dinsdag 16 oktober 2012

Tartan Army


Vanavond staat de WK-kwalificatiematch België-Schotland op het programma ... een match die ik een jaar geleden al had aangestipt en die ik dolgraag in het Koning Boudewijnstadion wou gaan bekijken. Door verwarring met betrekking tot de ticketverkoop, ben ik verplicht de match te volgen vanuit de woonkamer. De reden waarom ik zo graag deze match wou gaan bekijken, was niet specifiek de revival die de Rode Duivels de laatste maanden beleven, maar wel de sfeer die de Schotse supporters altijd brengen in het stadion. De Schotse supporters worden als de fairste en beste supporters ter wereld beschouwd. Ze zingen voortdurend en blijven altijd achter hun ploeg staan. 

De Schotse supporters worden de Tartan Army genoemd. Een bijnaam die ze verwierven in de jaren zeventig. In die tijd bestonden de Tartan Army voornamelijk uit hooligans. De reputatie van de Schotse supporters begon in de jaren tachtig te verbeteren, vooral met dank aan de oprichting van de Scotland Travel Club, een registratiesysteem waardoor hooligans getraceerd werden en konden geweerd worden uit de stadions. De Schotse fans hebben in de jaren negentig een aantal prijzen gekregen voor fairplay en ze kregen ook een aantal keer de titel van "beste supporters" op internationale tornooien. 

Op papier zouden onze Rode Duivels gemakkelijk moeten kunnen winnen vanavond, maar een match moet natuurlijk eerst nog gespeeld worden. Een ding is duidelijk ... aan sfeer zal het niet ontbreken : 42.000 Belgen die voor het eerst sinds lang weer volledig achter de nationale ploeg staan en 3.900 Schotten die luidkeels "Flower of Scotland" en "We'll be coming down the road" zingen ... en dat 90 minuten lang.

For the record, ik gok op 3-1 voor België, met twee goals van Hazard.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten