donderdag 14 februari 2013

Oscar Pistorius ... de val van nog een boegbeeld

Foto: sportsillustrated.com
"Oscar Pistorius heeft zijn vriendin vermoord" ... met dit keiharde en onwezenlijke nieuws werd ik deze morgen geconfronteerd. Ik was net op mijn werk aangekomen en mijn eerste gedachte was "dit kan toch niet waar zijn, dit moet een vergissing zijn". Het nieuws werd al snel bevestigd door de verschillende media en er werden allerlei theorieën ten toon gespreid. De lokale media deed het hele voorval af als een ongeluk. Pistorius zou zijn vriendin, die een Valentijnscadeau aan het inpakken was, hebben aanzien als een inbreker. Je hoort nog dergelijke verhalen, dus, mijn naïeve zelf zijnde, hecht ik geloof aan die theorie. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe onwaarschijnlijker het me lijkt. Pistorius heeft 4 schoten afgevuurd ... 4 schoten, terwijl de "inbreker" hem op geen enkele manier bedreigd heeft (daar ga je dan toch van uit aangezien het zijn eigen vriendin was). Toch hoop ik ergens nog dat de theorie bevestigd wordt. Een mens in paniek doet soms rare dingen ... maar een mens uitzinnig van woede natuurlijk ook. 
In de loop van de dag komen er signalen dat er misschien wel meer aan de hand zou kunnen zijn. Volgens de politie zouden er in het verleden nog al incidenten geweest zijn in het huis van Pistorius. Die incidenten zouden onder de noemer van "huiselijk geweld" kunnen geklasseerd worden. Als naïeve bewonderaar van de "Blade Runner" denk ik dan dat het heel gemakkelijk is om dergelijke geruchten de wereld in te sturen. De media en het grote publiek willen natuurlijk sensatie en een "ongeluk" is niet spectaculair genoeg natuurlijk. De enige die weet wat er echt gebeurd is, is Pistorius zelf. Dit alles maakt het natuurlijk niet minder erg want een jong persoon, Reeva Steenkamp, is gestorven op een verschrikkelijke manier. 
Oscar Pistorius was de afgelopen jaren uitgegroeid tot het boegbeeld van de mindervalide sport. Hij was het soort atleet waar iedereen naar opkeek. De wilskracht waarmee hij als mindervalide atleet zich wilde meten met valide atleten was bewonderenswaardig. Tot gisteren was zijn levensverhaal er eentje waarmee je mensen met een beperking een hart onder de riem kon steken, waarmee je hen moed en kracht kon geven om zelf ook het onmogelijke te verwezenlijken. Dit alles is nu in een klap kapot. Voor de zoveelste keer valt een topsporter door extra-sportieve redenen van zijn voetstuk. Lance Armstrong, Oscar Pistorius... en wie weet wie er nog allemaal zal volgen. Een trieste dag voor de sportwereld ... maar de gedachten moeten vooral uitgaan naar Reeva, haar familie en vrienden. Zij is niet meer ... en wat er ook gebeurd mag zijn, Oscar Pistorius zal altijd de "moordenaar" van zijn vriendin blijven. Game Over.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten