woensdag 1 mei 2013

"Vergeten" polsstokbelofte verliest strijd tegen kanker...

Foto: incyprus.com.cy

Overal in Europa komt het outdoorseizoen stilletjes aan op gang. De meeste atleten hebben een zware trainingsperiode achter de rug en er wordt nu volop gejaagd op persoonlijke records en minima voor de komende zomerkampioenschappen. In de rand van dit alles kwam er maandag 29 april triest nieuws vanuit Cyprus. De 23-jarige Marianna Zachariadi verloor er de oneerlijke strijd tegen kanker.

Marianna Zachariadi was een grote polsstokbelofte en genoot zowel in Griekenland als in Cyprus veel aanzien. In 2007, op 17-jarige leeftijd, sprong ze reeds 4m20. Datzelfde jaar werd ze 5de op WK Jeugd en 9de op het EK Junioren. Het hoogtepunt van haar carrière beleefde de Cypriotische in 2009. Ze sprong toen een nationaal record met een prestatie van 4m45. Gezien haar jonge leeftijd - ze was toen pas 19 - een fantastische prestatie. Er werd haar een mooie toekomst voorspeld. Op de grote kampioenschappen kwam ze nog wat te kort, maar op de Mediterranean Games in 2009 en op de Commonwealth Games in 2010 behaalde ze telkens de zilveren medaille. Vooral die laatste prestatie werd in Cyprus op enorm veel enthousiasme onthaald.

In 2011 werd bij de Cypriotische kanker vastgesteld. Ze bleek te lijden aan de Ziekte van Hodgkin (Hodgkinlymfoon). Dit is in principe een van de best te genezen kankers, maar toch werd deze ziekte haar fataal. Bijna twee jaar vocht ze vergeefs tegen de zieke lichaamscellen. Begin april gaf Marianna Zachariadi nog een emotioneel interview. Ze gaf te kennen dat ze de strijd stilaan begon op te geven. Alle mogelijke behandelingen in Duitsland en Griekenland bleken zonder succes. Ze zat bovendien financieel aan de grond en kon verdere behandelingen niet meer betalen. Verschillende Cypriotische en Griekse sporters hebben dan een oproep gedaan om geld in te zamelen voor de verdere behandeling, maar tevergeefs. Op 29 april kwam er een einde aan haar lijdensweg.

In haar laatste interview vertelde ze ook openlijk over haar eenzaamheid. "Velen, zelfs mensen die ik van kinds af aan ken, zijn me blijkbaar vergeten. In het begin denken ze veel aan je, daarna van tijd tot tijd nog eens en uiteindelijk vergeten ze je." Dit is waarschijnlijk een pijnlijk en herkenbaar gegeven voor vele kankerpatiënten. 

Elke dag verliezen duizenden mensen de strijd tegen kanker. Marianna Zachariadi is er een van. De atletiekwereld zal haar niet vergeten ... voor de algemene (sport)pers is dit overlijden blijkbaar geen belangrijk nieuws want bijna nergens vind je er iets van terug. 

Αναπαύσου εν ειρήνη (RIP), Marianna ... 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten