dinsdag 8 maart 2016

Josephine Moultrie met gezonde ambitie naar WK in Portland

Josephine Moultrie (centraal) - foto Bobby Gavin

Afgelopen week heeft de Britse Atletiekbond de namen bekend gemaakt van de atleten die in Portland (VS) aan het wereldkampioenschap indoor zullen deelnemen. In het totaal werden 23 atleten geselecteerd. Op de 3000m bij de vrouwen zullen Stephanie Twell en Josephine Moultrie aantreden. Voor die laatstgenoemde is het haar eerste groot internationaal kampioenschap bij de elite. De 25-jarige atlete geldt als een groot talent, maar toch is de kwalificatie voor het WK een kleine verrassing. De Schotse moest zowat het hele vorige seizoen missen door hartproblemen. Een euvel dat ook vandaag nog niet helemaal verholpen is.
Eerder dit seizoen mocht Josephine Moultrie als lid van de Britse selectie deelnemen aan de Great Edinburgh Cross Country, maar eigenlijk was het al van 2009 - bij de junioren - geleden dat ze nog aan een internationaal kampioenschap had deelgenomen. "De afgelopen jaren ben ik er al een aantal keer heel dicht bij geweest, maar nooit haalde ik het definitieve Britse team. Dat was niet altijd gemakkelijk en vooral de niet-selectie voor de Commonwealth Games van 2014 in mijn thuisstad Glasgow was enorm frustrerend. Ik haalde éénmaal de selectienorm, maar Schotland eiste dat de limiet tweemaal gelopen moest worden. Toch ben ik heel blij en trots dat ik nooit heb opgegeven en dat ik altijd verder ben blijven werken. Ik wist dat mijn tijd nog ging komen ... en deze winter is het dus gelukt. Ik kijk er enorm naar uit en ik trek met realistische verwachtingen naar Portland. Aan de ene kant weet ik dat het WK een leerschool wordt voor me, maar aan de andere kant wil ik er ook wel een prestatie neerzetten. Ik hoop er de finale te halen ... en wie weet wat er dan nog mogelijk is," aldus Josephine, die atletiek met een job bij de Glasgow Athletics Association.
Hartritmestoornissen
Het feit dat Josephine Moultrie op het WK in Portland aanwezig zal zijn, is een klein mirakel te noemen. Vorig jaar kreeg ze op het nationaal indoorkampioenschap pijn in de borststreek en bleek dat ze met een hartritmestoornis sukkelde. Verschillende onderzoeken konden de oorzaak van de stoornissen niet achterhalen, en ook vandaag nog is haar hartritme nog niet zoals het hoort. "We weten dat er iets is dat mijn hartritme verstoord, maar we weten niet wat. Alle onderzoeken hebben tot nu toe steeds aangetoond dat mijn hart kerngezond is en dat is hoopgevend. Eind vorige zomer vermoedden we dat een virus de oorzaak was van de ritmestoornissen. Toen ik mijn wintertraining aanvatte, dacht ik dat ik van het probleem verlost was, want de symptomen van afgelopen zomer waren verdwenen. Toch toonde recent onderzoek aan dat mijn hart nog steeds onregelmatig klopt. Dat is natuurlijk niet aangenaam om te horen, maar de dokters hebben me groen licht gegeven om verder te trainen. Ik focus me dan ook vooral daarop. Het is mentaal niet altijd even gemakkelijk, maar ik probeer me er zo weinig mogelijk zorgen over te maken. Ik voel me heel goed en ik heb vertrouwen in mijn behandelende artsen."
Zomerseizoen
Na het WK in Portland kan de focus dan verlegd worden naar het zomerseizoen. Met het EK in Amsterdam en de Olympische Spelen in Rio wordt het een drukke atletiekzomer. "Op basis van mijn resultaten deze winter zou ik durven zeggen dat zowel het EK als de Olympische Spelen haalbaar moeten zijn. De 5000m lijkt de meest logische afstand, maar ik denk ook dat de limiet op de 1500m binnen mijn bereik ligt. Ik ben wel niet van plan om te gaan jagen op de limiet. Net zoals deze winter, zal ik het allemaal wedstrijd per wedstrijd bekijken. We zien wel wat er komt. Ik had ook niet verwacht me deze winter te plaatsen voor het WK indoor, dus ja, waarom zou het dan deze zomer ook niet lukken," besluit ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten