woensdag 12 februari 2014

Pavel Maslak, Tsjechisch dynamiet op de 400 meter

Czech Republic's Pavel Maslak carries the national flag after winning the 400 meter final at the European Athletics Championships in Helsinki, Finland
Foto: AP Photo / Petr David Josek
Pavel Maslak, de 23-jarige Tsjech, was één van de blikvangers op de afgelopen Flanders Indoor meeting. Met een tijd van 32"16 op de ongebruikelijke 300 meter, verpulverde hij het 4 jaar oude Europees Record van de Fransman Leslie Djone (32"47). De recordpoging was enigszins aangekondigd, maar dat hij drie tienden van de Europese besttijd ging afknagen, was toch wel een verrassing. Maslak heeft zich de laatste twee jaar ontwikkeld van een grote belofte tot een van de meest constante 400 meter lopers van Europa. In onderlinge duels met de broertjes Borlée moest hij steeds wel een van de tweelingen voor zich dulden, maar de kloof wordt almaar kleiner. 
Ondanks zijn nog jonge leeftijd heeft hij al een aardig palmares bij elkaar gelopen. In 2012 werd hij Europees Kampioen op de 400 meter in Helsinki en in 2013 deed hij dat kunstje nog eens over op de indoorpiste van het Zweedse Göteborg. Over zijn ambities voor dit jaar is hij duidelijk : een finaleplaats op het komende WK Indoor in Sopot (Polen) en deze zomer een medaille op het EK in Zürich. Het zijn realistische doelstellingen voor de Tsjechische youngster, want zeker deze zomer krijgt hij af te rekenen met de Borlée-twins.
Pavel Maslak is een kleurrijk figuur en een aanwinst voor de Europese atletiek. Om tot rust te komen, zweert hij bij "capoeira", de Braziliaanse gevechtsdans waarbij acrobatie, muziek, dans en vechttechnieken gecombineerd worden. Een vreemde hobby, maar Pavel Maslak is dan ook altijd al een buitenbeentje geweest.  Met zijn kortgeschoren kopje en de lange armverwarmers, zijn handelsmerk, loopt hij trouwens ook altijd in de kijker op de piste. Bijgeloof zijn die armverwarmers niet ... neen, hij wil gewoon opvallen en herkend worden. Hij hoopt na zijn carrière te worden herinnerd als iemand die iets heeft betekend voor de internationale atletiekwereld. Hij is in ieder geval goed op weg en ik ben er zeker van dat hij de komende jaren de voornaamste Europese concurrent wordt van Jonathan en Kévin Borlée.