maandag 23 november 2020

Bulgarije: Oud-voetballer en coach Nikola Spasov overleden

Embed from Getty Images

In Bulgarije is Nikola Spasov, oud-voetballer en . Het was meteen ook de enige prijs die hij als huidig coach van de Bulgaarse eersteklasser Montana, op 61-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van COVID-19.

Nikola Spasov speelde in eigen land achtereenvolgens bij PFC Lokomotiv Sofia, FC Danav Ruse, PFC Cherno More Varna en PFC Spartak Varna. In zijn debuutjaar bij PFC Lokomotive Sofia (seizoen 1977-1978) hielp hij het team prompt aan de landstitel. Het was meteen ook de enige prijs die hij als speler behaalde. In 1986 trok hij naar Portugal, waar hij in zeven jaar voor vijf verschillende teams zou uitkomen : SC Farense, Salgueiros, Paços de Fereirra, Beira Mar en Rio Ave. Zijn beste periode in Portugal kende hij bij Paços de Ferreira. In het seizoen 1989-1990 scoorde hij 34 keer in 33 wedstrijden en had daarmee een groot aandeel in de promotie van de club naar de Portugese hoogste afdeling. Hij schreef ook geschiedenis door als eerste speler van Paços de Ferreira te scoren in de eerste klasse.
Na zijn Portugees avontuur keerde Spasov in 1993 terug naar zijn thuisland en speelde hij nog een seizoen voor Cherno More Varna.

Trainerscarrière

Eind de jaren negentig zette hij zijn eerste stappen als coach bij een aantal Spaanse en Portugese amateurclubs. Zijn trainerscarrière op het hoogste niveau startte in 2007 toen hij overnam bij Cherno More Varna. Hij bleef er twee seizoenen, maar zou er in 2014 een tweede keer aan het roer komen. In het seizoen-  pakte hij met die club de Bulgaarse titel en het seizoen won hij de Supercup. Naast Cherno More Varna coachte hij in eigen land ook nog Bregalnica Stip, Svelkavitsa, Spartak Varna, Kaliakra Kavarna, Tsarsko Selo en Montana. In 2018 was hij ook korstondig aan de slag in Kazachstan bij Kyzylzhar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten