zondag 13 maart 2016

Carlos Nascimento : geen sponsors, wel op het WK indoor.

Carlos Nascimento - Foto RTP

Net als België vaardigt Portugal een kleine delegatie af voor het WK indoor in Portland. Nelson Evora, voormalig Olympisch en wereldkampioen hinkstapspringen, is de absolute vaandeldrager van de Portugese selectie. Daarnaast haalde enkel Carlos Nascimento (60m) de selectienorm en kreeg meerkamper Samuel Remédios een uitnodiging van de IAAF om naar Portland af te reizen. De 21-jarige Carlos Nascimento werd in 2012 op het WK Junioren 7de op de 100m en is er nu voor de eerste keer bij op het hoogste niveau.
Op 20 februari werd Carlos Nascimento in Pombal nationaal kampioen op de 60m in 6"63, een nieuw Portugees U23 record. Deze prestatie betekende meteen ook een ticket voor het WK indoor. "Ik kwam met een PR van 6"72 naar het nationaal kampioenschap. Ik wist dat ik onder de 6"70 kon lopen, maar dat ik 6"63 en de limiet voor Portland ging halen, was toch ook voor mij een verrassing. In Portland ga ik in eerste instantie genieten van het kampioenschap en de hele omkadering ... maar ik zal uiteraard ook proberen om nog sneller te gaan lopen. Ik heb heel hard getraind en ben in vorm, dus wie weet."
Atletiek was een spelletje
Als junior scheerde de getalenteerde sprinter al hoge toppen want in 2012 werd hij met 10"41 al 7de op het WK junioren in Barcelona. Datzelfde jaar kroonde hij zich ook als allerjongste Portugese atleet ooit tot nationaal kampioen op de 100m. De seizoenen die daarop volgden, kon hij de grote verwachtingen niet echt inlossen en stagneerde hij wat. "Ik was toen nog heel jong en atletiek was voor mij toen een spelletje. In de jeugdreeksen haalde ik goeie resultaten, zonder er echt veel voor te doen. Dit jaar ben ik anders tegen atletiek beginnen aankijken. Ik leg nu meer trainingsernst aan de dag en ben vastberaden om mijn atletiekdromen na te streven. Op basis van mijn vooruitgang deze winter, verwacht ik ook dat ik deze zomer mijn persoonlijk record op de 100m en op de 200m kan aanscherpen. Aan de Olympische Spelen in Rio durf ik nog niet te denken. Ik moet stap per stap vooruit gaan en daarom lijkt het EK in Amsterdam me een meer realistisch doel. De concurrentie in Portugal op de 100m en de 200m is trouwens heel groot voor het ogenblik. Zelfs in die mate dat er misschien een estafetteploeg naar Rio zal gestuurd worden. Ik zie wel wat er komt. Als ik Rio haal, dan zal dat een hele mooie bonus zijn. Maar ik focus mij er niet op. Het komt erop aan om hard te blijven verder werken en dan volgen de resultaten hopelijk."
Geen sponsors
Portugal heeft een rijke geschiedenis in de atletiek, maar vandaag is het er voor opkomend talent heel moeilijk om een internationale carrière uit te bouwen. Meer nog dan in België gaat alle aandacht - en geld - naar Koning Voetbal. Atleten zijn vooral op zichzelf aangewezen en moet heel vaak zelf grote (financiële) inspanningen leveren. "Van de Portugese Atletiekfederatie krijg ik een beperkte beurs, maar dat is tot op heden ook de enige financiële steun waar ik op kan rekenen. Ik heb verder geen sponsors en dat zorgt ervoor dat ik zelf enorm veel geld moet investeren in de atletiek. Kledij, spikes, verplaatsingen,... alles moet ik zelf bekostigen. Als student is dat niet altijd even gemakkelijk, maar ik geloof dat alle inspanningen ooit beloond zullen worden. Het heeft in ieder geval al geleid tot een startbewijs voor het WK indoor," besluit Carlos Nascimento.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten