vrijdag 1 november 2013

Maradona is en blijft de beste ...

Foto: Daily Mirror
Diego Armando Maradona werd deze week 53 jaar oud. De Argentijn kwam na zijn voetbalcarrière vooral nog in het nieuws omwille van zijn verslavingen, zijn overgewicht en zijn excentrieke levensstijl. In 2010 kreeg hij de kans om als bondscoach zijn Argentinië naar de wereldtitel te leiden ... maar ondanks een veelbelovend begin, viel hij pijnlijk door de mand. Aan passie en vaderlandsliefde geen gebrek, maar hij was allesbehalve een trainer. Met een sigaar in de mond en met de handen in de zakken leidde hij de trainingen. Zijn tactiek was ook behoorlijk onduidelijk en ondanks het heel goeie spelersmateriaal dat hij voor handen had, eindigde zijn ambt in de kwartfinale van dat WK tegen Duitsland. De Argentijnse voetbalbond besloot na het WK, begrijpelijk, zijn contract als bondscoach niet te verlengen. 

Maradona was een talent van de puurste soort, een voetballer die in zijn eentje Argentinië wereldkampioen heeft gemaakt en Napels op de internationale voetbalkaart heeft gezet. Maradona deed dat allemaal zonder echt veel inspanningen te leveren op training. Met zijn genialiteit, techniek en klasse leek dat allemaal niet nodig te zijn. Ondanks zijn duidelijk overgewicht was hij wedstrijd na wedstrijd beslissend met weergaloze acties, doelpunten, ... In het hedendaags voetbal zou dit allemaal niet meer kunnen want het modern voetbal is veel fysieker geworden. Over wie de beste voetballer aller tijden is, kan natuurlijk gediscussieerd worden. Er zullen altijd keikoppen zijn die beweren dat Pelé de grootste is, anderen zullen dan weer Messi als de beste beschouwen. Voor mij is deze titel weggelegd voor Maradona. Geen enkele speler die zo zijn stempel gedrukt heeft op een nationaal team én op de topclub(s) waarvoor hij gespeeld heeft.

De mooiste videobeelden van Maradona werden genomen in München. Het was in 1989 tijdens de opwarming voor de halve finale van de UEFA Cup tegen Bayern München. Maradona was gemoedelijk zijn spieren aan het losmaken. Toen de Oostenrijkse groep Opus "Live is life" begon te spelen, achtte Maradona de tijd rijp voor een regelrechte show. Als een klein kind, nota bene met zijn schoenveters los, begon hij de jongleren op de tonen van de muziek. Fantastische beelden heeft dit opgeleverd. Maradona is Maradona ... excentriek, passioneel en ondanks zijn misstappen, die gaan van openbaar gevloek tot overmatig cocaïnegebruik, is hij geliefd door iedereen die het voetbal een warm hart toedraagt. Hij is misschien geen echt voorbeeld voor de jeugd, maar hij is wel de reden waarom zovelen, zoals ik, voetbal een van de mooiste sporten ter wereld vinden.
Feliz Cumple, Pelusa :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten