vrijdag 18 maart 2016

Portland 2016 - Braziliaanse springers ontgoochelen

Murer ficou na quinta posição a menos de cinco meses das Olimpíadas (Foto: Don Emmert/AFP)
Fabiana Murer ontgoocheld na 6de plaats - foto: Don Emmert/AFP
Het Wereldkampioenschap indoor in Portland werd afgelopen nacht op gang geschoten met het polsstokspringen bij de mannen en de vrouwen. Voor Brazilië kwamen met Fabiana Murer en Thaigo Braz twee medaillekandidaten aan de start. Beide atleten kenden echter een offday en moesten vroegtijdig de polsstokken opbergen. Geen ideale repetitie voor die andere belangrijke afspraak dit seizoen : de Spelen in Rio.
Fabiana Murer, die afgelopen zomer nog tweede werd op het WK outdoor in Peking, is een van de grote Braziliaanse uithangborden voor de Olympische Spelen in Rio. De Braziliaanse heeft zowel indoor (2010) als outdoor (2011) al een wereldtitel op haar naam staan en ze droomt ervan om deze zomer voor eigen publiek met een Olympische medaille haar carrière te beëindigen. De 34-jarige springster had deze winter een beste prestatie van 4m71 op haar naam staan en ze was naar Portland getrokken om er mee te doen voor de medailles. Jammer genoeg kende ze geen al te goeie dag en moest ze na drie mislukte pogingen op 4m70 vroegtijdig de competitie verlaten. Met 4m60 werd ze ietwat ontgoochelend zesde. De wereldtitel ging naar de Amerikaanse Jenn Suhr die telkens bij haar eerste poging over respectievelijk 4m60, 4m75, 4m85 en 4m90 ging. De Amerikaanse kampioene Sandi Morris werd met 4m85 tweede, terwijl de Griekse Ekaterini Stefanidi (4m80) brons haalde. 
TB
Thiago Braz - foto www.consudatle.org
Thiago Braz verraste deze winter door in Berlijn over 5m93 te gaan en daarmee bekleedde hij de derde plaats op de wereldranglijst. Toch kon de 22-jarige Braziliaan die goeie prestatie nadien niet helemaal bevestigen. Een week na zijn recordsprong, bleef hij op de Glasgow Indoor Grand Prix steken op 5m60 en die lijn werd ook in Portland doorgetrokken. Hij liet slechts één geldige sprong optekenen : op 5m55. Daarmee werd hij, ex aequo met de Fransman Jérôme Clavier, twaalfde en liet hij enkel landgenoot Augusto Dutra de Oliveira (5m40) nog achter zich. Het goud in Portland was voor favoriet Renaud Lavillenie, die aan twee sprongen voldoende had om de wereldtitel veilig te stellen. Na zijn sprong over 5m90 bleef hij als enige in competitie en liet hij de lat op 6m02 leggen. De Fransman bevestigde zijn suprematie en ging bij zijn eerst poging over die hoogte, waardoor hij zijn wereldtitel nog wat meer glans gaf. Lavillenie probeerde het daarna nog drie keer op wereldrecordhoogte (6m17), maar dat bleek te hoog gegrepen. De tweede en de derde plaats bij de mannen was weggelegd voor de Amerikaan Sam Kendricks (5m80) en de Pool Piotr Lisek (5m75).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten