woensdag 9 januari 2013

Sporting in het post-Vercauteren tijdperk

Foto:Wikimedia Commons
Na het ontslag van Franky Vercauteren stond vandaag de eerste wedstrijd op het programma van Sporting Clube de Portugal onder leiding van Jesualdo Ferreira. Het betrof een wedstrijd voor de Ligabeker (Taça da Liga), een competitie waarbij Sporting reeds was uitgeschakeld. Sporting heeft de wedstrijd tegen Paços de Ferreira met 1-0 gewonnen na een doelpunt in de 88ste minuut van Ricky Van Wolfswinkel. Het was een draak van een wedstrijd. Sporting speelde zoals het de laatste weken voortdurend speelde: inspiratieloos en zonder vertrouwen. Naarmate de wedstrijd vorderde begon het publiek zich tegen de ploeg te keren en werd herhaaldelijk om het ontslag van voorzitter Godinho. Toen het doelpunt viel, ontplofte het stadion ... een explosie van vreugde waar het Sporting-publiek al heel lang op gewacht had. Er was vreugde om het doelpunt en de aanstaande overwinning ... maar er was nog steeds de onvrede over het geleverde spel. Na het laatste fluitsignaal weerklonken opnieuw beledigingen aan het adres van de voorzitter. Sporting heeft nu wel een wedstrijd gewonnen, maar daarmee is alles gezegd. 
De laatste dagen heb ik verschillende artikels gelezen in de 3 voetbalkranten die Portugal rijk is. De algemene toon is dat Sporting ziek is en dat de voorzitter als grote verantwoordelijke voor de crisis bij Sporting wordt aangeduid. Hij heeft een onevenwichtig team samengesteld en is aan zijn 4de trainer toe in een jaar tijd. Om Sporting te genezen moet deze man een stap opzij zetten, daar is iedereen het over eens. Opvallend is ook dat er Franky Vercauteren heel weinig wordt aangewreven. De meeste supporters vinden dat hij het slachtoffer is geworden van een vuil spelletje van de voorzitter en Jesualdo Ferreira, de huidige trainer. Aan zijn kwaliteiten wordt niet getwijfeld, maar algemeen werd wel geopperd dat hij niet de juiste trainer was om Sporting uit zijn ergste crisis ooit te leiden. Om het even welke trainer zou hetzelfde lot beschoren zijn als onze landgenoot want in het huidige Sporting-huis heerst totale chaos. In normale omstandigheden heeft Vercauteren alles om te slagen bij Sporting want Franky heeft het talent om jonge spelers te lanceren op het hoogste niveau. In de twee maanden dat hij er was heeft hij verschillende jongeren het vertrouwen gegeven. Eric Dier was onder Vercauteren een vaste keuze ... en die speler was samen met Capel een van de weinige lichtpunten in het team onder zijn leiding.
Op supporterfora viel ook op dat de meeste supporters respect toonden voor Vercauteren en hem een mooiere toekomst toewensten dan bij het huidige Sporting. Iemand verwoordde het zo "Franky, wees blij dat je weg hier bent want na een seizoen zou je 5 jaar van je leven kwijt zijn. Veel succes en hopelijk schaadt deze passage bij Sporting het verdere verloop van je carrière niet". Bepaalde spelers namen ook via de sociale netwerken afscheid van Vercauteren. Sterspeler Jeffrén twitterde "Veel succes in je verdere carrière, Mister".
Na Robert Waseige, is dus ook de tweede passage van een Belgische trainer geen succesverhaal geworden. Als er ooit één Belgische trainer kan slagen in Portugal, dan zal het Michel Preud'homme zijn bij Benfica. Ik zie hem er op een dag nog trainer worden, maar hij zal waarschijnlijk eerst nog wat oliedollars scheppen in het Midden-Oosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten