zondag 24 februari 2013

Aníta Hinriksdóttir ... Ijslands supertalent op 800 m

anita_hinriksdottir_facebook
Foto: Facebook
Ijsland is vooral bekend vanwege het bijzondere natuurschoon. Watervallen, geotermische gebieden met geisers, gletsjers, indrukwekkende lavavelden, vulkanen, het noorderlicht,... Sla de reisgidsen er maar op na, dit is allemaal te bewonderen op het Scandinavische eiland. Ijsland komt niet zo vaak in het nieuws omwille van sportieve topprestaties. De familie Gudjohnson heeft wel een aantal begenadigde voetballers voortgebracht die allemaal op een bepaald moment in hun carrière in België verzeild geraakt zijn, maar daar houdt het op.

Vala Flosadóttir - Foto: visir.is
De bekendste naam uit de Ijslandse atletiek is zeker en vast polsstokspringster Vala Flosadóttir. Ze werd meervoudig Europees indoorkampioene en haalde zilver op het EK indoor in 1999. Haar sportieve hoogtepunt beleefde ze echter op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney waar ze met een persoonlijk record van 4m50 onverhoopt de bronzen medaille pakte. Flosadóttir stopte met atletiek in 2004. 
Negen jaar later lijkt er een nieuw Ijslands supertalent te zijn opgestaan. De zeventienjarige Aníta Hinriksdóttir heeft deze winter al een aantal historische nationale indoorrecords gebroken. Op de 800 meter kwam ze begin februari uit op een indrukwekkende 2'03"27 en een aantal dagen voordien had ze al het 32 jaar oude nationaal record op de 1500 m scherper gesteld: 4'19"57. Ook op de 400 meter kan ze behoorlijk uit de voeten want haar 55"43 indoor is zeker niet slecht. Er wordt haar een grote toekomst voorspeld ... maar de weg naar de echte top is natuurlijk nog lang en moeilijk. Talent heeft ze zat ... nu nog al de rest wat nodig is om het te maken. Volgende week op het EK Indoor in Göteborg kan ze alvast een volgende stap zetten richting Europese top. Op de Europese ranglijst van de 800 meter staat ze momenteel op de 25ste plaats. De lijst wordt echter aangevoerd door 13(!) verschillende Russinnen waarvan er maar 3 kunnen en mogen deelnemen aan het EK. Een finaleplaats voor de Ijslandse tiener zal moeilijk worden, maar is niet onmogelijk. Waarschijnlijk mist ze nog de ervaring van een groot kampioenschap, maar toch ben ik benieuwd naar haar prestatie. Aníta Hinriksdóttir, een naam om te onthouden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten