zondag 30 december 2012

Robin Van Persie - Who is Tchuna?

Foto: sport.uk.msn.com

Na zijn doelpunt tegen West Ham United toonde Robin Van Persie het opschrift RIP TCHUNA WE WILL NEVER FORGET YOU. 
Volgens de internationale media vraagt Van Persie hiermee op zijn manier aandacht voor het Indiase meisje dat door zes mannen gruwelijk werd verkracht en vermoord op een rijdende bus in New Delhi. 
In de Nederlandse pers wordt echter melding gemaakt dat het een eerbetoon is aan een overleden vriend uit zijn Rotterdamse vriendenkring.
In elk geval een mooi gebaar van de Nederlandse topspits.

Nieuw dieptepunt voor Sporting en Vercauteren

Foto: A Bola

Sporting Clube de Portugal heeft gisteren opnieuw een pijnlijke nederlaag geleden. In de Taça da Liga verloor het team van Frank Vercauteren nu met 3-0 op het veld van Rio Ave. Het was de laatste wedstrijd van 2012 en met deze vernedering bereikt Sporting een nieuw dieptepunt. Na de wedstrijd werd de spelersbus van Sporting in Lissabon opgewacht door een dertigtal misnoegde supporters. Alle spelers, met uitzondering van doelman Rui Patricio, werden uitgejouwd. Ook Frank Vercauteren kreeg verwensingen naar zijn hoofd geslingerd. Al weken wordt geroepen dat het tijd is voor verandering en dat een overwinning de ploeg opnieuw een nieuw elan zou geven. De werkelijkheid is dat alles bij Sporting momenteel een grote puinhoop is en de langverwachte overwinning is er nog steeds niet. Het bestuur, de spelers en de trainer moeten zich nu wat gaan bezinnen. Er moet duidelijkheid komen welke spelers er weg moeten en wie erbij komt. Er moeten op alle vlakken duidelijke keuzes gemaakt worden en dan moet er weer vanaf nul gestart worden. Sporting moet zijn seizoen proberen te redden door in de eerste plaats het vertrouwen van de ploeg én van de supporters te herstellen. 
Voor Sporting en voor Frank Vercauteren wordt het in elk geval een eindejaar in mineur. Ze kunnen alleen maar hopen dat 2013 hen snel een paar overwinningen oplevert want anders zou wel eens het degradatiespook de kop kunnen opsteken.

vrijdag 28 december 2012

Cassiano Bouzon Jesus, de nieuwe Messi?


Ongelofelijk wat deze elfjarige al kan met een bal. Cassiano Bouzon Jesus is zijn naam. FC Barcelona lijkt zijn zinnen te hebben gezet op deze wonderknaap. Ze zouden wel nog moeten wachten tot zijn 18de verjaardag vooraleer ze hem een professioneel contract kunnen laten ondertekenen. Barcelona heeft hem in elk geval al een voorstel gedaan maar het is nog onduidelijk of hij erop zal ingaan. De vader van Cassiano, gewezen voetballer Tiquinho, heeft beslist dat zijn zoon zijn ontwikkeling vooralsnog zal verderzetten bij het Braziliaanse Fluminense. Niets sluit echter uit dat hij op zijn 14de of 15de naar Barcelona trekt. Vast staat in elk geval dat deze voetballer een grote toekomst wacht ... op voorwaarde dat hij goed begeleid wordt en waar kan dat beter dan bij FC Barcelona. Cassiano Bouzon Jesus, een naam om te onthouden.

donderdag 27 december 2012

"The ref who stole Xmas"

bergen gaat winnen bij charleroi id3800419 620x400 The ref who stole Xmas: Giuseppe Rossini (Charleroi) gets booked for his dead grandad t shirt
Foto: Belga

Guiseppe Rossini heeft zonet een doelpunt gescoord voor Charleroi en trok daarbij zijn t-shirt uit om zijn overleden grootvader te eren. De robuuste spits was duidelijk geëmotioneerd ... en wat kreeg hij van de scheidsrechter? Een gele kaart.
De scheidsrechter heeft, volgens de regels die hem opgelegd zijn, een correcte beslissing genomen, maar toch vind ik dit schandalig. Moet er hier echt een kaart voor getrokken worden? We zitten midden in de kerstperiode en het zou de scheidsrechter gesierd hebben indien hij Rossini dit eerbetoon gegund had. De regels zijn natuurlijk vastgelegd door de FIFA, maar er gebeuren toch ergere dingen op een voetbalveld. Het grootste deel van de beslissingen van een scheidsrechter tijdens een wedstrijd zijn onderhevig aan een eigen interpretatie. Die vrijheid van interpretatie zouden de scheidsrechters ook moeten hebben bij dergelijke situaties als die met Guiseppe Rossini

Joeri Van de Velde was de boeman van dienst. In de Engelse pers wordt hij beschouwd als "The ref who stole Xmas". De arme man deed weliswaar gewoon zijn werk ... maar hoe je het ook draait of keert, zijn beslissing was behoorlijk harteloos. Een beetje menselijkheid was op zijn plaats geweest.

woensdag 26 december 2012

Canesin moet weg bij Anderlecht ... big mistake !!!

Foto: Image Globe
Anderlecht heeft de talentvolle Braziliaan Fernando Canesin laten weten dat hij mag uitkijken naar een andere club. Het zat er een beetje aan te komen, maar toch vind ik dit een jammerlijke zaak. Vooral het feit dat ze hem definitief willen verkopen verwondert mij enorm. Vorig jaar speelde Canesin, vooral tijdens de heenronde, op een heel hoog niveau en hij was zeker een meerwaarde voor de ploeg. Dit seizoen komt hij mede door de doorbraak van Praet en Bruno nauwelijks nog van de bank. Het zou logisch zijn dat ze hem verhuren zodat hij terug aan spelen toekomt ... maar definitief verkopen? Neen, dat zou volgens mij een grote fout zijn.
Ik heb het genoegen gehad om Canesin te ontmoeten en als tolk op te treden bij een interview. Misschien ben ik daardoor wel een beetje bevooroordeeld, maar toch, zijn talent staat buiten kijf en hij is ook nog maar twintig. Laat hem wat rijpen bij een andere (buitenlandse) club en ik ben er zeker van dat hij binnen een paar jaar "incontournable" wordt bij Anderlecht. Dennis Praet en Massimo Bruno zijn ook supertalenten ... maar de vraag is, hoe lang zullen die nog bij Anderlecht blijven. Als ze Canesin verkopen, dan verliezen ze een speler voor de toekomst. Voor het geld moeten ze hem ook niet verkopen want zo heel veel zullen ze niet voor hem krijgen. Volgens mij zouden ze beter Kanu laten gaan want dit is een speler die niet bij Anderlecht past. Canesin is op en top professioneel en zijn gedrag op training en daarbuiten wordt enorm gewaardeerd door het bestuur en de medespelers. 
Het gerucht gaat dat het Turkse Gençlerbirligi zich gemeld heeft voor de "Braziliaanse Lozano" ... ik mag hopen dat hij niet naar Turkije trekt want daar ligt zijn toekomst niet. Als hij dan toch moet vertrekken, dan hoop ik dat hij in de Nederlandse, Duitse, Spaanse of Portugese competitie terechtkomt, bij een competitieve club die in hem gelooft. Big mistake, Anderlecht ... je zal het je nog beklagen !!!

dinsdag 25 december 2012

Kevin Oris naar Zuid-Koreaanse topclub

Foto: dcfc.co.kr
René Desaeyere was ooit trainer in Zuid-Korea, namelijk bij Seongnam Ilhwa Chunma. Hij haalde er puike resultaten en bouwde daardoor ook een mooie trainerscarrière uit op het Aziatische continent. Voor het eerst hebben we nu ook een Belgische voetballer die furore maakt in de K-League. Het gaat over Kevin Oris. In België is hij nauwelijks actief geweest op het hoogste niveau. Bij Roeselare en Bergen proefde hij telkens 1 seizoen van de eerste klasse, maar het was vooral bij Antwerp FC in de tweede klasse dat hij naam maakte. In januari 2012 versierde Oris een opmerkelijke transfer naar Daejeon Citizens, een club uit Zuid-Korea. Iedereen dacht dat Oris nu volledig in de anonimiteit zou verzeild raken, maar niets was minder waar.  Hij kende nauwelijks aanpassingsmoeilijkheden en hij is in zijn eerste seizoen van goudwaarde gebleken voor zijn club. Daejeon Citizens heeft op het nippertje de degradatie kunnen ontlopen en daar had hij met zijn negentien doelpunten een groot aandeel in. In Zuid-Korea is onze landgenoot ondertussen al een echte vedette geworden en zijn opmerkelijk seizoen werd  beloond met een toptransfer. Hij verkast vanaf begin januari naar de Zuid-Koreaanse topclub Jeonbuk Hyundai. Deze club werd afgelopen seizoen tweede in de K-league en neemt volgend seizoen deel aan de Aziatisch Champions League. Een nieuwe fantastische uitdaging  voor de 28-jarige Kempenaar... en wie weet waar zijn Aziatisch verhaal zal eindigen.

Merry Christmas !!!!


Christmas wishes from the purple pride : RSCA 4EVER !!

zondag 23 december 2012

Kritiek geven is gemakkelijk

Foto: Belga
Vandaag heb ik een artikel gelezen van Eduardo Barroso, een Portugese voetbalanalist, die commentaar gaf over de huidige crisis waarin Sporting Clube de Portugal zich bevindt. Ik kende de man niet, maar blijkbaar is hij behoorlijk bekend in Portugal als voetbalcommentator, columnist ... en "sportinguista". Laat me zeggen dat ik na het lezen van het artikel niet meteen veel respect gekregen heb voor de man. Hij heeft zich bijzonder laatdunkend uitgelaten over Franky Vercauteren en over Belgische trainers in het algemeen. Volgens hem mocht Sporting nooit een Belgische trainer aangenomen hebben want Sporting is een grote club die bij de besten van Europa wil horen en een trainer als Franky Vercauteren past niet in dat plaatje. "Een Belgische trainer? Hoeveel Belgische trainers zijn er werkzaam bij een topclub? Wat stelt de Belgische trainersschool voor?" 
Tja, als iemand zo bevooroordeeld is, dan kan je daar weinig tegen inbrengen. Vercauteren is zowat anderhalve maand aan het werk bij Sporting. Toegegeven de resultaten die hij tot nu toe geboekt heeft, zijn (nog) niet goed. Men vergeet wel dat hij bij een club in volle crisis is terechtgekomen. Een crisis op sportief en financieel vlak. Geef de man toch wat krediet. Eerlijk zou zijn dat hij wordt afgerekend op het einde van het seizoen, niet na anderhalve maand. Vercauteren heeft zeker de kwaliteiten om te slagen bij Sporting want hij heeft zich al bewezen bij Anderlecht en vooral bij Racing Genk. Vercauteren is een coach die graag en veel met jongeren werkt en ze ook kansen geeft. Sporting staat bekend om zijn goeie jeugdwerking en in het huidige klimaat heeft de club zeker een trainer nodig die de kaart van de jeugd trekt. Vercauteren beantwoordt dus niet aan het profiel van de trainer die Sporting nodig heeft, meneer Barroso?
Onlangs werd ook Jesualdo Ferreira als sportief directeur aangenomen bij Sporting. Jesualdo Ferreira is in het verleden al trainer geweest bij Benfica, Braga en FC Porto. Bij Sporting vervult hij nu een administratieve functie en in de hiërarchie komt hij boven Vercauteren te staan. De aanstelling van Jesualdo Ferreira riep veel vraagtekens ook bij de Sporting-familie. De Hr. Barroso neemt aan dat Vercauteren nu eigenlijk al ontslagen is, maar dat hij het zelf nog niet weet. Hij bedoelt daarmee dat Jesualdo Ferreira vroeg of laat zijn functie als coach zal overnemen. Als dit de bedoeling is van het Sporting-bestuur, dan zouden ze hiermee toch echt wel blijk geven van een gebrek aan visie. Volgens mij kan de samenwerking tussen een sportief directeur en een hoofdtrainer echt wel tot een positief resultaat leiden. Nogmaals, geef hen de tijd om zich te bewijzen. 

Volgens De Hr. Barroso heeft België dus geen trainers van internationaal niveau. Nogal kortzichtig natuurlijk.  Hij heeft klaarblijkelijk nog nooit van Erik Gerets of Michel Preud'homme gehoord. Dit zijn op internationaal vlak de meest bekende ... maar daarnaast heb je ook nog Franky Dury, Ariel Jacobs, René Vandereyken,... om maar enkelen te noemen. In het verleden hadden we ook nog Raymond Goethals, Guy Thys ... dus ja, zeker geen traditie van goeie Belgische trainers. Portugal heeft uiteraard met José Mourinho een trainer buiten categorie. Maar wie zijn de andere trainers van internationaal niveau: André Villas-Boas, Carlos Queiroz, Fernando Santos en Manuel José. Moeten onze Belgische trainers zoveel onderdoen voor deze trainers? Ik denk het niet ... 

Eduardo Barroso, iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar kritiek geven op iemand en op een voetbalcultuur waar u niets van af weet, is behoorlijk arrogant en geeft blijk van weinig respect. Ik hoop dat Sporting onder Vercauteren in de tweede helft van het seizoen potten zal breken ... en dat dit onder impuls van jeugdspelers als Eric Dier en Ricardo Esgaio zal zijn. Dit zijn spelers die Vercauteren zal gelanceerd hebben. Ik kijk nu al uit naar een column van De Hr. Barroso ergens eind mei.


donderdag 20 december 2012

Raul Meireles 11 wedstrijden geschorst


De Portugese international Raul Meireles van Fenerbahce heeft een recordschorsing van 11 speeldagen aan zijn broek na zijn rode kaart in de wedstrijd tegen Galatasaray. Meireles zou o.a. gespuwd hebben naar de scheidsrechter en hem allerhande beledigingen naar het hoofd geslingerd hebben. Het is toch ongelofelijk dat een speler zich tot een dergelijk gedrag laat verleiden ... je weet sowieso dat de gevolgen zwaar zullen zijn. Kritiek hebben na een onterechte rode kaart mag zeker, maar dan wel op een beschaafde manier. Als Meireles echt gespuwd heeft naar de scheidsrechter, dan is de schorsing van 11 speeldagen meer dan terecht. Respect aub.

Atelaw Bekele: een dopingzondaar ?

Foto: ap.
Atelaw Bekele riskeert een schorsing van twee jaar omdat hij op 08 februari 2012 moedwillig een dopingcontrole zou hebben gemist. Op dat ogenblik was Bekele in Ethiopië voor een stage. Hij had doorgegeven dat hij in het Ararathotel in Addis Abeba ging verblijven, maar hij had uiteindelijk voor een goedkoper hotel gekozen. Deze wijziging had hij per sms doorgegeven aan een vriend die de whereabouts regelt. Die sms zou jammergenoeg nooit zijn aangekomen.
De uitleg van Bekele lijkt me aannemelijk en ik denk eerlijk gezegd dat de arme man onschuldig is. Bekele heeft niet echt het profiel van een dopingzondaar. Met alle respect, maar hij is gewoon niet intelligent genoeg om zich met dopingpraktijken bezig te houden, laat staan om het allemaal achter de rug van zijn begeleiders of trainingsmakkers te doen. Ik denk dat de mensen die dicht bij de atleet staan, dit alleen maar kunnen beamen. Hij heeft er volgens mij ook de financiële middelen niet voor. Als Europees Kampioen veldlopen moet hij deeltijds werken om min of meer comfortabel te kunnen leven. Noem me naïef ... maar ik denk dat deze atleet gewoon heel nonchalant geweest is en gewoon het belang van de whereabouts heeft onderschat. In het hedendaags klimaat waarin iedere straffe sportprestatie snel met een scheef oog bekeken wordt en waarin de strijd tegen doping nooit groter was, is dit natuurlijk niet echt slim. 
Wat ook de beslissing zal zijn van het Vlaams Doping Tribunaal, dit zal altijd een smet blijven op zijn Europese titel en velen - meestal degenen die niets van atletiek afweten - zullen ervan overtuigd blijven dat hij een dopingzondaar is. 

Los van dit alles toch nog een kanttekening. Bekele is een erkend politiek vluchteling uit Ethiopië die ondertussen reeds een aantal jaar de Belgische nationaliteit heeft. Ben ik de enige die het nogal vreemd vindt dat hij dan naar zijn geboorteland kan en mag terugkeren voor een atletiekstage?

dinsdag 18 december 2012

Ibrahimovic: gek of geniaal

Foto: AFK/Kenzo Tribouillard
Zlatan Ibrahimovic is een fenomeen op zich. Hij is een van de meest geniale voetballers die je ooit op een voetbalveld hebt gezien. Wat hij wekelijks uit zijn voetbalschoenen schudt, is fantastisch ... maar daartegenover staat wel het rotkarakter en een gedrag dat niet op een voetbalveld thuishoort. In november plantte hij nog in ware kungfu-stijl zijn voet in de borst van Saint-Etienne-doelman Stéphane Ruffier en dit weekend beging hij een afschuwelijke overtreding op Olympique Lyon-speler Dejan Lovren. Hij ging opzichtig op het hoofd van de onfortuinlijke Kroaat staan toen die nog op de grond lag. De scheidsrechter zag het hele voorval over het hoofd. Toch zal Ibrahimovic (hopelijk) nog voor zijn actie bestraft worden want dit soort gedrag is gewoon verwerpelijk. Ibrahimovic is een geniale voetballer. Hij maakt acties en doelpunten waarvan je als voetbalsupporter alleen maar kan genieten, maar als mens is het een hondsdolle, arrogante gek die zou moeten verbannen worden van het voetbalveld.                          

Geen homosexuele of niet-blanke spelers bij Zenit

Foto: RIA Novosti. Anton Denisov
De supporters van Zenit Sint Petersburg staan bekend als een van de meest racistische supporters van Rusland en Europa. De fanclub Landskrona doet met een "Manifest" die reputatie opnieuw alle eer aan. In dat manifest roepen ze op om alle niet-blanke en homosexuele spelers te bannen uit de club. Volgens hen verliest de club haar identiteit als spelers uit andere regio's er komen spelen.
Deze zomer werden de Braziliaan Hulk en onze landgenoot Axel Witsel nog voor een recordbedrag van 80 miljoen euro aangeworven door Zenit. Bij een groot deel van de supporters en bij een deel van de spelerskern werd dit op gemor onthaald. Het zijn de eerste niet-blanke spelers bij Zenit en als beide spelers eerlijk zijn dan denk ik dat ze zich hun overgang al beklaagd hebben.
Foto: De Morgen
De club heeft vrijwel onmiddellijk gereageerd op het manifest en neemt er formeel afstand van. In een communiqué laten ze weten dat de voetballers die lid zijn van de club niet geselecteerd zijn op huidskleur of afkomst, maar wel degelijk op basis van hun voetbalkwaliteiten. "Zenit staat voor tolerantie, altijd en overal". 

Fantastisch onthaal voor Kompany op Britse "Sports Personality"

Foto: Reuters
Onze landgenoot Vincent Kompany was gisteren te gast op het Britse "Sports Personality"-gala. Samen met ploegmaat Sergio Agüero kwam de kapitein van Manchester City het podium op met de Premier League Trophy. Het publiek begon spontaan de Poznan-dans te doen, een dans die de supporters van The Citizens altijd doen na een gescoord doelpunt. Een fantastisch onthaal dat enorm gesmaakt werd door beide spelers.


zondag 16 december 2012

Corinthians wereldkampioen

Foto: Eurosport
Corinthians is vandaag enigszins verrassend de wereldbeker voor clubteams gewonnen. In de finale versloegen de Brazilianen het sterrenteam van Chelsea met 1-0.
De enige voor wie ik het jammer vind dat Chelsea verloren heeft, is Eden Hazard. Ik vond Chelsea sowieso al een onterechte winnaar van de Champions League. Chelsea is het speeltje van een Russische multimiljonair en in mijn ogen maken dergelijke clubs het voetbal kapot. Er staan nu heel wat Belgen onder contract bij Chelsea ... maar ik zal nooit supporter worden van Chelsea. Voor mij is deze club niet echt.
Parabéns Corinthians ... mostraram que não se compra tudo com dinheiro!

Xavier Chen, de Beckham van Taiwan

Foto: CNA
Xavier Chen. De gemiddelde Belgische voetballiefhebber kent hem als de stijlvolle rechtsachter van KV Mechelen. De Belgisch-Taiwanese voetballer heeft al zijn hele carrière in België gespeeld. Hij genoot zijn opleiding bij Anderlecht, maar hij raakte er nooit in de eerste ploeg. In 2003 verkaste hij naar KV Kortrijk dat toen nog in tweede klasse voetbalde. Uiteindelijk werden zijn prestaties opgemerkt door KV Mechelen en sinds het seizoen 2007-2008 is hij actief bij de Maneblussers
Eind 2009 werd hij gepolst door zowel China als Taiwan om eventueel voor hun nationale ploeg uit te komen. Xavier Chen, die een Taiwanese vader heeft, koos uiteindelijk voor de nationale ploeg van Taiwan. Zijn eerste optreden in het shirt van Taiwan was meteen een voltreffer. In de match tegen Maleisië scoorde hij op strafschop het winnende doelpunt (2-1). In Taiwan is Chen een echte wereldster. De aandacht die hij er krijgt vindt hij zelf wat overdreven, maar hij begrijpt het wel. Hij is namelijk de enige Taiwanees die in Europa voetbalt.
De 29-jarige kapitein van KV Mechelen staat momenteel in de belangstelling van twee Chinese teams. De interesse van de teams zou behoorlijk concreet zijn en het zou best kunnen dat Xavier Chen in de winterstop afscheid neemt van KV Mechelen. Hij heeft er zelf nooit een geheim van gemaakt dat hij zo'n overstap naar China wel zou zien zitten. Het bestuur van KV Mechelen houdt vooralsnog de boot af, maar als een club de gevraagde transfersom, die rond de 1 miljoen euro moet draaien, dan zullen ze hem niet tegenhouden.




zaterdag 15 december 2012

Fellaini toch ...




Marouane Fellaini werd vorige week nog tot speler van de maand verkozen in Premier League ... maar vandaag toonde hij zich van zijn kleinste kant. In de wedstrijd Stoke City - Everton gaf de Belgische international een kopstoot aan Stoke-speler Shawcross. De scheidsrechter heeft dit niet opgemerkt ... maar de tv-beelden zijn onverbiddelijk. Waarschijnlijk hangt er "Big Fella" een zware schorsing boven het hoofd ... maar dit zou dan ook niet meer dan verdiend zijn. Fellaini heeft zich ondertussen al geëxcuseerd voor zijn actie, maar spijt komt altijd te laat. Topsporters moeten beseffen dat ze een voorbeeldfunctie hebben. Duizenden jonge voetballertjes kijken op naar hun helden en die invloed mag niet onderschat worden. We moeten natuurlijk niet alle voetballers over dezelfde kam scheren want spelers als Lionel Messi en Vincent Kompany zijn weldegelijk stervoetballers die hun voorbeeldfunctie vervullen zoals het hoort: fair play op het veld; menselijkheid en eenvoud naast het veld. 
Fellaini, je bent een fantastische voetballer ... maar deze actie totaal onaanvaardbaar. Leg dit maar eens uit aan de jonge Everton-fans die een shirt met jouw naam erop dragen. Something to think about ...

vrijdag 14 december 2012

De eenzaamheid van een supporter

Foto: Getty Images
De eenzaamheid van een supporter. Tot zijn grote verwondering stelde Arrigo Brovedani vast dat hij als enige supporter van Udinese was afgereisd naar Genua om de wedstrijd Sampdoria Genua – Udinese bij te wonen. De supporters van Sampdoria gaven hem een luid applaus en eerden hem met een Mexican wave.
De man kon wel als enige supporter juichen want Udinese won met 0-2.

donderdag 13 december 2012

São Paolo verovert Copa Sudamericana in ware oorlogssfeer

Foto: AP
Het Braziliaanse São Paolo heeft zich gisteren tot winnaar gekroond van de Zuid-Amerikaanse Copa Sudamericana. In een tumultueze finale die slechts 45 minuten geduurd heeft werd het Argentijnse Tigre met 2-0 verslagen. De heenwedstrijd in Argentinië was op 0-0 geëindigd.
 
Foto: Reuters
De sfeer rond de clash tussen São Paolo en Tigre was al grimmig enkele uren voor de wedstrijd. De spelersbus van de Argentijnen werd bij hun aankomst bij het Morumbi-stadion bekogeld met stenen. Tijdens de wedstrijd zelf werd de sfeer er niet beter op. Na 27 minuten stond het al 2-0 voor São Paolo na doelpunten van Lucas en Osvaldo. Op het einde van de eerste helft raakten de gemoederen op het terrein helemaal verhit en na een opstoot tussen een aantal spelers werden twee spelers van het veld gestuurd. Het ging er zelfs zo hevig aan toe dat de Politie en de veiligheidsmensen van het stadion tussenbeide moesten komen. Na de rust weigerden de spelers van Tigre nog het veld op te komen aangezien ze zich niet meer veilig voelden in het Morumbi-stadion. Volgens het bestuur van Tigre werden de spelers tijdens de rust bedreigd door de veiligheidsmensen. Twee van hen zouden met een geweer staan zwaaien hebben en een aantal spelers zou ook klappen gekregen hebben. Na de match heeft Tigre dan ook klacht ingediend bij de politie.
Bij São Paolo maalden ze er niet om en onder luidruchtig gejuich van de 65.000 toeschouwers in het Morumbi-stadion en een spectaculair vuurwerk staken de spelers al zingend en vierend de Copa in de lucht.
 

woensdag 12 december 2012

Afscheidsmatch voor Ariel "El Burrito" Ortega



Ariel Ortega. Ooit werd hij beschouwd als de gedoodverfde opvolger van Diego Maradona. Zijn kleine gestalte, geniale ingevingen en weergaloze acties … hij deed inderdaad een beetje denken aan “Pluisje”, maar toch kon hij die hoge verwachtingen nooit volledig inlossen. Het is ook  een beetje oneerlijk om hem met Maradona te vergelijken want Ariel Ortega was gewoon een heel goeie voetballer die ver boven de middelmaat uitstak. Dit weekend wordt er in Jujuy, de geboortestad van Ortega, een afscheidswedstrijd georganiseerd voor "El Burrito": Ortega en zijn vrienden tegen de Gloriën van Jujuy.

Schorsing en monsterboete

Ariel Ortega startte zijn carrière bij het Argentijnse River Plate in 1991 en 21 jaar later beëindigde hij er ook zijn loopbaan. Daartussen ligt een rijk gevulde carrière in Europa en Argentinië.  Hij speelde achtereenvolgens voor River Plate, Valencia, Sampdoria, Parma, River Plate, Fenerbahçe, Newell’s Old Boys en opnieuw River Plate. Bij zo goed als alle ploegen slaagde hij en was hij een van de bepalende spelers. Enkel zijn passage bij het Turkse Fenerbahçe was geen succes. Hij speelde er slechts 14 wedstrijden waarin hij toch nog 5 keer scoorde, maar hij kon niet aarden in Turkije. Toen hij in 2003 na een interland laattijdig terugkeerde uit Argentinië en daarna ook definitief vertrok bij de club werd hij door de wereldvoetbalbond FIFA gestraft wegens contractbreuk. Hij kreeg een monsterboete van 9,5 miljoen euro en werd ook voor een jaar geschorst.

Nationale ploeg

Ortega speelde 86 keer voor de nationale ploeg van Argentinië en scoorde daarin 17 keer. Hij was actief op de WK's van 1994, 1998 en 2002. Tijdens de kwartfinale op het WK 1998 tegen Nederland kreeg Ortega drie minuten voor tijd bij een 1-1 stand een rode kaart. Na een schwalbe van de Argentijn ging de Nederlandse doelman Van der Sar verhaal halen bij Ortega. Daarbij bracht hij zijn hoofd tot op een paar centimeters van dat van de Argentijn die nog op de grond lag. Ortega sprong recht en gaf Van der Sar een kopstoot. Einde verhaal voor "El Burrito". Tot overmaat van ramp scoorde Dennis Bergkamp een minuut later ook nog het winnende doelpunt voor Oranje.

Afscheid

In juni 2012 zette Ariel Ortega officieel een punt achter zijn carrière. In zijn laatste seizoen werd de 38-jarige spelmaker door River Plate uitgeleend aan Belgrano. Sinds zijn afscheid groeide het idee om een afscheidsmatch te organiseren in zijn geboorteplaats Jujuy. Op zaterdag 15 december 2012 krijgt hij dan zijn gepast afscheid met een galamatch. Samen met zijn "vrienden" gaat hij het opnemen tegen een selectie van "Gloriën van Jujuy". Er zullen tal van voormalig River Plate-spelers meedoen, waaronder ook de Uruguayaanse levende legende Enzo Francescoli. De wedstrijd wordt gespeeld in het Estadio 23 de Agosto dat plaats biedt aan 22.000 toeschouwers. Verwacht wordt dat het stadion volledig vol zal lopen want Ariel Ortega wordt zowat aanbeden in zijn geboortestreek. Hijzelf is de provincie en vooral gouverneur Eduardo Fellner enorm dankbaar dat hij dit afscheid krijgt. "Het is een hele eer om afscheid te mogen nemen van de mensen die me altijd gesteund hebben. Ik heb me in deze streek altijd heel geliefd gevoeld en ik ben de mensen dan ook heel dankbaar." Zaterdag kan Argentinië nog een laatste keer genieten van de kunstjes van "El Burrito". Ondanks het feit dat zijn carrière gegeseld werd door een veel te hoog verwachtingspatroon, behoort Ariel Ortega tot een van betere aanvallende middenvelders van zijn generatie. Adios Ariel !


dinsdag 11 december 2012

Standbeeld van Romário moet weg

Foto: ojogo.pt

Ter gelegenheid van het duizendste doelpunt van Romário werd bij het Estádio S. Januário, de thuishaven van de topclub Vasco da Gama, een bronzen standbeeld opgericht van "o baixinho". Dit standbeeld dat sinds 2007 achter een van doelen geplaatst werd, zou binnenkort wel eens kunnen verdwijnen. De voormalige scherpschutter heeft de laatste tijd kritiek geuit op de voorzitter van Vasco da Gama, Roberto Dinamite, en het hele conflict tussen de twee is helemaal geëscaleerd toen Romarinho, de zoon van Romário, de club heeft verlaten. De voorzitter wil nu dus het standbeeld weghalen uit het stadion en de volgende dagen zal de definitieve beslissing genomen worden. 

Persoonlijk zou ik het jammer vinden dat het standbeeld verdwijnt want Romário heeft enorm veel voor het Braziliaanse voetbal en voor de club Vasco da Gama betekend. Mensen vergeten blijkbaar snel hoeveel vreugde en plezier deze speler hen heeft bezorgd. De supporters van Vasco da Gama hadden trouwens ook al eens geopperd dat ze het standbeeld van Romário liever zagen verdwijnen ... en dat ze liever een standbeeld van het Braziliaanse enfant terrible en club-icoon Edmundo in de plaats kregen. Het was echter niet in hen opgekomen dat het standbeeld ook achter het andere doel kon geplaatst worden. Nu ja, een standbeeld voor Edmundo zou misschien wel te veel van het goede geweest zijn en dat is er logischerwijze ook nooit gekomen.

maandag 10 december 2012

Ricardo Quaresma op weg naar Porto?

Foto: GettyImages
De Portugese international Ricardo Quaresma heeft vandaag via Twitter laten weten dat hij Besiktas verlaat. Hij leefde al een hele tijd in onmin met de trainer en een deel van het bestuur en daardoor was zijn situatie in Istanbul onhoudbaar geworden. Hij kwam niet meer aan spelen toe en hij zat er duidelijk op een dood spoor. Quaresma had wel woorden van dank over voor de supporters van Besiktas. Het lijkt er nu op dat de flankaanvaller op weg is naar FC Porto, zijn oude liefde. 

zondag 9 december 2012

Adrienne Herzog ... eindeloos veel respect

Foto: Atletiekweek
De Nederlandse atlete Adrienne Herzog heeft vandaag brons behaald op het Europees Kampioenschap veldlopen in het Hongaarse Boedapest. Op het eerste zicht niets bijzonders ... maar voor deze atlete betekent deze medaille zoveel meer dan gewoon maar een medaille. Het verhaal achter deze atlete is er eentje die veel mensen kan inspireren en je kan gewoon niet anders dan enorm veel respect opbrengen voor haar. Als atlete en als mens.
Adrienne Herzog is een 27 jarige atlete gespecialiseerd in middellange en lange afstand. Ze woont momenteel in de Verenigde Staten. De afgelopen jaren is de atlete verschillende keren door een hel gegaan. In 2010, toen ze in Spanje woonde, werd haar naam genoemd in Operación Galgo, een onderzoek naar doping in Spanje. De atlete heeft altijd met klem de aantijgingen ontkend en haar onschuld staande gehouden. Dit was allesbehalve gemakkelijk want wanneer je naam in zo'n zaak genoemd wordt, dan gaat men er onmiddellijk vanuit dat je schuldig bent. Pas negen maand later, in augustus 2011 werd Adrienne vrijgesproken. Een hele opluchting. Maar toch, haar naam, haar sportcarrière, haar reputatie ... alles waar ze keihard voor gewerkt had, was zwaar beschadigd door alles wat in de pers verschenen was. Ze was haar sponsors kwijt en moest terug van nul af aan beginnen. Ze was ondertussen ook al weggetrokken uit Spanje.
Haar periode in Spanje was op sportief vlak waarschijnlijk de moeilijkste uit haar carrière ... maar toch was er ook een groot lichtpunt. In Spanje leerde ze Terence "TJ" Doherty kennen, een Amerikaans voormalig atleet. Samen met Terence Doherty trok ze naar de Verenigde Staten en daar leek het geluk haar op persoonlijk en sportief vlak eindelijk weer toe te lachen. Op 22 juli 2012 sloeg echter het noodlot toe. Terence Doherty, met wie ze ondertussen verloofd was, werd in het Amerikaanse Boulder door een auto gegrepen toen hij op de fiets zat. Gedurende twee dagen balanceerde hij tussen leven en dood. Op 24 juli 2012 overleed hij uiteindelijk aan zijn verwondingen. Dit was waarschijnlijk de allergrootste klap die Adrienne te verwerken kreeg. Haar steun, haar toeverlaat, haar liefdevolle TJ was niet meer. Toch vond ze de kracht om verder te werken, verder te trainen met als ultiem doel : Terence te eren met een knalprestatie. Vandaag was de dag aangebroken waarop ze haar overleden verloofde het gepaste eerbetoon kon geven. Op het besneeuwde parcours in Boedapest liep ze een fantastische wedstrijd, beloond met een mooie bronzen medaille. Het geluk dat van haar gezicht afstraalde na de finish was prachtig. Je zag gewoon dat haar ultieme wens was uitgekomen en dat ze met hart en ziel gelopen had voor Terence. Pure emotie, een fantastisch beeld.
Adrienne, dit heb je zo hard verdiend en de hele atletiekwereld gunt je dit succes. Daar ben ik zeker van. En hierboven zal iemand stralen van trots ... Van harte gefeliciteerd !!!!

zaterdag 8 december 2012

Huurling Lepoint duwt Buffalo's dieper in de put

Foto: RTBF.be
Gisteren liet Christophe Lepoint nog optekenen dat de wedstrijd AA Gent - Waasland-Beveren voor hem de match van het jaar was. Lepoint werd namelijk uitgeleend door de Buffalo's aan Waasland-Beveren. Uitgerekende hij scoorde vanavond het eerste doelpunt van de wedstrijd die uiteindelijk door Gent met 0-2 werd verloren. AA Gent behaalt daardoor een beschamende 2 op 21 en Play Off I wordt stilaan een onmogelijke opdracht. Trainer Bob Peeters wacht ook nog steeds op de eerste overwinning sinds hij het roer heeft overgenomen van Trond Sollied.
 De Waaslanders deden wel een goeie zaak met hun overwinning en ze kruipen stilaan uit de degradatiezone. Glen De Boeck heeft een fraaie 6 op 9 gehaald en het lijkt erop dat zijn aanstelling als trainer de juiste zet was van het bestuur. 
Christophe Lepoint zelf valt enorm in de smaak bij de supporters van Waasland-Beveren, maar hij zou wel eens aan zijn laatste weken bezig zijn bij de Waaslanders want er zijn geruchten dat Gent hem in januari al wil terughalen. En om eerlijk te zijn, hebben de Buffalo's wel nood aan een vechter als Lepoint. Spelers met zijn mentaliteit zijn in staat om een ploeg op sleeptouw te nemen en dat is precies wat AA Gent nodig heeft.

Fantastische week van Fernando Torres

Foto: EPA
De komst van Rafael Benitez als trainer van Chelsea heeft Fernando Torres blijkbaar vleugels gegeven. De Spaanse spits had sinds 06 oktober niet meer gescoord in de Premier League. Vandaag liet hij in de wedstrijd in Sunderland de netten tweemaal trillen. Chelsea won de wedstrijd met 1-3. Ook afgelopen woensdag scoorde El Niño twee doelpunten in het Champions League-duel met FC Nordsjaelland (6-1). De Chelsea-fans lijken niet opgezet met hun nieuwe trainer, maar Fernando Torres lijkt te herleven. Hij speelde in het verleden al onder Benitez bij Liverpool en daar scoorde hij aan de lopende band. Benieuwd of hij nu definitief gelanceerd is bij Chelsea.

Alianza Lima herdenkt ramp van 25 jaar geleden



Foto: Revista "Si"

08 december 1987. De Peruviaanse topploeg Alianza Lima had met 0-1 gewonnen op het veld van Deportivo Pucalipa en was de trotse leider in de nationale competitie. Niemand had kunnen denken dat enkele uren later zich een verschrikkelijke ramp zou voltrekken. Het vliegtuig waarmee de ploeg terugvloog naar Lima raakte kort voor het landen in moeilijkheden en stortte uiteindelijk neer vlak voor de kust van Ventanilla. De trieste balans: 43 doden waaronder de hele ploeg, alle stafleden, acht supporters, drie scheidsrechters en zes bemanningsleden. De piloot was de enige overlevende van de ramp.
Elk jaar organiseert de club een herdenkingsviering in het stadion Alejandro Villanueva om de slachtoffers van de ramp te eren. Het was de grootste ramp uit de Peruviaanse voetbalgeschiedenis. Ondanks de tragedie had de voetbalbond van Peru toch beslist dat de competitie moest worden verdergezet. De rivaliserende ploeg Colo Colo leende een aantal jeugdspelers uit aan de club en ook nog een aantal andere spelers, waaronder Teófilo Cubillas, de beste Peruviaanse voetballer allertijden, trokken naar Alianza Lima zodat de ploeg de lopende competitie kon afwerken. Uiteindelijk duurde het zo'n tien jaar vooraleer de club terug kon aanknopen met zijn roemrijk verleden. In 1997 behaalden ze hun eerste nationale titel na de ramp. Er was een nieuwe talentrijke generatie opgestaan en op sportief vlak kon er eindelijk weer gejuicht worden. Toch blijft de club en het hele Peruviaanse voetbal getekend door de tragedie van 1987.
Alianza Lima veroverde gisteren nog de Copa Inca ... en het blijft de meest succesvolle Peruviaanse voetbalclub.

woensdag 5 december 2012

Fabio Grosso beëindigt carrière

Foto: Getty Images
Fabio Grosso (35), de Italiaanse held van het WK 2006, heeft beslist om de voetbalschoenen op te bergen. Zijn contract bij Juventus was deze zomer afgelopen en sindsdien zat hij zonder club. Hij heeft nu beslist om zijn actieve voetbalcarrière af te sluiten en om zich nu te concentreren op een mogelijke trainerscarrière.
Grosso werd wereldberoemd tijden het WK 2006 na het scoren van een wondermooi doelpunt in de halve finale tegen Duitsland. Het doelpunt viel in de extra tijd van de verlengingen en de reactie van Grosso na zijn doelpunt was er een van pure delirium. De linksback huilde van geluk. Een onvergetelijk beeld. Grosso werd enkele dagen later helemaal onsterfelijk in de finale tegen Frankrijk nadat hij de Squadra Azzurri met zijn strafschop naar de wereldtitel getrapt had.
In die periode speelde Grosso nog voor het nietige Palermo. Na het WK verkaste hij naar Inter Milaan, waar hij één seizoen bleef. Daarna trok hij voor 2 seizoenen naar het Franse Olympique Lyon en uiteindelijk keerde hij in 2009 terug naar Italië waar hij Juventus aan de slag ging.
Fabio Grosso was een laatbloeier op het hoogste niveau, maar uiteindelijk heeft hij toch een benijdenswaardige carrière gehad ... maar toch blijven vooral die twee magische momenten op het WK 2006 bij. Buona fortuna, Fabio !!


dinsdag 4 december 2012

Globetrotter Demol nu trainer in Thailand

Foto: Belga
Stéphane Demol is opnieuw trainer. Hij volgt Sven-Göran Eriksson op als trainer bij het Thaise Tero Sasana. Begin november was er een tijdlang sprake van dat Demol de assistent zou worden van Franky Vercauteren bij Sporting Clube de Portugal, maar dat ging uiteindelijk niet door. Demol kiest dus voor een Oosters avontuur en tekende een contract van 1 seizoen bij de Thaise subtopper. Sasana werd vorig seizoen derde en mikt dit keer niet meer en niet minder op de landstitel. Een uitdaging die op het lijf geschreven staat van globetrotter Stéphane Demol. Als trainer was Demol eerder reeds aan de slag bij clubs in Griekenland en Cyprus. In eigen land was hij reeds assistent-bondscoach bij de Rode Duivels en was hij clubcoach bij onder andere Charleroi en Brussels.
Bij Sasana vindt hij Bertrand Crasson terug, die onder Eriksson reeds beloftentrainer was. Volgens Crasson beschikt de Sasana weldegelijk over een aantal grote talenten. Vooral spits Cleiton Silva maakt een goeie indruk. Het afgelopen seizoen scoorde hij 26 doelpunten.
Tero Sasana wil graag de stap zetten om een topclub naar Europees model te worden en het rekent daarbij dus op de ervaring van onze landgenoten. Ze bouwen momenteel ook een nieuw stadion dat plaats zal bieden aan 45.000 toeschouwers. 

maandag 3 december 2012

Ronaldinho winnaar Braziliaanse Gouden Bal

Ronaldinho teve uma temporada brilhante (Foto: Lancenet)
Foto: Lancenet
Ronaldinho speelt momenteel voor het Braziliaanse Atlético Mineiro en dat doet hij nog steeds in stijl. Zijn attractieve spelstijl, zijn geniale ingevingen en wondermooie doelpunten ... hij kan het nog steeds. Vandaag werd hij beloond met de Braziliaanse Gouden Bal voor beste speler uit de Braziliaanse competitie. Tijdens hetzelfde gala werd ook het nieuwe Braziliaanse wonderkind Neymar gehuldigd. Hij kreeg de Gouden Bal "hors concours", een prijs die in het verleden nog maar aan een andere speler werd gegeven ... Pelé
Ronaldinho is momenteel 32 en heeft er een rijk gevulde carrière opzitten in Europa. Hij speelde achtereenvolgens voor PSG, FC Barcelona en AC Milan. Hij heeft zopas ook zijn contract verlengd bij Atlético Mineiro en zo kunnen ze in Brazilië zeker nog een seizoen genieten van zijn kunstjes.

Op het gala werd ook het elftal van het jaar bekendgemaakt. Dit zijn de beste spelers op hun respectievelijke posities:

Doelman: Diego Cavalieri (Fluminense)
Flankverdedigers: Marcos Rocha (Atlético-MG) en Carlinhos (Fluminense)
Centrale verdedigers: Réver (Atlético-MG) en Léo Silva (Atlético-MG)
Flankspelers: Ralf (Corinthians) en Paulinho (Corinthians)
Middenvelders: Zé Roberto (Grêmio) en Ronaldinho (Atlético-MG)
Aanvallers: Lucas (São Paulo) en Fred (Fluminense)

zondag 2 december 2012

Renato Neto, Sporting-huurling bij Videoton

Foto: vidi.hu
Renato Neto, de Braziliaanse middenvelder die in 2010 en 2011 het mooie weer maakte bij Cercle Brugge, speelt momenteel voor het Hongaarse Videoton. Neto is echter nog steeds eigendom van Sporting Clube de Portugal. Eind 2011 werd hij door Sporting teruggeroepen van zijn uitleenbeurt aan Cercle Brugge. Hij moest toen helpen om de hoge blessurelast van Sporting op te vangen. Hij heeft acht competitiewedstrijden en vier wedstrijden in de Europa League gespeeld met Sporting en hij heeft daarin 1 doelpunt gemaakt. Over het algemeen deed hij het heel behoorlijk. Toch besliste Sporting om Renato Neto dit seizoen opnieuw uit te lenen. Cercle Brugge was daarbij geen optie en dus werd het het Hongaarse Videoton dat wordt gecoacht door de Portugees Paulo Sousa. Bij de Hongaarse subtopper is hij een vaste waarde en dit weekend heeft hij zijn eerste competitiedoelpunt gemaakt tegen Ujpest FC. Zijn doelpunt bezorgde Videoton een gelijkspel en daardoor blijven ze op de vierde plaats staan in het Hongaarse kampioenschap. Volgende week gaat Renato Neto met Videoton op zoek naar een plaatsje in de 16de finales van de Europa League. De tegenstander donderdag is ... Sporting Clube de Portugal.

Renato Neto voetbalt dan wel niet meer in België, toch zal hij altijd met België verbonden blijven. Hij heeft namelijk een Vlaamse vriendin die, op het ogenblik van zijn terugkeer naar Lissabon, 3 maand zwanger was. Op 8 juni 2012 is hij uiteindelijk vader geworden van een dochter Louise.

zaterdag 1 december 2012

Mitchell Cole (27) overleden

Foto:http://theboleyninheritance.wordpress.com
De schoonbroer van de Engelse voetbalster Joe Cole is vannacht overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Dit nieuws staat te lezen op verschillende Engelse nieuwssites en op internationale voetbalsites. Zo'n titel spreekt natuurlijk aan en dus heb ik ook een aantal artikels daaromtrent gelezen. Het gaat hier over Mitchell Cole, een talentvolle middenvelder die zijn opleiding genoot bij de jeugdacademie van West Ham United. Hij heeft vooral naam gemaakt in de Engelse lagere divisies en hij speelde onder andere voor Stevenage en Oxford United. In 2011 werd bij Mitchell Cole hypertrofisch cardiomyopathie vastgesteld. Dit is een hartziekte waarbij de hartspier extra dik wordt en die kan leiden tot hartritmestoornissen of zelfs plotse dood. Na deze diagnose besliste Cole om het professionele voetbal vaarwel te zeggen. In een interview zei hij dat specialisten hem hadden bevestigd dat hij dagelijks 1 % kans maakte om plots dood te vallen en dat sporten het risico nog vier keer groter maakte. Dat gaf voor hem de doorslag om ermee te stoppen. Toch bleef hij nog regelmatig recreatief voetballen ... tot Bolton middenvelder Fabrice Muamba in maart 2012 een hartstilstand kreeg op het veld. Bij het zien van deze beelden besliste Cole om definitief te kappen met voetballen, ook recreatief. Toch bleek nu ook dat Cole gisteren nog met vrienden een partijtje zaalvoetbal zou hebben gespeeld. Of zijn dood een (in)direct gevolg hiervan is, blijft vooralsnog onduidelijk. 
Mitchell Cole (27) was gehuwd met Charly Cole, de zus van Liverpool-speler Joe Cole. Ze hebben twee kindjes samen en zijn echtgenote moet normaal binnen enkele dagen bevallen van hun derde kindje. Tragisch.