woensdag 19 december 2012

Atelaw Bekele: een dopingzondaar ?

Foto: ap.
Atelaw Bekele riskeert een schorsing van twee jaar omdat hij op 08 februari 2012 moedwillig een dopingcontrole zou hebben gemist. Op dat ogenblik was Bekele in Ethiopië voor een stage. Hij had doorgegeven dat hij in het Ararathotel in Addis Abeba ging verblijven, maar hij had uiteindelijk voor een goedkoper hotel gekozen. Deze wijziging had hij per sms doorgegeven aan een vriend die de whereabouts regelt. Die sms zou jammergenoeg nooit zijn aangekomen.
De uitleg van Bekele lijkt me aannemelijk en ik denk eerlijk gezegd dat de arme man onschuldig is. Bekele heeft niet echt het profiel van een dopingzondaar. Met alle respect, maar hij is gewoon niet intelligent genoeg om zich met dopingpraktijken bezig te houden, laat staan om het allemaal achter de rug van zijn begeleiders of trainingsmakkers te doen. Ik denk dat de mensen die dicht bij de atleet staan, dit alleen maar kunnen beamen. Hij heeft er volgens mij ook de financiële middelen niet voor. Als Europees Kampioen veldlopen moet hij deeltijds werken om min of meer comfortabel te kunnen leven. Noem me naïef ... maar ik denk dat deze atleet gewoon heel nonchalant geweest is en gewoon het belang van de whereabouts heeft onderschat. In het hedendaags klimaat waarin iedere straffe sportprestatie snel met een scheef oog bekeken wordt en waarin de strijd tegen doping nooit groter was, is dit natuurlijk niet echt slim. 
Wat ook de beslissing zal zijn van het Vlaams Doping Tribunaal, dit zal altijd een smet blijven op zijn Europese titel en velen - meestal degenen die niets van atletiek afweten - zullen ervan overtuigd blijven dat hij een dopingzondaar is. 

Los van dit alles toch nog een kanttekening. Bekele is een erkend politiek vluchteling uit Ethiopië die ondertussen reeds een aantal jaar de Belgische nationaliteit heeft. Ben ik de enige die het nogal vreemd vindt dat hij dan naar zijn geboorteland kan en mag terugkeren voor een atletiekstage?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten