woensdag 27 februari 2013

Nils Duerinck ... einde verhaal.

Foto: Belga
Nils Duerinck (28) heeft maandag behoorlijk onverwacht laten weten dat hij met onmiddellijke ingang kapt met atletiek. Op het eerste zicht lijkt dit een vreemde beslissing. Duerinck had zich immers nog maar pas tot nationaal kampioen indoor op de 400 meter gekroond en hij had zo ook zijn selectie verdiend bij de 4x400m-ploeg die dit weekend deelneemt aan het EK indoor in Göteborg. Een paar dagen voor de start van dat EK laat Duerinck dus zijn ploegmaats in de steek. Daar lijkt het toch een beetje op want er kan geen vervanger meer worden opgeroepen. Duerinck was een routinier die toch wel zijn waarde had in het voor de rest jonge team.

De uitleg van Duerinck klonk echter wel aannemelijk. Hij had in 2011 zijn diploma architectuur behaald (en dat als topsporter ... chapeau) en hij wil zich nu ten volle daarop concentreren. Hij besefte wellicht dat zijn beste jaren achter hem lagen en hij kiest heel begrijpelijk voor een leven na de sport. Ik kan hem daar geen ongelijk in geven. Hij behoorde bovendien officieel niet meer tot het 4x400m-team. Zijn contract bij de ploeg werd eind 2012 opgezegd en hij rekende dan ook niet meer op verdere selecties voor het team.
Aan de andere kant is het tijdstip waarop hij zijn "pensioen" aangekondigd heeft heel ongelukkig gekozen. Kwatongen zullen beweren dat hij dit opzettelijk doet om trainer Jacques Borlée een hak te zetten. Tijdens de Olympische Spelen in Londen van afgelopen zomer kwam het tot een opstootje tussen Duerinck en Jacques Borlée. Duerinck had een ondermaatse prestatie geleverd als startloper in de reeksen en hij kreeg daardoor de zwarte piet toegespeeld. In de finale werd hij vervangen door Michael Bultheel. Sindsdien is het tussen Duerinck en Borlée senior nooit meer echt goedgekomen. Duerinck zei dat hij het slachtoffer was van de tactische blunder van de trainer en Borlée meldde na de Spelen dat hij niet meer op de Vilvoordenaar rekende in de toekomst. Officieel luidt het dat alles werd uitgepraat tussen de twee ... maar dat Borlée Duerinck een Olympische finale heeft ontzegd en hem zowat publiekelijk aan de schandpaal heeft genageld, zal toch wel op zijn minst in zijn achterhoofd blijven nazinderen. Natrappen doet Duerinck niet en dat siert hem. Al bij al heeft hij een groot deel van zijn carrière te danken aan de 4x400 meter en ik denk dat hij dit ook heel goed beseft. Hij was een verdienstelijk 400-meterloper maar voor de échte Europese top kwam hij misschien net iets tekort. Zijn persoonlijk record bedraagt 46"34, wat natuurlijk een fantastische tijd is. Laat daar geen twijfel over bestaan.
Op individueel vlak beleefde hij zijn internationaal hoogtepunt op de Europese Kampioenschappen in 2010 te Barcelona... maar dan wel op de 400 meter horden. Hij overleefde er de reeksen en werd verdienstelijk 6de in de halve finale. Zijn persoonlijk record op de 400 meter horden bedraagt 50"22, de tiende Belgische prestatie aller tijden.

Jacques Borlée bestempelt Nils Duerinck als een atleet die te weinig talent had ... ik noem hem een atleet die heel goed wist wat zijn capaciteiten waren en die alles uit zijn carrière gehaald heeft. Zijn gebreken compenseerde hij met zijn vechtlust en zijn doorzettingsvermogen. Nils, een pluim voor al wat je gepresteerd hebt en veel succes in je carrière als architect. Good Luck !

zondag 24 februari 2013

Aníta Hinriksdóttir ... Ijslands supertalent op 800 m

anita_hinriksdottir_facebook
Foto: Facebook
Ijsland is vooral bekend vanwege het bijzondere natuurschoon. Watervallen, geotermische gebieden met geisers, gletsjers, indrukwekkende lavavelden, vulkanen, het noorderlicht,... Sla de reisgidsen er maar op na, dit is allemaal te bewonderen op het Scandinavische eiland. Ijsland komt niet zo vaak in het nieuws omwille van sportieve topprestaties. De familie Gudjohnson heeft wel een aantal begenadigde voetballers voortgebracht die allemaal op een bepaald moment in hun carrière in België verzeild geraakt zijn, maar daar houdt het op.

Vala Flosadóttir - Foto: visir.is
De bekendste naam uit de Ijslandse atletiek is zeker en vast polsstokspringster Vala Flosadóttir. Ze werd meervoudig Europees indoorkampioene en haalde zilver op het EK indoor in 1999. Haar sportieve hoogtepunt beleefde ze echter op de Olympische Spelen van 2000 in Sydney waar ze met een persoonlijk record van 4m50 onverhoopt de bronzen medaille pakte. Flosadóttir stopte met atletiek in 2004. 
Negen jaar later lijkt er een nieuw Ijslands supertalent te zijn opgestaan. De zeventienjarige Aníta Hinriksdóttir heeft deze winter al een aantal historische nationale indoorrecords gebroken. Op de 800 meter kwam ze begin februari uit op een indrukwekkende 2'03"27 en een aantal dagen voordien had ze al het 32 jaar oude nationaal record op de 1500 m scherper gesteld: 4'19"57. Ook op de 400 meter kan ze behoorlijk uit de voeten want haar 55"43 indoor is zeker niet slecht. Er wordt haar een grote toekomst voorspeld ... maar de weg naar de echte top is natuurlijk nog lang en moeilijk. Talent heeft ze zat ... nu nog al de rest wat nodig is om het te maken. Volgende week op het EK Indoor in Göteborg kan ze alvast een volgende stap zetten richting Europese top. Op de Europese ranglijst van de 800 meter staat ze momenteel op de 25ste plaats. De lijst wordt echter aangevoerd door 13(!) verschillende Russinnen waarvan er maar 3 kunnen en mogen deelnemen aan het EK. Een finaleplaats voor de Ijslandse tiener zal moeilijk worden, maar is niet onmogelijk. Waarschijnlijk mist ze nog de ervaring van een groot kampioenschap, maar toch ben ik benieuwd naar haar prestatie. Aníta Hinriksdóttir, een naam om te onthouden.


zaterdag 23 februari 2013

Lindsey De Grande ... never, never, never give up.

@Ilya Van Marle
Foto: Ilya Van Marle
Veel kans dat we maandag ergens in de sportsectie van de krant de volgende kop lezen : "Lindsey Degrande maakt succesvolle comeback". Niets mis met de titel want het klopt dat Lindsey dit weekend haar wederoptreden gemaakt heeft op de Aalsterse Indoormeeting. Dat het een succesvolle comeback was, klopt ook want op de 1000 m liep ze solo naar de overwinning in een knappe tijd van 2'48"45. "Lindsey is terug, ze is genezen," zullen veel mensen denken. Ah ja, want iemand die terug in competitie treedt en die zo'n prestatie levert, kan toch onmogelijk ziek zijn. Daarenboven ziet ze er ook goed uit ... totaal niet ziek. Wake-up-call voor al deze mensen ... Lindsey is wel degelijk nog ziek. Ze vecht nog steeds tegen die verschrikkelijke ziekte die anderhalf jaar geleden haar hele leven overhoop gehaald heeft. Chronische leukemie. Zoek maar eens op wat dit inhoudt en wat die ziekte met het menselijk lichaam doet. Je zal versteld staan. Het is bewonderenswaardig hoe Lindsey, ondanks haar ziekte, in het leven staat. Ze studeert aan de KUL Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie, ze streeft nog steeds haar sportieve dromen na en ze probeert te genieten van het leven. Dit zijn allemaal zaken die je niet associeert met kanker en daarom minimaliseren velen ook de ernst van de ziekte die Lindsey bekampt. Moest ze klagen, er slecht uitzien, zich opsluiten, al haar dromen opgeven,... dan zouden de mensen veel meer begrip tonen. Lindsey toont echter ongelofelijk veel levenslust en een enorme fysieke en mentale kracht ... maar dat neemt niet weg dat ze ernstig ziek is. Enkel Lindsey weet hoe ze zich voelt, enkel Lindsey weet hoeveel moed en energie het kost om te blijven lopen, enkel Lindsey weet wat deze ziekte met haar lichaam doet en hoeveel pijn ze heeft. Het grote publiek weet dat ze kanker heeft, maar door de manier waarop ze ermee omgaat, vergeten die mensen de ernst ervan. Persoonlijk heb ik eindeloos veel respect voor Lindsey. Al van voor haar ziekte volgde ik haar prestaties en ik keek er enorm naar uit om haar te zien doorstoten tot de Europese top op de halve fond. De prestatie die ze het laatste anderhalf jaar dag in dag uit levert, hebben mijn respect en bewondering alleen maar doen groeien. Ik ben me er goed van bewust dat Lindsey ongelofelijk veel moeilijke momenten heeft en  dat de moed haar dikwijls in de schoenen zakt ... maar haar gevecht en haar levenslust zijn een bron van inspiratie. Voor mensen die een gelijkaardige strijd voeren, maar ook voor iedereen die gezond door het leven stapt. Ze bewijst elke dag opnieuw dat je niet mag opgeven en dat je moet genieten van het leven.

Lindsey, blijf je dromen maar koesteren want op een dag zul je de allergrootste overwinning uit je carrière vieren ... namelijk de overwinning op je ziekte. Daar ben ik van overtuigd. Cancer is a word, not a sentence.

zaterdag 16 februari 2013

Tiki taka in Dubai


Al Ahli goes Barça-style: een doelpunt na 21 baltoetsen. Mooi.

donderdag 14 februari 2013

Oscar Pistorius ... de val van nog een boegbeeld

Foto: sportsillustrated.com
"Oscar Pistorius heeft zijn vriendin vermoord" ... met dit keiharde en onwezenlijke nieuws werd ik deze morgen geconfronteerd. Ik was net op mijn werk aangekomen en mijn eerste gedachte was "dit kan toch niet waar zijn, dit moet een vergissing zijn". Het nieuws werd al snel bevestigd door de verschillende media en er werden allerlei theorieën ten toon gespreid. De lokale media deed het hele voorval af als een ongeluk. Pistorius zou zijn vriendin, die een Valentijnscadeau aan het inpakken was, hebben aanzien als een inbreker. Je hoort nog dergelijke verhalen, dus, mijn naïeve zelf zijnde, hecht ik geloof aan die theorie. Maar hoe meer ik erover nadenk, hoe onwaarschijnlijker het me lijkt. Pistorius heeft 4 schoten afgevuurd ... 4 schoten, terwijl de "inbreker" hem op geen enkele manier bedreigd heeft (daar ga je dan toch van uit aangezien het zijn eigen vriendin was). Toch hoop ik ergens nog dat de theorie bevestigd wordt. Een mens in paniek doet soms rare dingen ... maar een mens uitzinnig van woede natuurlijk ook. 
In de loop van de dag komen er signalen dat er misschien wel meer aan de hand zou kunnen zijn. Volgens de politie zouden er in het verleden nog al incidenten geweest zijn in het huis van Pistorius. Die incidenten zouden onder de noemer van "huiselijk geweld" kunnen geklasseerd worden. Als naïeve bewonderaar van de "Blade Runner" denk ik dan dat het heel gemakkelijk is om dergelijke geruchten de wereld in te sturen. De media en het grote publiek willen natuurlijk sensatie en een "ongeluk" is niet spectaculair genoeg natuurlijk. De enige die weet wat er echt gebeurd is, is Pistorius zelf. Dit alles maakt het natuurlijk niet minder erg want een jong persoon, Reeva Steenkamp, is gestorven op een verschrikkelijke manier. 
Oscar Pistorius was de afgelopen jaren uitgegroeid tot het boegbeeld van de mindervalide sport. Hij was het soort atleet waar iedereen naar opkeek. De wilskracht waarmee hij als mindervalide atleet zich wilde meten met valide atleten was bewonderenswaardig. Tot gisteren was zijn levensverhaal er eentje waarmee je mensen met een beperking een hart onder de riem kon steken, waarmee je hen moed en kracht kon geven om zelf ook het onmogelijke te verwezenlijken. Dit alles is nu in een klap kapot. Voor de zoveelste keer valt een topsporter door extra-sportieve redenen van zijn voetstuk. Lance Armstrong, Oscar Pistorius... en wie weet wie er nog allemaal zal volgen. Een trieste dag voor de sportwereld ... maar de gedachten moeten vooral uitgaan naar Reeva, haar familie en vrienden. Zij is niet meer ... en wat er ook gebeurd mag zijn, Oscar Pistorius zal altijd de "moordenaar" van zijn vriendin blijven. Game Over.

woensdag 13 februari 2013

Usain Bolt en Yohan Blake starten seizoen op 400 m

Hi-res-149908094_crop_exact
Foto: Julia Vynokurova/Getty Images
Usain Bolt en Yohan Blake, de twee snelste mannen ter wereld, hebben dit weekend hun eerste wedstrijd van het seizoen gelopen. In het Jamaicaanse Kingston liepen ze, elk in een verschillende reeks, een 400 meter. Voor beide natuurlijk een ongebruikelijke afstand want hun specialiteit is en blijft de 100 en de 200 meter. Als oud 400 meter-loper vind ik het altijd interessant om sprinters op de kwartmijl bezig te zien. Meestal starten die heel voortvarend en storten ze de laatste 100 meter een beetje in. Nu ja, van lopers van het niveau van Bolt en Blake mag je natuurlijk wel verwachten dat ze ook een 400 meter perfect weten in te delen. Usain Bolt heeft een persoonlijk record van 45"28 op de 400 meter. Ter vergelijking, het wereldrecord van Michael Johnson bedraagt 43"18 en het Belgisch Record van Kevin Borlée 44"43. Op de meeting in Kingston won Bolt zijn reeks in een tijd van 46"74. Het is niet echt een toptijd, maar hij liep het grootste deel van de wedstrijd al freewheelend, om dan in de laatste 40 meter ter versnellen en zo de overwinning veilig te stellen.
Yohan Blake liep in een sterker bezette reeks een gelijkaardige tijd: 46"77. Hij werd 3de na trainingsmaat Warren Weir (46"21) en Edino Steele (46"64). Zowel Bolt als Blake toonden zich tevreden met hun prestatie en kijken vooral uit naar de rest van het seizoen. Benieuwd of beide rasspurters in het post-Olympische seizoen opnieuw zullen schitteren. Ik kijk vooral uit naar Blake want als die progressie blijft maken dan moet hij Bolt binnenkort toch echt het vuur aan de schenen kunnen leggen.

dinsdag 12 februari 2013

Michelle Jenneke ... en hoe mooi atletiek kan zijn :-)


Michelle Jenneke, een Australische hordenloopster, werd vorige zomer wereldberoemd door haar aanstekelijke, zwoele opwarming op het Wereldkampioenschap voor Junioren in Barcelona. Het filmpje werd een hit op youtube en het heeft de Australische ook geen windeieren gelegd. De aanbiedingen voor modellenwerk stroomden binnen en ze is nu ook te bewonderen in de Sports Illustrated's swimsuit edition. Je zou bijna vergeten dat de 19-jarige schone een groot atletiektalent is. In Barcelona werd ze 5de en haar persoonlijk record van 13"39 op de 100 m horden is echt veelbelovend. Ik hoop van harte dat we op atletiek-vlak nog veel van Jenneke zullen horen ... maar als haar atletiekcarrière de verwachtingen niet mocht inlossen, dan is haar toekomst als model sowieso verzekerd.

De originele video:


De alternatieve, ludieke versie:



maandag 11 februari 2013

Jérémy Perbet: natural born killer

Foto: mundodeportivo.com
Jérémy Perbet heeft zijn debuut bij het Spaanse Villareal niet gemist. In de wedstrijd tegen Ponferradina scoorde de Franse goalgetter meteen twee keer. Villareal won vlot met 3-0.

In het seizoen 2011-2012 had hij zich als spits van het bescheiden RAEC Mons tot topschutter van de Jupiler Pro League gekroond. In de 85 matchen die hij voor RAEC Mons gespeeld heeft, scoorde hij 68 keer. Toch waren sceptici niet echt overtuigd van de voetballende kwaliteiten van de Fransman. Hij jaagde al een hele tijd op een transfer en het feit dat geen enkele Belgische topclub (met uitzondering van Standard) echt interesse toonde in de Fransman, bevestigde het wantrouwen in zijn talenten. Uiteindelijk krijgt hij bij Villareal zijn kans in de Spaanse tweede klasse.In zijn eerste match doet hij al meteen wat van hem verwacht wordt: scoren. Perbet is misschien niet de meest verfijnde voetballer, maar hij staat altijd op de goeie plaats en in de zestien is hij dodelijk.

Het zou me niet verwonderen moest hij het maken bij Villareal. Met een beetje geluk promoveert de club trouwens opnieuw naar de Primera División. Momenteel staat Villareal op een 7de plaats, maar met nog 17 speeldagen te gaan is nog alles mogelijk. 

zondag 10 februari 2013

Lucas Marecek heeft gescoord !!

‘Ik wil de leeuw in Lucas op het veld zien’
Foto: sc-heerenveen.nl
Lucas Marecek (22) werd dit seizoen door Anderlecht uitgeleend aan het Nederlandse Heerenveen. De timide Tsjech heeft zich goed aangepast aan het Nederlandse voetbal en heeft zich opgewerkt tot een vaste basispion in het elftal van trainer Marco Van Basten

In een interview bevestigde Van Basten dat hij heel tevreden is over Marecek ... maar hij zei ook dat de Tsjech nog veel meer in zijn mars heeft. "Kon ik hem maar eens kwaad krijgen. Ik wil de leeuw, de draak in hem terugzien op het veld," zei Van Basten. Een beetje dezelfde kritiek die Marecek in het Astridpark kreeg. Het is waarschijnlijk de aard van het beestje maar je weet natuurlijk nooit. Een iets is zeker ... Marecek luistert naar Van Basten. In datzelfde interview zei Van Basten trouwens dat het tijd wordt dat Marecek eens een doelpunt scoort, want in zijn hele carrière vond de Tsjech nog nooit de weg naar de netten. Blijkbaar had Van Basten dit eerder moeten zeggen want afgelopen zaterdag in de wedstrijd tegen VVV was het dan zover: Marecek heeft een doelpunt gescoord. En het was meteen een belangrijke goal want na een uur stond Heerenveen 0-2 achter. Marecek knalde in de 70ste minuut de aansluitingstreffer tegen de netten en dit doelpunt gaf de Friezen nieuwe moed. Uiteindelijk scoorde Finnbogason in blessuretijd nog de verdiende gelijkmaker.

Marecek kan het dus weldegelijk ... scoren. Hij hoopt dat de ban nu definitief gebroken is want hij wil dit seizoen nog minstens twee keer scoren. Voor het seizoen had hij namelijk met Finnbogason voor een etentje gewed dat hij minstens 3 keer ging scoren. Whatever works for you, Lucas. Het is je gegund.

zaterdag 9 februari 2013

Paars-witte barmhartigheid...

Foto: gva.be
De barmhartigheid die Anderlecht de laatste tijd ten toon spreidt, werkt me mateloos op de zenuwen. Ik krijg meer en meer de indruk dat de zogenaamde "sterspelers" van paars-wit kunnen doen en laten wat ze maar willen. Spelers die weg willen, krijgen er precies meer waardering dan bepaalde talentrijke jongeren en oudgedienden die zonder pardon aan de kant geschoven worden. 

Biglia

anderlecht schakelt advocaten in in zaak biglia
Foto: hbvl.be
Lucas Biglia is een goeie speler en heeft Anderlecht al veel diensten bewezen, maar hij loopt nu al jaren te roepen dat hij weg wil en dat hij klaar is voor een stap hogerop. Wat hij tijdens de winterstop heeft uitgehaald, vind ik echter totaal niet kunnen. Zonder te verwittigen bleef hij weg van de winterstage. Hij was zogezegd ziek, maar het was niet eens bij hem opgekomen om Anderlecht, zijn werkgever, daarvan op de hoogte te brengen. Als je een beetje respect hebt voor je club dan is het eerste wat je doet toch de trainer en de voorzitter inlichten? We moeten er geen doekjes om winden, hij had gehoopt een transfer te versieren tijdens de winterstop en toen dat niet lukte, zakte hij met hangende pootjes terug af naar Brussel. Anderlecht anticipeerde goed met het aantrekken van Demy De Zeeuw en ik hoopte eigenlijk dat Biglia zich door zijn idiote gedrag zelf buitenspel gezet had. Niets is echter minder waar want John van den Brom sloot "zijn aanvoerder" onmiddellijk terug in de armen. Alsof er niets gebeurd was. Komaan zeg, ik vind dit gewoon zielig.

Suarez


suarez haalt uit naar anderlecht
Foto: gva.be
Naast Biglia hebben we ook nog onze andere Argentijnse vriend, Matias Suarez. Op het einde van vorig seizoen schreeuwde hij uit dat hij klaar was met Anderlecht en dat hij zou verkassen naar een echte topclub. Eerlijk, ik gunde het hem want ik vind Suarez een klassespeler. Zijn beslissing om naar CSKA Moskou te trekken, heb ik echter nooit begrepen. Door een zware blessure ging de transfer niet onmiddellijk door. CSKA wil Suarez enkel aantrekken als hij slaagt voor de medische testen die hem worden opgelegd. Dit blijkt moeilijker dan verwacht want bij de eerste testen wordt Suarez afgekeurd. We zijn nu zo'n half jaar verder en nog steeds is er geen duidelijkheid of de transfer zal doorgaan. Suarez voelt de bui al een beetje hangen en hij probeert alle plooien tussen Anderlecht en zichzelf terug plat te strijken. Plotseling zou hij het niet erg meer vinden om bij Anderlecht te blijven. Anderlecht is ineens weer de veilige haven en de club die hem heel nauw aan het hart ligt. John Van den Brom is opnieuw de eerste om te zeggen dat hij Suarez nog steeds als één van zijn spelers beschouwd en dat hij hem zeker nog kan gebruiken. Hoe hou je het voor mogelijk. Ik ben het ermee eens dat een speler als Suarez altijd zijn plaats heeft in een ploeg als Anderlecht, maar ben ik nu de enige die er principieel tegen is dat Suarez nog in de ploeg komt bij paars-wit?

Mbokani

Foto: BR
Mbokani is nog zo'n speler die door Anderlecht alle vrijheid van de wereld krijgt. Beslist hij van te laat te komen op training, geen probleem. Komt hij te laat terug van de Africa Cup, geen probleem. Heeft hij geen zin om te trainen, geen probleem. De reactie van John Van den Brom : "Tja, Dieu is een geval apart. Hij heeft privileges omdat hij zo goed is. Niemand van zijn ploeggenoten heeft er problemen mee. Hij komt trouwens ook uit een andere cultuur". Ongelofelijk toch? Een verschrikkelijke mentaliteit vind ik dat. Laat een speler als De Sutter twee keer te laat komen op training en het kot is te klein.

Deze "barmhartigheid" staat in schril contrast met het gebrek aan respect voor een speler als Roland Juhasz. Jarenlang was hij een certitude in de verdediging van Anderlecht. Een modelprof, niets op aan te merken. Van de een op de andere dag wordt hij aan de kant geschoven. Hij betekent plotseling niets meer en de club plaatst hem bij het oud vuil. Een beetje meer respect voor de sympathieke Hongaar was zeker op zijn plaats geweest. Ik zwijg dan ook nog over de manier waarop Fernando Canesin wordt behandeld.

dinsdag 5 februari 2013

The Portugal new away jersey

Foto:  ojogo.pt
Morgen speelt Portugal voor het eerst in hun nieuwe truitjes ... the european "all blacks". Ik vind het wel iets hebben. Sober, maar mooi ... in elk geval beter dan de witte versie. Voor de rest heb ik hier weinig aan toe te voegen ... het beeld spreekt voor zich: Drenched only in pride ...

maandag 4 februari 2013

Jovanovic ... hoeveel keer nog?


Zo laat je dus je ploeg in de steek. Bedankt, Jovanovic !! Daarvoor moet je dus 32 jaar oud zijn en pakken internationale ervaring hebben. Iedereen vergeeft de sympathieke Serviër altijd ... maar een beetje meer zelfbeheersing zou geen kwaad kunnen.
Herinnert u zich trouwens nog de strafschopfout van Jovanovic in de Champions League-match op het veld van Zenit? Juist, dankzij die onbesuisde actie verloor Anderlecht met 1-0 en werden ze (onrechtstreeks) Europees uitgeschakeld. Kort door de bocht? Misschien, maar toch ... ik ben nooit fan geweest van Jova en ik zal het ook nooit worden. 



Yohan Tavares uitgeleend aan Estoril

Yohan Tavares (foto D.R.)
Foto: abola.pt
Afgelopen zomer versterkte Standard Luik zich met de 24-jarige Yohan Tavares. Deze Frans-Portugese centrale verdediger kwam over van het Portugese Beira Mar en werd aangetrokken om het vertrek van Felipe (naar Hannover 96) op te vangen. Tavares kwam echter geblesseerd aan bij Standard en bleek nooit echt in de plannen te passen van zowel Ron Jans als van de huidige trainer Mircea Rednic. Hij kwam maar twee keer in actie voor de Rouches. Tavares wordt nu dus voor een half seizoen uitgeleend aan de Portugese eersteklasser Estoril. Zijn eerste doel moet zijn om terug blessurevrij te raken en om een basisstek te veroveren bij de Portugese promovendus. Estoril draait trouwens goed mee in de hoogste klasse. Na 17 speeldagen staan ze op een mooie 7de plaats.

zaterdag 2 februari 2013

In Egypte wordt weer gevoetbald ...

Foto: Belga
01 februari 2012 was een zwarte dag in de Egyptische voetbalgeschiedenis. Op die dag voltrok zich een verschrikkelijk drama na de wedstrijd tussen Al-Masry en Al-Ahly. Na de 3-1 zege tegen Al-Ahly stormden duizenden supporters van Al-Masry het veld op.Wat er zich dan op het terrein allemaal heeft afgespeeld, tart alle verbeelding. Er werd met stenen en flessen gegooid, er werd vuurwerk afgestoken. De beelden van de rellen waren verschrikkelijk. De trieste balans van dit zinloze geweld: 74 doden en 254 gewonden. Als gevolg hiervan werd de verdere competitie in Egypte afgelast. Er was al verschillende keren aangekondigd dat de competitie opnieuw zou worden opgestart, maar uiteindelijk heeft de nationale voetbalcompetitie dus een volledig kalenderjaar stilgelegen. Pas op 01 februari 2013 werd er opnieuw gevoetbald in Egypte. De eerste wedstrijd ging tussen El Ghazl al Mahala en Al Ahly. De wedstrijd werd uit veiligheidsoverwegingen achter gesloten deuren afgewerkt. Al Ahly won met 0-1.
Hooliganisme is een ware plaag in Egypte, waar de algemene veiligheidssituatie sowieso al een probleem is. Hopelijk werden er lessen getrokken uit  het drama van vorig jaar en kan voetbal in het onrustige Egypte voor de mensen terug een uitlaatklep worden die hen toelaat de miserie gedurende 90 minuten eventjes te vergeten.

vrijdag 1 februari 2013

Brugs talent trekt naar Belenenses

Capturarbokata
Foto: Pedro Simões
Jordan Botaka (19) wordt door Club Brugge voor een half seizoen uitgeleend aan de Portugese tweedeklasser Belenenses. Botaka is een 19-jarige Nederlandse flankaanvaller met Congolese roots die momenteel bij Club Brugge nog net niet tot de elite behoort. Hij heeft een groot potentieel en krijgt nu dus de mogelijkheid om zich voor een half seizoen verder te ontwikkelen in Portugal. Belenenses is een behoorlijk grote naam in Portugal. Momenteel staan ze met ruime voorsprong aan de leiding in de Liga Vitalis en ze hebben echt wel een goeie ploeg. Botaka zal enorm moeten knokken om zijn plaatsje in de ploeg te veroveren. Belenenses wordt momenteel getraind door de Nederlander Van der Gaag, die zelf ook jarenlang in Portugal gevoetbald heeft.
De eerste indruk van Botaka bij zijn nieuwe ploeg was in elk geval goed. "Bijna al mijn ploegmaten spreken Engels en de eerste trainingen bevielen me enorm", aldus Botaka. "Dit is voor mij een belangrijke stap in mijn carrière. De supporters en de trainer kunnen er zeker van zijn dat ik heel hard zal werken want ik wil met dit team de titel pakken in de tweede klasse".
Botaka is Nederlands jeugdinternational en hij is niet bang dat hij door deze transfer vergeten zal worden door de bondscoach. "Integendeel. Door het feit dat deze ploeg een Nederlandse trainer heeft, wordt deze competitie ook in Nederland gevolgd", zei hij.

Bron: Jornal Record (Portugal)