zondag 25 november 2012

João Tomás : 100ste doelpunt in de Portugese Liga

Foto: VisãoDesportiva.com
João Tomás. Deze naam zal de modale Belgische voetbalfan niet zo heel veel zeggen. De 37-jarige spits van Rio Ave kan nochtans een indrukwekkend palmares voorleggen. Hij heeft onder andere voor topclubs Benfica, Betis Sevilla, Braga, Boavista en Guimarães gespeeld en overal pikte hij zijn doelpunten mee. Hij heeft in Portugal ook de hoogdagen van de Braziliaanse spits Mario Jardel meegemaakt. Hij speelde in die tijd nog voor het nietige Academica Coimbra. Dikwijls legde hij de Braziliaan het vuur aan de schenen voor de titel van topschutter van Portugal. Door zijn fysieke gelijkenis, noemden ze hem ook wel de "Jardel van Coimbra".
Momenteel speelt João Tomás voor de Portugese eersteklasser Rio Ave en ook in de herfst van zijn carrière blijft hij scoren. Dit seizoen zit hij al aan 5 doelpunten, waarvan hij er dit weekend 3 heeft gescoord op het veld van Vitoria Setubal. Daarmee heeft hij zijn totaal aantal doelpunten in de Portugese Liga op 101 gebracht. Een fantastische prestatie van een van de meest ondergewaardeerde spitsen die Portugal ooit heeft gekend. Hij staat ook bekend als een zeer faire en correcte speler die door zijn collega's enorm wordt gewaardeerd.
Deze goalgetter heeft ook zijn (financieel) geluk beproefd bij twee ploegen in Qatar en een ploeg in de Verenigde Arabische Emiraten. Het was telkens een kortstondig verblijf, maar vooral in Qatar scoorde hij aan de lopende band (16 goals in 26 wedstrijden). Eigenlijk best een verstandige keuze om daar langs de kassa te passeren want daarmee heeft hij zijn financiële toekomst verzekerd. Nu kan hij in eigen land een mooi einde breien aan zijn mooie carrière.
João Tomás heeft ook vier keer voor de nationale ploeg gespeeld. Hij heeft 1 doelpunt gemaakt in het shirt van Portugal: tijdens een vriendschappelijke wedstrijd in en tegen Koeweit (1-1).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten