zaterdag 20 oktober 2012

De zin of onzin van voetbaldwergen...

Foto: www.gva.be
Bij iedere voorronde van een groot landenkampioenschap duikt de discussie weer op over de zin of onzin van de deelname van de zogenaamde dwergstaten. Er zijn stemmen die pleiten om deze landen niet langer te laten deelnemen aan de kwalificatiecampagnes of om ze op zijn minst een prekwalificatietoernooi te laten spelen. Ik ga daar persoonlijk niet mee akkoord. Alle deelnemende landen, hoe klein ook, zijn onafhankelijke staten en hebben het recht om deel te nemen aan deze toernooien. Daarbij ... de voetbaldwergen zorgen tijdens iedere kwalificatiecampagne wel voor de een of andere verrassing. San Marino, Andorra, Liechtenstein en Faeröer Eilanden zijn vier van die voetbaldwergen.

San Marino

Andy Selva - Foto Daylife.com
San Marino, het mini-staatje in Italië, speelde zijn eerste officiële interland in 1990. Tot op heden hebben ze 114 interlands gespeeld en daarvan werden er 108 van verloren. Ze slaagden erin om 19 keer te scoren en incasseerden 473 doelpunten. Niet echt hoopgevend natuurlijk. Toch speelde San-Marino al twee keer gelijk in een WK-kwalificatiewedstrijd: 0-0 tegen Turkije en 1-1 tegen Letland. Desondanks valt San Marino meestal op door de monsterscores die tegenstanders tegen hen behalen. In 2006 won Duitsland met 0-13, in 2009 haalde Polen het thuis met 10-0 en in 2011 won Nederland met 11-0. 
San Marino heeft wel een opmerkelijk record op zijn naam staan. Ze hebben namelijk het snelste doelpunt in een WK-kwalificatiematch gemaakt. Het doelpunt viel na 8,3 seconden. De tegenstander, Engeland, won echter wel de wedstrijd met 7-1.
Andy Selva is de bekendste voetballer van deze ministaat. Hij is de enige profvoetballer van San Marino en is met 8 goals uit 57 interlands de absolute topscorer. Hij speelde onder andere voor Sassuolo Calcio en Hellas Verona in de Italiaanse Serie B.
Nog een opmerkelijk weetje: San Marino scoorde 2 van hun 19 doelpunten tegen onze Rode Duivels.

Andorra

Ildefons Lima - Foto: Getty Images
Andorra neemt sinds 1998 deel aan de kwalificatiewedstrijden voor het EK en WK. Ze slaagden er enkel in de kwalificatiecampagne voor het WK 2006 om punten te sprokkelen. In die campagne behaalden ze een overwinning tegen Macedonië (1-0) en een gelijkspel thuis tegen Finland (0-0) en uit bij Macedonië (0-0).
De topscorer allertijden bij Andorra is Ildefons Lima met 7 doelpunten. Deze spits heeft een tijdje bij het Spaanse Las Palmas en Rayo Vallecano gespeeld. Momenteel speelt hij bij US Triestina in de Italiaanse derde klasse.


Liechtenstein

Mario Frick - Foto: itacalcio.blogspot.com
Het vorstendom Liechtenstein heeft ook een nationaal voetbalteam. Ze nemen sinds 1994 deel aan de kwalificaties voor het EK en het WK. De eerste campagnes verliepen redelijk desastreus want verschillende teams behaalden monsterscores tegen het Duitstalige ministaatje. In de loop der jaren is het peil van het Liechtensteinse voetbal wel flink gestegen. Tijdens de kwalificatieronde van het WK 2006 behaalde Liechtenstein het record aantal van 8 punten na een dubbele overwinning tegen Luxemburg (0-4 en 3-0) en twee gelijke spelen tegen Slovakije (0-0) en vooral tegen grootmacht Portugal (2-2).
De ster van het Liechtensteinse voetbal is Mario Frick. Hij speelde 105 keer voor de nationale ploeg en scoorde daarin 16 keer. Hij maakte vooral carrière in Zwitserland en Italië en speelde voor FC Sankt Gallen, FC Basel, FC Zürich, Hellas Verona, AC Siena en Grasshoppers. In het jaar 2000 won hij de Beker van Zwitserland met FC Zürich.

Faeröer Eilanden


Tórsvollur, nationaal stadion - Foto: www.fatbudda.org
De Faeröer Eilanden presteren als voetbaldwergland bovengemiddeld. De eilandbewoners zorgen bijna tijdens elke EK of WK- kwalificatiecampagne voor een stunt(je).
De allereerste kwalificatiewedstrijd van de Faeröer Eilanden was tegen Oostenrijk in 1990 en het werd meteen een stunt van formaat want ze haalden het met 1-0. Het waren wel de enige punten uit die campagne, maar die overwinning ging wel de wereld rond. Tijdens alle andere campagnes werden bijna steeds punten gesprokkeld. Matchen tegen San Marino, Luxemburg werden steeds vlot gewonnen. Enkele andere opmerkelijke resultaten waren er tegen Litouwen (2-1 overwinning WK-kwalificatie 2010) en tegen Estland (2-0 overwinning EK-kwalificatie 2012). Echte voetbalsterren heeft de eilandengroep (nog) niet voortgebracht, maar het is en goed georganiseerd team dat vooral in hun thuismatchen te duchten is. Sinds 2012 spelen ze trouwens ook op kunstgras .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten