maandag 14 januari 2013

Angola, het nieuwe beloofde land voor voetballers?


Het Europees voetbal lijdt onder de economische crisis. Dit wordt steeds duidelijker. Enkele jaren geleden zou het ondenkbaar geweest zijn dat trainers als Juan Carlos Garrido (Club Brugge) en Victor Fernandez (AA Gent) Spanje zouden verlaten om in de Belgische competitie aan de slag gaan. In het verleden waren er ook zelden Spaanse spelers in de Jupiler League aan het werk, maar ook dat is veranderd: Victor Vazquez, Cesar Arzo, Melli. Dit zijn spelers die in de Primera División in de meeste subtoppers een basisplaats zouden hebben. Toch kiezen ze voor de Belgische competitie, die op Europees vlak toch niet zo heel veel voorstelt. De grote reden voor deze nieuwe trend is: het financiële plaatje. In Spanje worden veel spelers laattijdig betaald en kreunen de meeste clubs onder de financiële crisis. In België is de crisis in mindere mate aanwezig en de spelers kiezen voor zekerheid. In de nabije toekomst zullen er nog veel meer voetballers Spanje verlaten om in "exotische" landen aan het werk te gaan. Landen zoals Saoudie-Arabië, Qatar, Verenigde Arabische Emiraten,... worden alsmaar aantrekkelijker.

Albert Meyong - Foto: Reuters
Een trend die ik de laatste weken ook heb opgemerkt, is spelers die de Portugese Superliga verlaten voor de Angolese competitie. João Tomás (Rio Ave) en Albert Meyong (V. Setúbal) hebben recent een contract ondertekend bij respectievelijk Recreativo de Libolo en Kabuscorp. Het waren twee van de smaakmakers van het huidige voetbalseizoen in Portugal want beiden stonden heel hoog in de topschutterstand. João Tomás scoorde 7 keer in 11 matchen en Meyong zelfs 13 keer in evenveel wedstrijden. Voor Rio Ave en V. Setúbal wordt hun vertrek een grote aderlating ... maar ook voor het Portugees voetbal. Beide spelers hebben een grote staat van dienst in Portugal en hebben veel betekend voor het Portugese voetbal. Dat ze in de herfst van hun carrière voor Angola kiezen kan enkel maar te maken hebben met het financiële aspect. 
Zola Matumona - Foto:FG
Er is trouwens ook een speler die de Belgische competitie onlangs verlaten heeft voor een Angolese eersteklasser. Zola Matumona, een van de sterkhouders van RAEC Bergen, heeft enkele weken geleden meegedeeld dat hij voor Primeira de Agosto gaat spelen. Hij heeft ook gezegd dat deze transfer een financieel buitenkansje is, die hij niet kan laten liggen.
Angola beschikt door de overvloedige aanwezigheid van natuurlijke grondstoffen (olie, goud, diamanten,...) over een enorme rijkdom. Alleen is die rijkdom in handen van een kleine elite en is het merendeel van de Angolese bevolking enorm arm. Officieel is er al enkele jaren geen burgeroorlog meer in Angola, toch blijft Angola een behoorlijk gevaarlijk land. In de regio van Cabinda woedt er nog steeds een conflict tussen de regering van Angola en de afscheidingsbeweging FLEC. Los daarvan is Angola een heel mooi land met een fantastische kust. Het is eens iets anders dan uitbollen in de Arabische woestijn, moeten João Tomás en Albert Meyong gedacht hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten