zondag 23 december 2012

Kritiek geven is gemakkelijk

Foto: Belga
Vandaag heb ik een artikel gelezen van Eduardo Barroso, een Portugese voetbalanalist, die commentaar gaf over de huidige crisis waarin Sporting Clube de Portugal zich bevindt. Ik kende de man niet, maar blijkbaar is hij behoorlijk bekend in Portugal als voetbalcommentator, columnist ... en "sportinguista". Laat me zeggen dat ik na het lezen van het artikel niet meteen veel respect gekregen heb voor de man. Hij heeft zich bijzonder laatdunkend uitgelaten over Franky Vercauteren en over Belgische trainers in het algemeen. Volgens hem mocht Sporting nooit een Belgische trainer aangenomen hebben want Sporting is een grote club die bij de besten van Europa wil horen en een trainer als Franky Vercauteren past niet in dat plaatje. "Een Belgische trainer? Hoeveel Belgische trainers zijn er werkzaam bij een topclub? Wat stelt de Belgische trainersschool voor?" 
Tja, als iemand zo bevooroordeeld is, dan kan je daar weinig tegen inbrengen. Vercauteren is zowat anderhalve maand aan het werk bij Sporting. Toegegeven de resultaten die hij tot nu toe geboekt heeft, zijn (nog) niet goed. Men vergeet wel dat hij bij een club in volle crisis is terechtgekomen. Een crisis op sportief en financieel vlak. Geef de man toch wat krediet. Eerlijk zou zijn dat hij wordt afgerekend op het einde van het seizoen, niet na anderhalve maand. Vercauteren heeft zeker de kwaliteiten om te slagen bij Sporting want hij heeft zich al bewezen bij Anderlecht en vooral bij Racing Genk. Vercauteren is een coach die graag en veel met jongeren werkt en ze ook kansen geeft. Sporting staat bekend om zijn goeie jeugdwerking en in het huidige klimaat heeft de club zeker een trainer nodig die de kaart van de jeugd trekt. Vercauteren beantwoordt dus niet aan het profiel van de trainer die Sporting nodig heeft, meneer Barroso?
Onlangs werd ook Jesualdo Ferreira als sportief directeur aangenomen bij Sporting. Jesualdo Ferreira is in het verleden al trainer geweest bij Benfica, Braga en FC Porto. Bij Sporting vervult hij nu een administratieve functie en in de hiërarchie komt hij boven Vercauteren te staan. De aanstelling van Jesualdo Ferreira riep veel vraagtekens ook bij de Sporting-familie. De Hr. Barroso neemt aan dat Vercauteren nu eigenlijk al ontslagen is, maar dat hij het zelf nog niet weet. Hij bedoelt daarmee dat Jesualdo Ferreira vroeg of laat zijn functie als coach zal overnemen. Als dit de bedoeling is van het Sporting-bestuur, dan zouden ze hiermee toch echt wel blijk geven van een gebrek aan visie. Volgens mij kan de samenwerking tussen een sportief directeur en een hoofdtrainer echt wel tot een positief resultaat leiden. Nogmaals, geef hen de tijd om zich te bewijzen. 

Volgens De Hr. Barroso heeft België dus geen trainers van internationaal niveau. Nogal kortzichtig natuurlijk.  Hij heeft klaarblijkelijk nog nooit van Erik Gerets of Michel Preud'homme gehoord. Dit zijn op internationaal vlak de meest bekende ... maar daarnaast heb je ook nog Franky Dury, Ariel Jacobs, René Vandereyken,... om maar enkelen te noemen. In het verleden hadden we ook nog Raymond Goethals, Guy Thys ... dus ja, zeker geen traditie van goeie Belgische trainers. Portugal heeft uiteraard met José Mourinho een trainer buiten categorie. Maar wie zijn de andere trainers van internationaal niveau: André Villas-Boas, Carlos Queiroz, Fernando Santos en Manuel José. Moeten onze Belgische trainers zoveel onderdoen voor deze trainers? Ik denk het niet ... 

Eduardo Barroso, iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar kritiek geven op iemand en op een voetbalcultuur waar u niets van af weet, is behoorlijk arrogant en geeft blijk van weinig respect. Ik hoop dat Sporting onder Vercauteren in de tweede helft van het seizoen potten zal breken ... en dat dit onder impuls van jeugdspelers als Eric Dier en Ricardo Esgaio zal zijn. Dit zijn spelers die Vercauteren zal gelanceerd hebben. Ik kijk nu al uit naar een column van De Hr. Barroso ergens eind mei.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten