zondag 9 december 2012

Adrienne Herzog ... eindeloos veel respect

Foto: Atletiekweek
De Nederlandse atlete Adrienne Herzog heeft vandaag brons behaald op het Europees Kampioenschap veldlopen in het Hongaarse Boedapest. Op het eerste zicht niets bijzonders ... maar voor deze atlete betekent deze medaille zoveel meer dan gewoon maar een medaille. Het verhaal achter deze atlete is er eentje die veel mensen kan inspireren en je kan gewoon niet anders dan enorm veel respect opbrengen voor haar. Als atlete en als mens.
Adrienne Herzog is een 27 jarige atlete gespecialiseerd in middellange en lange afstand. Ze woont momenteel in de Verenigde Staten. De afgelopen jaren is de atlete verschillende keren door een hel gegaan. In 2010, toen ze in Spanje woonde, werd haar naam genoemd in Operación Galgo, een onderzoek naar doping in Spanje. De atlete heeft altijd met klem de aantijgingen ontkend en haar onschuld staande gehouden. Dit was allesbehalve gemakkelijk want wanneer je naam in zo'n zaak genoemd wordt, dan gaat men er onmiddellijk vanuit dat je schuldig bent. Pas negen maand later, in augustus 2011 werd Adrienne vrijgesproken. Een hele opluchting. Maar toch, haar naam, haar sportcarrière, haar reputatie ... alles waar ze keihard voor gewerkt had, was zwaar beschadigd door alles wat in de pers verschenen was. Ze was haar sponsors kwijt en moest terug van nul af aan beginnen. Ze was ondertussen ook al weggetrokken uit Spanje.
Haar periode in Spanje was op sportief vlak waarschijnlijk de moeilijkste uit haar carrière ... maar toch was er ook een groot lichtpunt. In Spanje leerde ze Terence "TJ" Doherty kennen, een Amerikaans voormalig atleet. Samen met Terence Doherty trok ze naar de Verenigde Staten en daar leek het geluk haar op persoonlijk en sportief vlak eindelijk weer toe te lachen. Op 22 juli 2012 sloeg echter het noodlot toe. Terence Doherty, met wie ze ondertussen verloofd was, werd in het Amerikaanse Boulder door een auto gegrepen toen hij op de fiets zat. Gedurende twee dagen balanceerde hij tussen leven en dood. Op 24 juli 2012 overleed hij uiteindelijk aan zijn verwondingen. Dit was waarschijnlijk de allergrootste klap die Adrienne te verwerken kreeg. Haar steun, haar toeverlaat, haar liefdevolle TJ was niet meer. Toch vond ze de kracht om verder te werken, verder te trainen met als ultiem doel : Terence te eren met een knalprestatie. Vandaag was de dag aangebroken waarop ze haar overleden verloofde het gepaste eerbetoon kon geven. Op het besneeuwde parcours in Boedapest liep ze een fantastische wedstrijd, beloond met een mooie bronzen medaille. Het geluk dat van haar gezicht afstraalde na de finish was prachtig. Je zag gewoon dat haar ultieme wens was uitgekomen en dat ze met hart en ziel gelopen had voor Terence. Pure emotie, een fantastisch beeld.
Adrienne, dit heb je zo hard verdiend en de hele atletiekwereld gunt je dit succes. Daar ben ik zeker van. En hierboven zal iemand stralen van trots ... Van harte gefeliciteerd !!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten