zondag 14 oktober 2012

Noord-Korea zendt zijn zonen uit...

Foto: Reuters
Noord-Korea is een land dat geregeerd wordt door een dictatoriaal bestuur, gebaseerd op de ideologie van Kim Il-Sung. Waarschijnlijk is het een van de meest mysterieuze landen ter wereld … want we weten er bitter weinig over. Noord-Korea komt eigenlijk enkel in het nieuws met hun mogelijke nucleaire wapens en met de schending van de mensenrechten. In de zomer van 2010 nam Noord-Korea deel aan het WK voetbal in Zuid-Afrika. Ik wist niet goed wat te verwachten van dit “exotisch” team want over de spelers was er nauwelijks iets gekend. Op het internet vind je ook bijna geen informatie over het team. Ze waren ingedeeld in de Groep des Doods samen met Brazilië, Portugal en Ivoorkust. Een onmogelijke opgave om in deze groep te overleven, maar toch … een onbekend team is altijd gevaarlijk. Dat bleek in de eerste match tegen Brazilië waarin ze heel wat weerwerk gaven. Ze verloren uiteindelijk eervol met 2-1. Dit beloofde voor de volgende duels … maar uiteindelijk werden de wedstrijden tegen Portugal (7-0) en tegen Ivoorkust (3-0) een grote ontgoocheling. Toch waren er een aantal spelers die de aandacht trokken en drie van hen vonden de weg naar het Europees voetbal.

Jong Tae-Se

Foto: Getty Images
Jong Tae-Se is wellicht de bekendste speler van Noord-Korea. Hij werd voor het WK 2010 beschreven als de “Rooney van Noord-Korea”. Hij had die titel verdiend door zijn balvastheid en zijn neus voor goals. Bij het volkslied van Noord-Korea voor de match tegen Brazilië werd Jong Tae-Se tot tranen toe bewogen … een beeld dat de hele wereld rondging. Op het WK zelf kon hij verder weinig potten breken, maar hij liep wel in de kijker want hij versierde na het WK een contract bij de Duitse tweedeklasser Vfl. Bochum. In zijn eerste seizoen scoorde hij meteen 10 goals in 25 matchen. De Duitsers waren heel tevreden over hun spits en in zijn tweede seizoen bevestigde hij waardoor hij in januari 2012 werd aangetrokken door de eersteklasser FC Köln. Het avontuur in de Bundesliga bleef echter wel beperkt tot 5 matchen voor de Noord-Koreaan want FC Köln degradeerde naar de tweede klasse. De Aziatisch Rooney heeft zich echter enorm goed aangepast aan het Europese voetbal en hij blijft heel ambitieus. Hij wil zoveel mogelijk aan spelen toekomen en zijn ultieme doel is om ooit in de Champions League te kunnen spelen.

Pak Kwang-Ryong

Foto: Uefa.com
Pak Kwang Ryong is een stuk minder bekend dan Jong Tae-Se, maar hij is wel de eerste Noord-Koreaan die in de Champions League gespeeld heeft. De twintigjarige spits van het Zwitserse FC Basel viel op 14 september 2011 in tijdens de match tegen het Roemeense FC Otelul Galati. Een match die Basel met 2-1 won. Verder viel hij ook in tijdens de spectaculaire match op Old Trafford tegen Manchester United (3-3). Een goal op het allerhoogste niveau zat er nog niet in, maar wie weet wat er in de toekomst nog allemaal volgt voor deze getalenteerde spits. Vorig seizoen pakte hij met FC Basel wel de dubbel (titel + beker). Een speler om in de gaten te houden.

Cha Jong-Hyok


Cha Jong-Hyok North Korea v Ivory Coast: Group G - 2010 FIFA World Cup
Foto: Getty Images
Cha Jong Hyok is al helemaal een onbekende. Deze 27-jarige rechstback speelt sinds juni 2010 voor de Zwitserse tweedeklasser FC Wil 1900. Hij heeft zich opgewerkt tot titularis en bewijst dat hij weinig aanpassingsproblemen kent. Misschien is het goed dat hij eerst bij een club terechtgekomen is die hem de tijd geeft om aan het Europese voetbal gewoon te raken en wie weet is FC Wil 1900 wel een opstapje naar een grotere club.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten