dinsdag 1 maart 2016

Glasgow Indoor GP : Mo Farah herovert Schotland

Mo Farah wint in Glasgow - Foto Getty

Zaterdag werd het vierde en afsluitende luik van de IAAF World Indoor Tour afgewerkt in het Schotse Glasgow. Het publiek kreeg hoogstaande competities te zien, maar een absolute individuele topprestatie bleef uit. Niettemin bracht Mo Farah het plaatselijke publiek in extase met winst in de afsluitende 3000m. Dafne Schippers op de 60m en Shawn Barber in het polsstokspringen, bewezen dat ze klaar zijn voor het WK in Portland en de Duitse paralympiër Markus Rehm won het verspringen.
Begin januari werd Mo Farah in de Edinburgh Cross Country nog verrassend geklopt door de Amerikaan Garrett Heath. De tweevoudig Olympisch kampioen zat duidelijk verveeld met deze nederlaag en was vastberaden die misstap bij een nieuw bezoek aan Schotland recht te zetten. Het publiek in Glasgow stond afgelopen zaterdag dan ook als een echt Tartan Army achter de Brit tijdens de afsluitende 3000m. Farah had vooraf aangekondigd dat hij het Brits record ging aanvallen, maar uiteindelijk nam hij genoegen met een overwinning in 7’39”55. In de laatste 400m nam hij de maat van de Keniaan Augustine Choge, die afklokte in 7”40”66. “Het was een rommelige wedstrijd,” aldus Farah. “Het tempo was te onregelmatig om een echte toptijd te realiseren. Het enige wat voor mij telde vandaag was de overwinning. Ik ben nu beter in vorm dan vorig jaar rond deze tijd en het doet enorm veel deugd om voor eigen volk en in zo’n deelnemersveld te kunnen winnen. De nederlaag in Edinburgh kwam hard aan, maar ik heb er lessen uit getrokken. Deze overwinning geeft me ook mentaal een boost. Dit was mijn enige indoorwedstrijd van het seizoen. Vanaf nu staat alles in het teken van Rio,” besloot Farah.
Schippers bevestigt en Safo-Antwi verrast
Dafne Schippers eenvoudig naar halve finale 200 meter
Dafne Schippers - foto EPA
De 60m werd vooraf aangekondigd als een duel tussen Dafne Schippers en de Britse nationaal recordhoudster Dina Asher-Smith. De Nederlandse wereldkampioene op de 200m deed wat van haar verwacht werd en won in 7”10. “Niet mijn beste wedstrijd, maar ik ben vooral blij dat ik hier win,” zei de 23-jarige Utrechtse onmiddellijk na de wedstrijd. De tweede plaats was voor de Jamaicaanse Elaine Thompson (7”14) die een fractie sneller was dan de Poolse juniore Ewa Swoboda (7”15). Asher-Smith eindigde ontgoochelend 6de in 7”25.
Bij de mannen ging de overwinning op de 60m naar de verbazend sterke Sean Safo-Antwi in 6”56. De 25-jarige Brit, die dit seizoen nog geen enkele wedstrijd verloor, hield nog net zijn aanstormende landgenoot Richard Kilty (6”57) af. De bijna 40-jarige Kim Collins liep in de reeksen met 6”51 de snelste tijd, maar blesseerde zich tijdens de finale en moest op een draagberrie worden afgevoerd.
Paralympiër Markus Rehm wint het verspringen
Markus Rehm in Ulm
Markus Rehm - Foto WDR
Greg Rutherford moest ook een van de grote figuren van deze meeting worden, maar jammer genoeg moest de Britse recordhouder afzeggen omwille van een lichte blessure. Toch werd het verspringen ook zonder hem een heel hoogstaande competitie. De Duitse paralympiër, Markus Rehm, won de wedstrijd in een sterke 8m10 en zette zo zijn sollicitatie om toegelaten te worden tot de Olympische Spelen kracht bij. “Het was mijn allereerste indoorcompetitie en ik vond het heel belangrijk dat ik hier mocht deelnemen. Ik ben enorm tevreden met het resultaat en ik hopelijk kan ik hierop verder bouwen. Het blijft voor mij een absolute droom om zowel aan de Paralympische als aan de Olympische Spelen te mogen deelnemen,” aldus Rehm.
Bij de vrouwen werd het verspringen een beklijvend duel tussen de Britse springsters Lorraine Ugen en Shara Proctor. Ugen won ietwat verrassend met een sprong van 6m80 tegenover 6m76 voor Proctor.
Bishop en Kszczot bevestigen dominantie op de 800m
Day Five - AM
Melissa Bishop - Foto www.athletics.ca
Toen de Schotse Laura Muir voor de start van de 800m werd voorgesteld, ontplofte de Emirates Arena zowat. De thuisloopster werd vier ronden lang voortgestuwd door het applaus en de aanmoedigingen van het Schotse publiek. Ze liep naar een nieuw persoonlijk record van 2’00”70, maar ze moest wel nipt de duimen leggen voor vice-wereldkampioene Melissa Bishop, die met 2’00”19 een nieuw Canadees record liep. “Ik ben tevreden met mijn prestatie, maar eigenlijk had ik gehoopt om onder de 2’00” te lopen. Dit was mijn laatste indoorwedstrijd, want vanaf nu krijgt het zomerseizoen alle voorrang,” zei de 27-jarige Bishop.
Bij de mannen stond er opnieuw geen maat op de Adam Kszczot, die afklokte op 1’46”23. De Poolse vice-wereldkampioen kwam deze winter bij 5 wedstrijden aan de start en won ze allemaal. Toch past ook hij voor het WK indoor in Portland. In Glasgow moest Mohamed Amman, de Ethiopische wereldkampioen van 2013, zijn grootste uitdager worden, maar hij struikelde na 600m en haalde de finish niet. De Ier Mark English werd na een sterke eindsprint knap tweede in 1’46”99.
Beste wereldjaarprestatie voor Iguider en U20 wereldrecord voor Tsegay op 1500m
Abdalaati Iguider after taking bronze in the 1500m at the IAAF World Championships, Beijing 2015 (Getty Images)
Abdelaati Iguider - foto iaaf.org
De 1500m zorgde, zowel bij de mannen als bij de vrouwen, voor spektakel en knappe eindtijden. Vooraf deed het gerucht de ronde dat Ayanleh Souleiman zou trachten het wereldrecord van Hicham El Guerrouj (3’31”18) te benaderen. De 23-jarige atleet uit Djibouti had drie dagen eerder namelijk het wereldrecord op de 1000m scherper gesteld (2’14”20). Het draaide echter anders uit want het was de Marokkaan Abdelaati Iguider die met de overwinning ging lopen in een sterke 3’34”94. Souleiman werd tweede in 3’36”30. Beide atleten zullen elkaar in Portland ongetwijfeld opnieuw in de ogen kijken en waarschijnlijk onder elkaar uitmaken wie wereldkampioen wordt.
Bij de vrouwen werd het een verrassend spannende strijd tussen de Nederlandse Sifan Hassan en de Ethiopische tiener Gudaf Tsegay. Na 800m nam Hassan de leiding over van de tempomaakster en gaf die niet meer af. Toch zal ze waarschijnlijk ook wel geschrokken zijn teon ze vaststelde dat op 200m van het einde Tsegay nog steeds in haar spoor liep. Uiteindelijk slaagde  Hassan erin om een klein kloofje te slaan en de overwinning binnen te halen in een tijd van 4’01”40. De 19-jarige Tsegay liep met 4’01”81 een nieuw U20 wereldrecord.
Maslak klaar om wereldtitel te verdedigen
Time to feel the noise as Maslak takes centre stage
Pavel Maslak - Foto European Athletics
Bij de 400m ging de 37-jarige Chris Brown er bij de start razendsnel vandoor. Hij kwam door in een duizelingwekkende 20”58 op de 200m. Pavel Maslak wou de master uit de Bahamas voorbijlopen, maar die bleef koppig doorstormen in de binnenbaan, waardoor beiden een tijdlang schouder aan schouder liepen. Bij het ingaan van de laatste bocht nam de regerend wereldkampioen indoor dan eindelijk de leiding over en finishte in 46”02. De Amerikaan Calvin Smith kwam nog sterk opzetten, maar strandde op de tweede plaats in 46”45. Brown bolde uiteindelijk totaal verzuurd en uitgeput als vierde over de finish. “Vooraf had ik een totaal ander scenario in gedachten, maar bij een 400m indoor komt het vaker voor dat je wat gehinderd wordt. Jammer dat ik hier niet onder de 46” loop, maar al bij al ben ik tevreden. Ik ga uiteraard naar Portland met het doel mijn wereldtitel te verlengen,” besloot de Tsjech.
Bij de vrouwen haalde de Jamaicaanse Stephanie Ann McPherson bij haar indoordebuut de strijd met thuisloopster Seren Bundy-Davies: 52.02 tegen 52.10.
De 3000m bij de vrouwen werd misschien wel de spannendste wedstrijd van de namiddag. De eerste vier finishten in een zakdoek, maar het was de Keniaanse Nancy Chepkwemoi (8’49”06) die nipt Sofia Ennaoui (8’49”07) afhield.
Bij de 60mH leek de Fransman Dimitri Bascou op de overwinning af te stevenen, maar na de laatste horde struikelde hij en werd hij finaal nog geklopt door de Chinees Wenjun Xie (7”63) en de Amerikaan Kevin Craddock (7”71). Bij de vrouwen maakte Kendra Harrison haar favorietenrol waar door de overwinning te pakken in 7”92 voor Nia Ali (7”98) en Tiffany Porter (7”99). “Ik ben blij met de overwinning, maar toch had ik gehoopt hier sneller te lopen. Ik raakte een aantal horden behoorlijk zwaar, dus ook technisch was dit niet de perfecte wedstrijd,” aldus Harrison.
Shawn Barber tankt zelfvertrouwen voor Portland
Shawn Barber - Foto Getty
Afgelopen week had de Braziliaan Thiago Braz het Zuid-Amerikaans record polsstokspringen op 5m93 gebracht. Algemeen werd verwacht dat Braz de huidige wereldkampioen Shawn Barber in Glasgow het vuur aan de schenen ging leggen. Bij zijn aanvangshoogte op 5m60 kende de Braziliaan al veel moeilijkheden en uiteindelijk moest hij de competitie al verlaten na 3 foutieve pogingen op 5m70. De Canadees daarentegen ging telkens bij zijn eerste poging heel vlot over 5m77 en 5m89. Daarna liet hij de lat op 6m01 leggen, maar ondanks drie verdienstelijke pogingen, was dit nog net iets te hoog gegrepen en bleef een nieuw Canadees record uit. “ Ik had vandaag een goed gevoel bij mijn sprongen en dat doet deugd. Het is een heel belangrijk jaar met het WK in Portland volgende maand en de Olympische Spelen in Rio deze zomer. Hopelijk loont de harde trainingsarbeid en vallen de puzzelstukjes op het juiste moment in elkaar,” zei de sympathieke Canadees na afloop.
Het hoogspringen bij de dames eindigde op een ex aequo tussen Lavern Spencer en Alessia Trost, die beide 1m93 overschreden. De Britse Isobel Pooley haalde ook 1m93, maar had op andere hoogtes meerdere pogingen nodig dan haar concurrentes.

Bij het hinkstapspringen ging de overwinning naar Omar Craddock die met 16m93 de derde beste wereldprestatie leverde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten