dinsdag 22 december 2020

Andrea Seccafien : "Ik mik op Olympisch ticket voor de 5000m en de 10000m"

 

Embed from Getty Images

Vorige week werd in het Australische Launceston de Think Big Half Marathon afgewerkt. Bij de vrouwen ging de overwinning naar Andrea Seccafien in een tijd van 1u11.39. Voor de Canadese was het de eerste wedstrijd in meer dan tien maanden. We blikken met haar terug op een turbulent 2020.

"Het jaar 2020 begon veelbelovend voor mij", zegt ze. In Februari liep ik de halve marathon van Marugame en met mijn tijd van 1u 09.38 verbeterde ik er het Canadees record op die afstand. Drie weken later won ik een 10km in Tasmanië in een tijd van 33.05, een persoonlijk record. Daarna veranderde alles drastisch omwille van de COVID-pandemie en vielen alle geplande wedstrijden weg." Seccafien woont al geruime tijd in het Australische Melbourne en bleef daar ook trainen tijdens de lockdown. "We hadden gedurende 111 dagen een lockdown in Melbourne en dat was heel zwaar voor iedereen. In heel die periode heb ik steeds alleen getraind en ik denk dat ik daar vooral op mentaal vlak voordeel heb uitgehaald."

Australië

"Australië heeft van bij het begin van de pandemie de situatie heel ernstig genomen en heeft ook heel goeie maatregelen genomen. Het resultaat is dat de situatie hier nu heel goed onder controle is en dat het normale leven terug zijn gang kan gaan. Ik zit dan ook in een bevoorrechte positie hier, want Athletics Australia heeft een volledig pisteseizoen gepland voor de lokale atleten. Ik krijg dus heel veel mogelijkheden om wedstrijden af te werken."

Olympische Spelen

De 30-jarige Canadese maakte in Rio 2016 haal Olympisch debuut en finishte als 20ste in de finale van de 5000m. Ze heeft haar zinnen dan ook gezet op een nieuwe deelname aan de Olympische Spelen. "Op de 5000m liep ik al de Olympische limiet, maar ik zou me ook graag plaatsen voor de 10000m. In januari loop ik in Melbourne een wedstrijd op die afstand en ik hoop me daar dan ook te verzekeren van mijn Olympisch ticket op de 10000m."

Sterke generatie

Canada heeft bij de vrouwen momenteel een heel sterke generatie op de lange afstand. Naast Andrea Seccafien, plaatsten Natasha Wodak en Malindi Elmore zich ook al voor de Olympische spelen. Beiden liepen met respectievelijk 2u26.19 en 2u24.50 de Olympische limiet voor de marathon. "Ik denk dat het de beste generatie ooit is. Ieder seizoen worden er nationale records gebroken en het algemeen niveau stijgt jaar na jaar. Dat werkt enorm inspirerend en het is tegelijk ook een hele eer om deel uit te maken van deze sterke generatie", besluit ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten