woensdag 27 februari 2013

Nils Duerinck ... einde verhaal.

Foto: Belga
Nils Duerinck (28) heeft maandag behoorlijk onverwacht laten weten dat hij met onmiddellijke ingang kapt met atletiek. Op het eerste zicht lijkt dit een vreemde beslissing. Duerinck had zich immers nog maar pas tot nationaal kampioen indoor op de 400 meter gekroond en hij had zo ook zijn selectie verdiend bij de 4x400m-ploeg die dit weekend deelneemt aan het EK indoor in Göteborg. Een paar dagen voor de start van dat EK laat Duerinck dus zijn ploegmaats in de steek. Daar lijkt het toch een beetje op want er kan geen vervanger meer worden opgeroepen. Duerinck was een routinier die toch wel zijn waarde had in het voor de rest jonge team.

De uitleg van Duerinck klonk echter wel aannemelijk. Hij had in 2011 zijn diploma architectuur behaald (en dat als topsporter ... chapeau) en hij wil zich nu ten volle daarop concentreren. Hij besefte wellicht dat zijn beste jaren achter hem lagen en hij kiest heel begrijpelijk voor een leven na de sport. Ik kan hem daar geen ongelijk in geven. Hij behoorde bovendien officieel niet meer tot het 4x400m-team. Zijn contract bij de ploeg werd eind 2012 opgezegd en hij rekende dan ook niet meer op verdere selecties voor het team.
Aan de andere kant is het tijdstip waarop hij zijn "pensioen" aangekondigd heeft heel ongelukkig gekozen. Kwatongen zullen beweren dat hij dit opzettelijk doet om trainer Jacques Borlée een hak te zetten. Tijdens de Olympische Spelen in Londen van afgelopen zomer kwam het tot een opstootje tussen Duerinck en Jacques Borlée. Duerinck had een ondermaatse prestatie geleverd als startloper in de reeksen en hij kreeg daardoor de zwarte piet toegespeeld. In de finale werd hij vervangen door Michael Bultheel. Sindsdien is het tussen Duerinck en Borlée senior nooit meer echt goedgekomen. Duerinck zei dat hij het slachtoffer was van de tactische blunder van de trainer en Borlée meldde na de Spelen dat hij niet meer op de Vilvoordenaar rekende in de toekomst. Officieel luidt het dat alles werd uitgepraat tussen de twee ... maar dat Borlée Duerinck een Olympische finale heeft ontzegd en hem zowat publiekelijk aan de schandpaal heeft genageld, zal toch wel op zijn minst in zijn achterhoofd blijven nazinderen. Natrappen doet Duerinck niet en dat siert hem. Al bij al heeft hij een groot deel van zijn carrière te danken aan de 4x400 meter en ik denk dat hij dit ook heel goed beseft. Hij was een verdienstelijk 400-meterloper maar voor de échte Europese top kwam hij misschien net iets tekort. Zijn persoonlijk record bedraagt 46"34, wat natuurlijk een fantastische tijd is. Laat daar geen twijfel over bestaan.
Op individueel vlak beleefde hij zijn internationaal hoogtepunt op de Europese Kampioenschappen in 2010 te Barcelona... maar dan wel op de 400 meter horden. Hij overleefde er de reeksen en werd verdienstelijk 6de in de halve finale. Zijn persoonlijk record op de 400 meter horden bedraagt 50"22, de tiende Belgische prestatie aller tijden.

Jacques Borlée bestempelt Nils Duerinck als een atleet die te weinig talent had ... ik noem hem een atleet die heel goed wist wat zijn capaciteiten waren en die alles uit zijn carrière gehaald heeft. Zijn gebreken compenseerde hij met zijn vechtlust en zijn doorzettingsvermogen. Nils, een pluim voor al wat je gepresteerd hebt en veel succes in je carrière als architect. Good Luck !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten