zaterdag 6 oktober 2012

Eliseu ... de ontdekking van Malaga


Ik had nog nooit gehoord van de Portugese voetballer Eliseu Pereira dos Santos ... tot woensdag jongstleden. Anderlecht moest het in de Champions League opnemen in eigen huis tegen de Spaanse subtopper Malaga. Vooraf dacht ik dat Anderlecht een reële kans maakte om een goed resultaat neer te zetten tegen de Spanjaarden. Malaga was eind vorig seizoen zowel positief als negatief in het nieuws gekomen. Ze hadden zich voor het eerst in hun geschiedenis geplaatst voor de Champions League ... maar tegelijkertijd dreigde het faillissement van de club. Twee jaar geleden was de club opgekocht door de steenrijke Abdullah Bin Nasser-Al Thani, maar die wou de club alweer verkopen en hield de geldkraan al maanden dicht. De club moest heel wat topspelers verkopen om het faillissement te vermijden. Uiteindelijk kwam de eigenaar weer over de brug met vers geld en toen het faillissement definitief werd afgewend, hebben ze toch nog een aantal nieuwe spelers zoals Saviola en  Roque Santa Cruz kunnen aantrekken. Het was toch afwachten om te zien of ze niet te veel aan kwaliteit hadden ingeboet. In de Primera División namen ze weliswaar een vliegende start en op de eerste speeldag van de Champions League hadden ze overtuigend de onaantastbaar gewaande Russen van Zenit Sint Petersburg verslagen met 3-0. En ja hoor, ook in Brussel toonde de Zuid-Spaanse ploeg hoe goed ze wel waren. Paars-Wit werd van het kastje naar de muur gespeeld en enkel in de eerste 45 minuten konden ze de schijn nog hoog houden. In de blessuretijd van de eerste helft haalde Eliseu dan snoeihard uit en kogelde het leer onhoudbaar in het doel van Proto. Een fantastisch doelpunt. Ook in de tweede helft dolde Malaga met Anderlecht. Na een ongelukkige strafschopfout van Kouyaté, maakte Joaquin er 0-2 van en opnieuw Eliseu maakte er met een bloedmooi stiftertje 0-3 van, meteen ook de eindstand.
Eliseu was voor mij een ontdekking en na wat te hebben gezocht op het internet kwam ik te weten dat deze klasbak toch ook al een aantal A-caps voor Portugal achter zijn naam had staan. Deze zomer was er ook sprake van dat de speler zou worden overgenomen door Benfica. Uiteindelijk is dat niet doorgegaan ... tot grote spijt van Anderlecht.
Deze 29-jarige flankspeler begon zijn professionele carrière bij Belenenses en in 2007 verkaste hij naar Malaga. Na twee degelijke seizoenen werd hij aangetrokken door Lazio Roma, maar daar kon hij niet echt aarden en hij werd uitgeleend aan Zaragoza in januari 2010. Daar bewees hij in volle degradatiestrijd opnieuw zijn waarde en sinds juli 2010 is hij dan terug speler van Malaga. Zijn tweede passage is opnieuw een voltreffer en ik ben benieuwd of hij zich ook als titularis kan opwerken bij de nationale ploeg van Portugal. Op mij heeft hij in elk geval een enorme indruk nagelaten en ik zal met veel belangstelling het verdere verloop van zijn carrière volgen. Ik hoop alleen dat hij in de volgende match tegen Anderlecht niet opnieuw zo'n wereldpartij zal spelen.

http://www.youtube.com/watch?v=9Bwavviy3a8&feature=player_embedded

Geen opmerkingen:

Een reactie posten