donderdag 25 februari 2016

Nederlandse Girl Power in Glasgow




In Glasgow was afgelopen weekend de absolute wereldtop aanwezig. Maar liefst 42 atleten die ooit een medaille haalden op een wereldkampioenschap of op de Olympische Spelen kwamen er aan de start. Tussen al het internationaal geweld vielen de sterke prestaties van de Nederlandse atletes enorm op. Niet alleen waren er de verwachtte overwinningen van Dafne Schippers (60m) en van Sifan Hassan (1500m), maar ook Maureen Koster (3000m) en Lisanne De Witte (400m) deden het opvallend goed. Die laatste twee zijn bij het grote publiek misschien nog niet echt bekend, maar toch gaven ze in het verleden al vaker kleur aan wedstrijden op Belgische bodem.

2015 European Athletics Indoor Championships - Day Two
Foto: Getty Images Europe
Maureen Koster (23) kwam vorig jaar helemaal tot ontbolstering op het internationale toneel met een bronzen medaille op de 3000m bij het EK Indoor te Praag en met een duik onder de 4’00” op de 1500m outdoor. In Glasgow liep ze op de 3000m knap naar een derde plaats en een nieuw persoonlijk record van 8’49”18. “Ik ben heel tevreden met deze prestatie en het toont aan dat mijn conditie in stijgende lijn gaat. Bij mijn eerste indoorwedstrijden van het seizoen ging het nog niet zo vlot, maar nu loopt het alsmaar beter. Dat doet het beste verhopen voor Portland want het WK Indoor is voor mij echt wel een doel. Pas daarna kijk ik vooruit naar het zomerseizoen,” aldus Koster. Het maatje van Sifan Hassan staat bekend om haar gedurfde, onbevangen loopstijl. In Glasgow plaatste ze op 200m van het einde een aanval, maar die werd uiteindelijk nog afgeslagen door de Keniaanse Nancy Chepkwemoi en de Poolse Sofia Ennaoui. “Eigenlijk was het de bedoeling om nog veel eerder aan te vallen, en om zo de wedstrijd hard te maken voor de andere loopsters, maar ik voelde dat ik vandaag niet in staat was om gedurende 400 of 600m zo’n hoog tempo aan te houden.

Lisanne De Witte (23) had een week voordien de 400m gewonnen op de prestigieuze Globen Galan in Stockholm. Daar kwam ze uit op 53”21 en liet ze onder andere Zuzana Hejnova, wereldkampioene op de 400mH, achter zich. In Glasgow werd de Nederlandse derde in een persoonlijk record van 52”49. “Het wedstrijdverloop was ideaal voor mij. In de vorige wedstrijden moest ik telkens wroeten om een goeie positie te veroveren en dat was vandaag niet het geval. Ik ben sowieso geen snelle starter en vandaag gingen de andere meisjes er van bij het begin hard tegenaan. Op die manier kon ik na 200m gemakkelijk in de binnenbaan postvatten en geleidelijk naar voor komen. Dat zijn het soort wedstrijden dat ik graag heb.” De Witte zal in Portland voor de tweede opeenvolgende keer aanwezig zijn op een WK Indoor. In 2014 haalde ze in Sopot de halve finale, maar werd toen gediskwalificeerd na een klacht van het Amerikaanse team. Er werd geclaimd dat ze Joanne Atkins ten val had gebracht. “Mijn grote doel voor Portland is de finale halen. Twee jaar geleden liep het in de halve finale fout en dat wil ik nu rechtzetten. Ik hoop op het WK nog sneller te lopen dan vandaag en dan denk ik wel dat ik kans maak om een plaats bij de beste acht te veroveren,” besloot ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten