dinsdag 19 maart 2013

Hahner-twins combineren atletiek met tafeltennis

Lisa en Anna Hahner - Foto : Victah Sailer
De Duitse tweeling Lisa en Anna Hahner zijn grote talenten op de lange afstand. Met hun 23 jaar zijn ze nog piepjong, maar toch behaalden ze reeds mooie resultaten op de (halve) marathon en in het veldlopen. Lisa heeft een besttijd van 2u31'28 op de marathon en Anna doet nog iets beter met 2u30'14. Duitsland heeft bij de vrouwen (veel meer dan bij de mannen) een rijke traditie op de lange afstand en de Hahner-zusjes worden beschouwd als de voortrekkers van een nieuwe talentrijke generatie marathonloopsters. Volgens insiders zullen ze binnen enkele jaren perfect passen in het rijtje met Christa Vahlensieck, Charlotte Teske, Uta Pippig, Katrin Dörre-Heinig, Sonja Oberem, Luminita Zaituc en Irina Mikitenko.

De tweeling combineerde tot voor kort twee sporten die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben : atletiek en tafeltennis. Een vreemde combinatie, maar gezien ikzelf ook ooit beide sporten heb gecombineerd, trok dit natuurlijk onmiddellijk mijn aandacht. De tweeling begon met tafeltennis op 7-jarige leeftijd en behaalde een behoorlijk hoog niveau. Het is niet verwonderlijk dat ze vooral in het dubbelspel een bijzonder complementair duo bleken. Ze speelden in de hoogste afdeling van hun district en aangezien tafeltennis in Duitsland best wel een grote sport is, betekent dit toch wel iets. Ze hebben zo lang mogelijk tafeltennis met atletiek gecombineerd. Pas sinds 2011 zetten ze alles op de atletiek. Sporadisch draven ze  nog eens op in tafeltennis outfit, maar dan enkel als invallers om hun team uit de nood te helpen. Bij tafeltennis is techniek heel belangrijk, maar toch worden veel matchen vooral beslist op het mentale vlak. Vaak zal de speler winnen die de meeste concentratie, koelbloedigheid en zelfbeheersing aan de dag brengt. Dat is iets wat de zusjes reeds op jonge leeftijd hebben geleerd en die ontwikkelde vaardigheden komen zeker ook van pas in hun atletiekcarrière. Tafeltennis is trouwens ook een behoorlijk intensieve sport en de emoties lopen er vaak hoog op. Als je eens een stevig potje gevloek en geruzie wil zien, dan moet je eens een competitiewedstrijd tafeltennis op provinciaal niveau gaan bekijken. Oud tegen jong, jong tegen oud ... in alle mogelijke combinaties wordt er geruzied. Eerlijk, ik heb me er zelf ook menig maal aan bezondigd, maar laat ons daar nu niet verder op ingaan. 

Naast atletiek en tafeltennis is de tweeling ook nog in een derde sport bedreven: Jiu-Jitsu, een Japanse zelfverdedigingskunst. Ook hierin waren ze geen meelopertjes want ze behaalden allebei de bruine gordel (1.Kyu). Lisa en Anna Hahner zijn het soort atleten die, in welke sport ze ook aantreden, steeds een behoorlijk tot goed niveau halen. Uiteindelijk kozen ze voor de moeder aller sporten, atletiek, en dit blijkt vooralsnog een voltreffer te zijn. Afspraak in Rio 2016.

1 opmerking:

  1. Vandaag hebben beide meisjes hun PR scherper gesteld op de marathon van Frankfurt : Anna 2:27:55 en Lisa 2:30:17. Beide hebben ticket voor EK Zürich 2014 al beet

    BeantwoordenVerwijderen