik een blogpost wijd aan de Noord-Koreaan Jong Tae-Se. De "Rooney van het Volk" blijft me intrigeren. Op het WK 2010 in Zuid-Afrika zorgde hij voor een van de meest beklijvende momenten toen hij voor de wedstrijd tegen Brazilië tot tranen toe werd bewogen bij het aanhoren van het Noord-Koreaanse volkslied. Sindsdien blijf ik zijn carrière (voor zover mogelijk) volgen. Vandaag werd het bericht de wereld ingestuurd dat hij de overstap zou maken van FC Köln naar de Zuid-Koreaanse topclub Suwon Samsung Bluewings. En dat terwijl het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap gisteren nog meldde dat Zuid-Korea vorig jaar beduidend minder Noord-Koreaanse vluchtelingen hadden moeten opvangen. Jong Tae-Se probeert dan maar in zijn eentje deze nieuwe trend een halt toe te roepen. Neen, het blijft op zijn minst een opmerkelijke transfer. Jong Tae-Se wilde het heel graag maken in Europa en verwacht werd dat hij pas op het einde van zijn carrière naar Azië terug zou keren. Toch mag deze transfer niet worden beschouwd als een mislukking van zijn Europees avontuur want Suwon Samsung Bluewings is dé topclub bij uitstek in Zuid-Korea en het is een van de meest prominente voetbalclubs in Azië. De uitrusting van de Bluewings lijkt heel sterk op die van Chelsea en in Azië heeft deze club zowat dezelfde uitstraling als "The Blues". Jong Tae-Se verhuist dus van de anonimiteit van de Duitse tweede klasse naar de Aziatische top. Zijn Europese ervaring moet hem in staat stellen om een belangrijke rol te spelen bij zijn nieuwe club. Onze landgenoot Kevin Oris mag alvast de borst natmaken als hij wil concurreren met Tae-Se voor de titel van topschutter van de K-League.  

woensdag 2 januari 2013

Vrouwen jagen Fellaini naar Manchester

Foto:The Muslim Observer
Marouane Fellaini is onlangs verhuisd van Liverpool naar Manchester. Naar eigen zeggen werd de speler van Everton in Liverpool voortdurend lastiggevallen door de lokale vrouwen. Het was zelfs zo erg dat hij niet meer gewoon over straat kon lopen. Om die reden woont hij nu op 55km van het trainingscomplex van Everton. "In Manchester word ik minder herkend en behandelen de mensen me met meer respect," verklaarde hij aan de Engelse krant "Daily Mirror". 

"Ik wil geen ster zijn. Ik wil alleen maar voetbal spelen."

dinsdag 1 januari 2013

Tsjechië rouwt om dood Vaclav Drobny

Foto: sparta.cz
De Tsjechische oud-international Vaclav Drobny is dit weekend omgekomen bij een ongeluk op een rodelbaan in zijn geboorteland. Tijdens de afdaling in het skigebied Spindlermühle ging het helemaal mis. Met zijn plastic bob vloog hij van de baan en botste hij frontaal op een boom. Drobny is slecht 32 jaar geworden.
De tweevoudig international speelde tijdens zijn carrière voor FC Augsburg, Racing Strasbourg, Aston Villa, Sparta Praag, Spartak Trnava en Bohemians Praag. In 2011 besliste hij om de voetbalschoenen definitief op te bergen en na zijn carrière werd hij een populaire televisie-presentator in Tsjechië.

Keniaanse triomf op São Silvester Corrida

Foto: Arena
Traditioneel werd op 31 december de Corrida Internacional de São Silvestre gelopen in het Braziliaanse São Paulo. Door de extreme hitte werd de wedstrijd uitzonderlijk 's morgens gelopen. Het werd een Afrikaans onderonsje. Bij de mannen hadden we zelfs een compleet Keniaans podium. Het was Edwin Kipsang die als eerste over de finish kwam. Hij legde de 15 km af in 44'04" en hij bleef daarmee zijn landgenoten Joseph Aperumoi en Mark Korir vooraf.
Bij de vrouwen was de overwinning voor de Keniaanse Maurine Kipchumba. Ze finishte in 51'42" voor de Tanzaniaanse Jackline Juma en haar landgenote Rumokol Chepkman.
De corrida werd echter overschaduwd door het overlijden van een rolstoelatleet. De veertigjarige Braziliaan Israel Cruz Jackson de Barros verloor in een afdaling de controle over zijn rolstoel en botste frontaal op de muur van het estádio Pacaembu. De onfortuinlijke atleet werd nog overgebracht naar een plaatselijk ziekenhuis, maar daar overleed hij helaas aan zijn verwondingen.