woensdag 20 maart 2013

Nafi Thiam ... slachtoffer van typisch Belgische blunder

Foto: Belga
Foto: Belga
3 februari 2013. Sensatie in de Gentse topsporthal. Nafissatou Thiam, onze 18-jarige landgenote, heeft zopas het Wereldrecord Vijfkamp bij de junioren gebroken. Met 4558 punten deed ze 23 punten beter dan de Zweedse Carolina Klüft elf jaar geleden. In maar liefst 4 van de 5 onderdelen verbetert ze haar persoonlijk record. Een wereldrecord, geen enkele Belgische atleet heeft haar dat ooit voorgedaan. Het aanwezige publiek gaat uit zijn dak. De pers is lyrisch over de geleverde prestatie. België heeft een nieuw supertalent, een opvolgster voor Tia Hellebaut.
Nauwelijks anderhalve maand later de ontnuchtering. De IAAF homologeert het wereldrecord van Nafi Thiam niet omdat ze pas de dag erna op doping werd gecontroleerd. Een controle die trouwens negatief was. Volgens de regels moet dit op de dag zelf gebeuren ... en nu komt het: er was op dat moment geen controleur van de Vlaamse Gemeenschap meer aanwezig. Thiam en haar entourage hebben nog geprobeerd een dopingcontroleur te vinden, maar ze konden niemand bereiken. Het is een beetje de omgekeerde wereld. Dopingcontroleurs komen te pas en te onpas over de vloer bij atleten ... vooral met de bedoeling om de valsspelers eruit te halen. Atleten moeten dus altijd en overal beschikbaar zijn voor controles. Je zou mogen verwachten dat hetzelfde ook in de omgekeerde richting werkt. Pijnlijk natuurlijk dat Thiam hiervan het slachtoffer is. Een procedurefout die België als atletiekland in zijn hemd zet. Van Waalse en Vlaamse kant werd er met modder gegooid en niemand neemt de verantwoordelijkheid op voor deze blunder. Wie schuld treft, is eigenlijk ook van minder belang. Feit is dat de samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië op vlak van sportbeleid gefaald heeft, dat er geen communicatie was en dat dit in de toekomst niet meer mag gebeuren. Het is toch al te belachelijk dat een Waalse dopingarts, indien die aanwezig was of opgeroepen werd, de dopingcontrole niet eens mocht uitvoeren omdat het een Vlaams evenement betrof. Tenzij de Waalse atletiekbond veertien dagen voordien had aangevraagd een uitzondering toe te staan. Jezus Christus, wat een toestanden.
Nafissatou Thiam, een uitzonderlijk talent dat "België" (niet Vlaanderen of Wallonië) moet koesteren, heeft geen enkele fout gemaakt. Ze heeft in 5 disciplines het beste van zichzelf gegeven. Op de afsluitende 800 m vocht ze eenzaam tegen zichzelf en tegen de klok. Na het overschrijden van de finish besefte ze het nog niet onmiddellijk, maar ze had een unieke prestatie geleverd ... een wereldrecord. Een wereldrecord dat nu dus werd gedegradeerd tot een Belgisch Record, want dat record blijft gelden. Een absurde situatie natuurlijk want Nafi Thiam is dus in het bezit van een Belgisch Record dat beter is dan het wereldrecord. Zoiets kan alleen in België ...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten