zaterdag 3 november 2012

Rashidi Yekini

Foto: Net Photo


Wie herinnert zich dit beeld niet van Rashidi Yekini op het WK 1994 in de Verenigde Staten. Zelden zo'n emotionele reactie gezien na het scoren van een doelpunt. Yekini bleef maar in het doel staan en liet zijn emoties de vrije loop. Prachtig. Het was het eerste doelpunt voor Nigeria op een wereldkampioenschap. Yekini maakte toen deel uit van de gouden generatie van Nigeria. De Super Eagles hadden toen spelers als Amokachi, Amunike, Ikpeba, Oliseh,... in de ploeg.

Yekini heeft in zijn carrière bij veel verschillende clubs gespeeld maar zijn beste niveau haalde hij bij de Portugese subtopper Vitoria Setúbal. In 122 wedstrijden scoorde hij 93 keer, een indrukwekkend gemiddelde. In het seizoen 1993/1994 werd hij zelfs topschutter in Portugal met 34 doelpunten. Datzelfde jaar werd hij ook als eerste Nigeriaanse speler uitgeroepen tot Speler van het Jaar in Afrika. Hij speelde 58 keer voor de nationale ploeg en scoorde daarin 37 keer. Daarmee is hij nog steeds de all-time topscorer voor de Super Eagles.

Rashidi Yekini beëindigde zijn actieve spelerscarrière op 41 jarige leeftijd in eigen land en leefde daarna heel teruggetrokken in Nigeria. Hij schuwde ook de media angstvallig en in 2010 had hij het voorstel om ambassadeur te worden van het Nigeriaanse voetbal geweigerd. Uiteindelijk stierf hij op 4 mei 2012 na een slepende ziekte. De hele voetbalwereld treurt om het verlies van deze legendarisch speler. Hij werd 48 jaar en laat 3 kinderen na. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten