zaterdag 10 november 2012

Robert Enke ... nog niet vergeten

Hannover 96 - Energie Cottbus 4:0 - Robert Enke
Foto: dpa
Exact 3 jaar geleden werd de hele voetbalwereld met verstomming geslagen. Robert Enke, doelman van Hannover en van de Duitse nationale ploeg, benam zichzelf op 10 november 2009 van het leven. Onbegrijpelijk op het eerste zicht dat een topvoetballer op het hoogtepunt van zijn carrière overgaat tot zo'n wanhoopsdaad. Hij had alles om gelukkig te zijn ... en toch was hij het niet. Robert Enke leed aan een ziekte die hij voor de hele wereld verborgen hield en die hij in zijn eentje trachtte te overwinnen: depressie. 
Na zijn dood werd een biografie over zijn leven uitgebracht door journalist en vriend, Roland Reng. In die biografie "Een al te kort leven" wordt tot in het kleinste detail beschreven wat een depressie doet met een topvoetballer. Het sloopte hem volledig en ondanks de liefde en steun van zijn echtgenote Teresa, verloor hij de eenzame strijd. Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen, want het levensverhaal van deze topsporter raakt een mens tot in zijn diepste wezen.

Robert Enke was een topvoetballer ... maar ik respecteer hem nog meer als mens. Robert, ik hoop dat je met je verhaal mensen helpt die met dezelfde ziekte te kampen hebben. 

"A mistake wasn't the whole game, a game was never the whole season, a season wasn't a career. A career isn't a life."

Rest in Peace, kampioen !!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten