woensdag 12 december 2012

Afscheidsmatch voor Ariel "El Burrito" Ortega



Ariel Ortega. Ooit werd hij beschouwd als de gedoodverfde opvolger van Diego Maradona. Zijn kleine gestalte, geniale ingevingen en weergaloze acties … hij deed inderdaad een beetje denken aan “Pluisje”, maar toch kon hij die hoge verwachtingen nooit volledig inlossen. Het is ook  een beetje oneerlijk om hem met Maradona te vergelijken want Ariel Ortega was gewoon een heel goeie voetballer die ver boven de middelmaat uitstak. Dit weekend wordt er in Jujuy, de geboortestad van Ortega, een afscheidswedstrijd georganiseerd voor "El Burrito": Ortega en zijn vrienden tegen de Gloriën van Jujuy.

Schorsing en monsterboete

Ariel Ortega startte zijn carrière bij het Argentijnse River Plate in 1991 en 21 jaar later beëindigde hij er ook zijn loopbaan. Daartussen ligt een rijk gevulde carrière in Europa en Argentinië.  Hij speelde achtereenvolgens voor River Plate, Valencia, Sampdoria, Parma, River Plate, Fenerbahçe, Newell’s Old Boys en opnieuw River Plate. Bij zo goed als alle ploegen slaagde hij en was hij een van de bepalende spelers. Enkel zijn passage bij het Turkse Fenerbahçe was geen succes. Hij speelde er slechts 14 wedstrijden waarin hij toch nog 5 keer scoorde, maar hij kon niet aarden in Turkije. Toen hij in 2003 na een interland laattijdig terugkeerde uit Argentinië en daarna ook definitief vertrok bij de club werd hij door de wereldvoetbalbond FIFA gestraft wegens contractbreuk. Hij kreeg een monsterboete van 9,5 miljoen euro en werd ook voor een jaar geschorst.

Nationale ploeg

Ortega speelde 86 keer voor de nationale ploeg van Argentinië en scoorde daarin 17 keer. Hij was actief op de WK's van 1994, 1998 en 2002. Tijdens de kwartfinale op het WK 1998 tegen Nederland kreeg Ortega drie minuten voor tijd bij een 1-1 stand een rode kaart. Na een schwalbe van de Argentijn ging de Nederlandse doelman Van der Sar verhaal halen bij Ortega. Daarbij bracht hij zijn hoofd tot op een paar centimeters van dat van de Argentijn die nog op de grond lag. Ortega sprong recht en gaf Van der Sar een kopstoot. Einde verhaal voor "El Burrito". Tot overmaat van ramp scoorde Dennis Bergkamp een minuut later ook nog het winnende doelpunt voor Oranje.

Afscheid

In juni 2012 zette Ariel Ortega officieel een punt achter zijn carrière. In zijn laatste seizoen werd de 38-jarige spelmaker door River Plate uitgeleend aan Belgrano. Sinds zijn afscheid groeide het idee om een afscheidsmatch te organiseren in zijn geboorteplaats Jujuy. Op zaterdag 15 december 2012 krijgt hij dan zijn gepast afscheid met een galamatch. Samen met zijn "vrienden" gaat hij het opnemen tegen een selectie van "Gloriën van Jujuy". Er zullen tal van voormalig River Plate-spelers meedoen, waaronder ook de Uruguayaanse levende legende Enzo Francescoli. De wedstrijd wordt gespeeld in het Estadio 23 de Agosto dat plaats biedt aan 22.000 toeschouwers. Verwacht wordt dat het stadion volledig vol zal lopen want Ariel Ortega wordt zowat aanbeden in zijn geboortestreek. Hijzelf is de provincie en vooral gouverneur Eduardo Fellner enorm dankbaar dat hij dit afscheid krijgt. "Het is een hele eer om afscheid te mogen nemen van de mensen die me altijd gesteund hebben. Ik heb me in deze streek altijd heel geliefd gevoeld en ik ben de mensen dan ook heel dankbaar." Zaterdag kan Argentinië nog een laatste keer genieten van de kunstjes van "El Burrito". Ondanks het feit dat zijn carrière gegeseld werd door een veel te hoog verwachtingspatroon, behoort Ariel Ortega tot een van betere aanvallende middenvelders van zijn generatie. Adios Ariel !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten