zaterdag 18 mei 2013

Interview met Justien Grillet, grote Belgische sprintbelofte ...



Justien Grillet - Foto: Facebook

De afgelopen weken hebben de meeste atleten hun zomerseizoen aangevat. Ondanks het mindere weer, hebben een aantal atleten zich met persoonlijke records toch in de kijker gelopen. Een van de opvallendste figuren van het seizoensbegin is Justien Grillet. De 18-jarige Oostvlaamse heeft zich met een prestatie van 23”97 op de 200 meter reeds verzekerd van een ticket voor het EKJ te Rieti (Italië). Daarnaast zal er ook samen met Sarah Missinne, Elise Mehuys en Orphée Depuydt deelnemen aan de 4x100 meter.

Justien Grillet is de dochter van Isabelle Debruycker en Geert Grillet. Beiden bekende namen in de atletiekwereld. Mama Isabelle staat met een tijd van 2’02”68 over de 800 meter nog steeds 10de op Belgische ranglijst aller tijden en papa Geert was met 50”89 op de 400 meter jarenlang Belgisch recordhouder bij de cadetten. Het lijkt haast logisch dat Justien ook in de atletiek terechtkwam. Toch bond ze pas als eerstejaars cadet voor het eerst de spikes aan. Daarvoor hield ze het voornamelijk op turnen. Al vlug bleek dat Justien heel veel talent had en vooral dat ze enorm veelzijdig is. Atletiek is ondertussen een belangrijk deel van haar leven geworden, maar als atlete en als jong meisje staat ze ook opvallend nuchter in het leven. Een gesprek met een van de grote sprintbeloftes van het land

Wat een begin van het zomerseizoen. Meteen al een ticket voor het EK Junioren in Rieti op de 200 meter. Was dit een verrassing voor je?
“Ja, het was een enorme verrassing voor me. Tijdens mijn eerste wedstrijd wilde ik eigenlijk vooral de flow, het goeie ritme vinden. Vorige zomer was ik daar zowat het hele seizoen naar op zoek. Niets is erger dan te moeten trekken en sleuren tijdens een wedstrijd. Tijdens mijn eerste wedstrijd zat het gevoel meteen goed. Ik liep heel ontspannen en kon knokken tot op de meet. Zalig gewoon. De tijd van 23”97 gaf me uiteraard ook heel veel voldoening. Meteen onder de 24” en een individueel ticket voor Rieti. Zalig.”

Had je tijdens de winter reeds het gevoel dat je veel progressie gemaakt had in vergelijking met vorig seizoen?
“Tja, de winter was eigenlijk een beetje zoeken. Na het zomerseizoen heb ik namelijk een belangrijke beslissing moeten nemen. Persoonlijk een heel moeilijke trouwens. Sinds mijn eerste atletiekjaar (1ste jaar cadet) trainde ik bij Katinka Pottie. Zij heeft me vanaf dag 1 begeleid en ik heb heel veel van haar geleerd. Ze was een beetje als een tweede moeder voor me. Op en naast de piste kon ik steeds bij haar terecht. Ze besefte zelf dat er ooit een dag zou komen dat ik moest overstappen naar een nog meer gespecialiseerde sprinttrainer. Persoonlijk was ik verrast dat ik die beslissing zo snel al moest nemen. Sinds deze winter train ik nu dus bij Leopold Van Hamme. Ik ben in een trainingsgroep terechtgekomen met onder andere Imke Vervaet, Sarah Rutjes en Ella De Maitre, allemaal topatletes.  We stuwen mekaar eigenlijk naar betere prestaties en er heerst een heel leuke sfeer. Samen kunnen trainen is gewoon zalig. Geen slecht woord over mijn vroegere trainingsmaatjes, maar al te vaak moest ik alleen lopen en op de een of andere manier remt dat je evolutie toch wat af. Bij Leopold zijn de trainingen ook anders en toch ook zwaarder. De nieuwe aanpak heeft ondertussen toch al zijn vruchten afgeworpen.”

Beschouw je jezelf vooral als 100/200 meter loopster? Of zie je je toekomst meer op de 400 meter? Je persoonlijk record als scholiere op de kwart mijl bedraagt 54”69, wat toch een absolute toptijd is.
“Dat is een vraag die ik dikwijls krijg. Mijn voorkeur gaat momenteel uit naar de 100 en de 200 meter. De 200 meter is echt knallen van het begin tot het einde en op die afstand treedt de verzuring nog niet echt in. De 400 meter is een zwaardere afstand, maar ik kan niet ontkennen dat mijn resultaten op die afstand meer dan bevredigend zijn. Vraag me niet hoe ik aan die besttijd kom … ik denk dat ik ergens toch de genen van mijn papa moet geërfd hebben. Momenteel kan ik echt niet kiezen want naast de sprintnummers ben ik ook nog actief op de horden, een onderdeel dat ik heel graag doe. Zolang het kan, probeer ik de verschillende afstanden te combineren. Ik zie later wel waarin ik me ga specialiseren. Momenteel concentreer ik me vooral op de 200 meter. Na het EK zal ik waarschijnlijk wel nog eens een 400 meter lopen.”

Met het EK Junioren in Rieti ben je straks aan je derde internationale toernooi toe. In 2011 nam je deel aan de EYOF in Trabzon. Je behaalde er twee maal zilver, op de 200 m en op de 4x100 m. Hoe heb je dat beleefd?
“Het was een fantastische ervaring. We waren met een hele toffe groep en er was heel veel sfeer. Op sportief vlak vond ik de medaille op de 4x100 m specialer dan die op de 200 m. We hadden als ploeg twee jaar hard gewerkt voor dit toernooi en als je dan samen op het podium staat, dan doet dat toch iets. Je beleeft het toch allemaal net iets intenser in groep dan individueel. Natuurlijk vond ik die medaille op de 200 meter ook fantastisch. De reeksen, de halve finale, de finale… het ging precies allemaal vanzelf. Als ik eerlijk mag zijn, overweldigde het mij wel een beetje … maar het smaakte zeker naar meer.”

Was dit je mooiste ervaring tot nu toe?
“Hmmm, da’s een moeilijke. De EYOF was een heel bijzondere ervaring, maar als ik mag kiezen dan ga ik toch voor het WK Junioren van vorig jaar in Barcelona. We waren maar met een kleine groep afgezakt naar Barcelona en we vormden echt een hechte, toffe bende. Er was wederzijds respect op en naast de piste. Iedereen supporterde voor iedereen en dat was fantastisch. Het resultaat dat we gehaald hebben op de 4x100 meter was trouwens een grote verrassing voor iedereen. Niemand had verwacht dat we de finale gingen halen en in de finale snelden we dan naar een prachtige 5de plaats én een Belgisch record. Oké, we waren met een beetje geluk in de finale geraakt omdat een aantal ploegen de stok lieten vallen, maar dat maakt deel uit van het aflossingsgebeuren. Met onze 5de plaats hebben we trouwens ook heel wat critici de mond gesnoerd want we hebben wel degelijk aangetoond dat er nog toekomst is op de 4x100 m. De aflossingen blijven toch iets speciaals voor mij want het maakt van de atletiek ook een ploegsport. Als de ploeg dan mooie resultaten haalt, dan is het geweldig als je daar deel van kan uitmaken.”

Je combineert atletiek met studies kinesitherapie. Daarbij maak je gebruik van het topsportstatuut. Hoe valt dit mee?
“Het topsportstatuut is heel handig, maar ik heb het gevoel dat ik het nog een beetje te weinig gebruik. Tijdens het eerste semester was het allemaal wat zoeken en nu in het tweede semester moet ik mezelf een beetje bewijzen. De studies zelf interesseren me enorm. Het is trouwens ook een meerwaarde naar de atletiek toe. Je leert je lichaam op die manier ook kennen en je kan andere atleten ook helpen met wat je leert. Super is dat.”

Als topsporter heb je een heel ander leven dan je meeste leeftijdsgenoten. Ervaar je dat als een gemis of juist niet?
“Wel, om eerlijk te zijn beschouw ik dat helemaal niet als een gemis. Het is trouwens het eerste jaar dat ik een beetje begin te leven als “topsportster”. In het secundair onderwijs werd nooit echt rekening gehouden met mijn leven naast school. Enkel tijdens het laatste jaar kon ik op wat toegevingen rekenen. Achteraf bekeken, was dat misschien nog zo slecht niet. Ik heb zelf mijn weg moeten zoeken en ik heb hier veel uit geleerd. Mijn leerkrachten hielden me mooi met beide voeten op de grond en mijn vriendinnen hielpen mij om alles ook wat te relativeren. Als een wedstrijd eens wat minder was gegaan, dan toonden ze mij dat dit niet het einde van de wereld was en dat er nog andere belangrijke dingen waren in het leven. Dit alles heeft me ook als atlete vooruit geholpen … en per slot van rekening was ik ook nog een tiener. Het echte werk begint nu pas.
Het studentenleven in de zin van uitgaan en drinken is totaal niets voor mij. Af en toe heb ik wel eens zin om uit te gaan, maar dan vooral om te dansen. Dat vind ik altijd wel eens fijn. Dat hoeft echter niet wekelijks te zijn, want anders is het speciale er ook van af. Weet je, ik kies om atleet te zijn en om dat leven te leiden. Atletiek, mijn vrienden en mijn familie … dat alles maakt mij gelukkig. Meer heb ik niet nodig.”

Heb je een idool, een voorbeeld waar je naar opkijkt?
“ Er zijn er zoveel. Internationaal sowieso Allyson Felix en Jessica Ennis. Twee fantastische atletes die prachtige prestaties leveren en die toch steeds vriendelijk en sympathiek overkomen. Een voorbeeld voor iedereen. In België is er uiteraard Kim Gevaert …en niet te vergeten Marieke Vervoort. Ik heb ongelofelijk veel respect voor haar. Ze is een voorbeeld van wilskracht en doorzettingsvermogen. Persoonlijk kijk ik misschien nog het meest op naar mijn beide ouders. Alle twee atleten met een heel ander verhaal waaruit zoveel te leren valt.
Weet je, eigenlijk heb ik gewoon heel veel respect voor iedere atleet die vecht en hard werkt om er te raken. Of die nu talent heeft of niet, dat maakt in feite niet veel uit.”

zondag 12 mei 2013

Elina en Diana Sujew: de snelste tweeling ter wereld op de middellange afstand

Elina en Diana Sujew - Foto: Facebook
Al een hele tijd volg ik de Duitse tweeling Elina en Diana Sujew op Facebook en Twitter. Beide meisjes gelden in Duitsland als grote talenten op de middellange afstand. Bij het grote Europese publiek zijn ze nog relatief onbekend, maar daar zal snel verandering in komen, neem dat maar van mij aan.
Deze winter namen ze voor het eerst deel aan een internationaal kampioenschap bij de senioren. Het werd geen onverdeeld succes want beide werden op de 1500 meter met een tijd van 4'17" roemloos uitgeschakeld. Ontgoocheling was er bij de 22-jarige meisjes zeker, maar ze beschouwden Göteborg vooral als een grote ervaring. Kort na het kampioenschap trokken ze naar het Amerikaanse Flagstaff voor een intensieve stage van 3 weken. En of er in Arizona hard werd getraind. In hun eerste trainingsweek haspelden ze maar liefst 154 km af. De tweeling, van Letse afkomst, heeft grootse plannen voor het zomerseizoen, met als orgelpunt het WK in Moskou. Verwacht wordt dat de Sujew Twins hun PR op de 1500 meter (Diana : 4'05"72 - Elina : 4'07"36) dit seizoen gevoelig zullen verbeteren.
Dit weekend stond hun eerste wedstrijd op het programma: 3000 meter in Berlijn. Het moest een test worden van hun conditie, maar het werd een ware demonstratie. Ze liepen zonder tegenstand naar een toptijd : 8'57"28 voor Diana en 8'57"56 voor Elina. Momenteel de derde en vierde wereldjaarprestatie.
Ik kijk vol belangstelling uit naar hun eerste 1500 meter van het seizoen.

Persoonlijke Records

Diana Sujew
800 m : 2'02"29
1500 m : 4'05"71
3000 m : 8'57"28

Elina Sujew
800 m : 2'03"01
1500 m : 4'07"36
3000 m : 8'57"56

woensdag 8 mei 2013

Wanneer Turks fruit alleen niet genoeg is ...

Foto: www.radikal.com.tr

Afgelopen zomer kroonde de Turkse Asli Cakir Alptekin zich tot Olympisch kampioene op de 1500 meter. Nauwelijks acht maand later valt de Turkse volksheldin van haar voetstuk ... en waarschijnlijk ook voorgoed. Velen twijfelden of Alptekin haar Olympische titel wel op eerlijke wijze had behaald en dat vermoeden is nu dus bewaarheid gebleken. Ze werd betrapt op doping en ze riskeert een levenslange schorsing.
Als juniore (!) werd de Turkse ook al eens twee jaar geschorst nadat er in haar urine sporen van metenolon (anabole steroïden) werden teruggevonden. Wat bezielt iemand om op zo’n jonge leeftijd reeds zijn toevlucht te nemen tot doping? Als atleet en als persoon ben je op 17 en 18-jarige leeftijd nog volop in ontwikkeling. Is de druk om te presteren (een excuus dat door zoveel dopingzondaars in de mond genomen wordt) op die leeftijd al zo groot? Sport is voor een tiener nog steeds een hobby, of het zou het toch moeten zijn. Ik vraag me dikwijls af hoe iemand dan uiteindelijk de stap zet om effectief met doping te beginnen. Ik kan me niet inbeelden dat je op een dag wakker wordt en beslist om doping te nemen. Moest ik het al ooit overwogen hebben dan zou ik zeker de voordelen afwegen tegen de nadelen. Maar zijn er wel voordelen? Het leven in een luchtbel van bedrog, leugens en hypocrisie? Ok, je gaat beter presteren … maar wat is de waarde ervan als je zelf weet dat je er stimulerende middelen voor nodig hebt. Hoe kan je daar ooit voldoening uit putten. Veel hangt volgens mij af van de persoonlijkheid en van de normen en waarden die de persoon in kwestie met zich meedraagt. Vaak is het de entourage die de druk opvoert en een atleet introduceert in de wereld van doping … maar dan nog ligt de uiteindelijke beslissing om al dan niet doping te nemen bij de atleet zelf. Ik vermoed dat Alptekin van bij het begin van haar carrière werd omringd door de verkeerde mensen die haar hoofd op hol hebben gebracht met verhalen over succes en geld, maar dat kan en mag geen excuus zijn. Ik was als atleet een fervent tegenstander van doping en ik ben het nog steeds. Bij wijze van spreken durfde ik bijna geen vitamines te nemen. Er werd mij ooit aangeboden om creatine te nemen, maar ik heb geweigerd. Dit product staat niet op de dopinglijst, maar ik zou er meer spierkracht door krijgen en minimum een halve seconde sneller door lopen op de 400 meter. Sorry, maar voor mij is dit prestatiebevorderend en dus doping. Het streven naar succes en succes in het algemeen maakt soms blind. Een dopinggebruiker zet zonder scrupules alle waarden aan de kant en start een leven vol leugens en bedrog met maar één doel voor ogen: winnen, succes hebben, records verbreken, titels behalen. Dat dit alles ten koste gaat van de gezondheid, neemt hij er met gemak bij. Ongelofelijk toch. Ieder nuchter denkende mens weet toch wat doping met je lichaam en je gezondheid kan doen. Topsport op zich is sowieso al niet echt gezond. Dopinggebruikers lijken me op zich ook niet echt mentaal gezonde personen. Om bewust doping te nemen moet je volgens mij niet goed in je vel zitten. Hoe kun je als dopinggebruiker trouwens’s avonds met een gerust gemoed gaan slapen als je weet dat je prestaties, je roem gebaseerd is op één grote leugen? Pas als ze betrapt worden en publiek aan de schandpaal genageld worden, komt het besef van wat ze gedaan hebben … en dan nog, er zijn steeds pathologische leugenaars die, zelfs als er bewijzen zijn, blijven ontkennen en liegen. 
Iedereen verdient een tweede kans en ik geloof zeker dat een aantal dopingzondaars na hun straf tot inkeer komen, maar jammer genoeg zijn er heel veel recidivisten. Die moeten niet alleen bestraft worden met een levenslange schorsing, maar ze moeten ook dringend een bezoekje brengen aan de psycholoog en / of psychiater. De mentale puinhoop als gevolg van het dopinggebruik en het bruusk wegvallen van alle sportieve doelstellingen, is iets wat niet onderschat mag worden. Ik raad iedereen aan om het boek van Dwain Chambers "Race against me: My Story" te lezen. Het boek is een opvallend eerlijke getuigenis over zijn dopinggebruik en hoe het zijn leven en zijn carrière geruïneerd heeft. 
Voor de rest ... zeg gewoon neen tegen doping !

woensdag 1 mei 2013

"Vergeten" polsstokbelofte verliest strijd tegen kanker...

Foto: incyprus.com.cy

Overal in Europa komt het outdoorseizoen stilletjes aan op gang. De meeste atleten hebben een zware trainingsperiode achter de rug en er wordt nu volop gejaagd op persoonlijke records en minima voor de komende zomerkampioenschappen. In de rand van dit alles kwam er maandag 29 april triest nieuws vanuit Cyprus. De 23-jarige Marianna Zachariadi verloor er de oneerlijke strijd tegen kanker.

Marianna Zachariadi was een grote polsstokbelofte en genoot zowel in Griekenland als in Cyprus veel aanzien. In 2007, op 17-jarige leeftijd, sprong ze reeds 4m20. Datzelfde jaar werd ze 5de op WK Jeugd en 9de op het EK Junioren. Het hoogtepunt van haar carrière beleefde de Cypriotische in 2009. Ze sprong toen een nationaal record met een prestatie van 4m45. Gezien haar jonge leeftijd - ze was toen pas 19 - een fantastische prestatie. Er werd haar een mooie toekomst voorspeld. Op de grote kampioenschappen kwam ze nog wat te kort, maar op de Mediterranean Games in 2009 en op de Commonwealth Games in 2010 behaalde ze telkens de zilveren medaille. Vooral die laatste prestatie werd in Cyprus op enorm veel enthousiasme onthaald.

In 2011 werd bij de Cypriotische kanker vastgesteld. Ze bleek te lijden aan de Ziekte van Hodgkin (Hodgkinlymfoon). Dit is in principe een van de best te genezen kankers, maar toch werd deze ziekte haar fataal. Bijna twee jaar vocht ze vergeefs tegen de zieke lichaamscellen. Begin april gaf Marianna Zachariadi nog een emotioneel interview. Ze gaf te kennen dat ze de strijd stilaan begon op te geven. Alle mogelijke behandelingen in Duitsland en Griekenland bleken zonder succes. Ze zat bovendien financieel aan de grond en kon verdere behandelingen niet meer betalen. Verschillende Cypriotische en Griekse sporters hebben dan een oproep gedaan om geld in te zamelen voor de verdere behandeling, maar tevergeefs. Op 29 april kwam er een einde aan haar lijdensweg.

In haar laatste interview vertelde ze ook openlijk over haar eenzaamheid. "Velen, zelfs mensen die ik van kinds af aan ken, zijn me blijkbaar vergeten. In het begin denken ze veel aan je, daarna van tijd tot tijd nog eens en uiteindelijk vergeten ze je." Dit is waarschijnlijk een pijnlijk en herkenbaar gegeven voor vele kankerpatiënten. 

Elke dag verliezen duizenden mensen de strijd tegen kanker. Marianna Zachariadi is er een van. De atletiekwereld zal haar niet vergeten ... voor de algemene (sport)pers is dit overlijden blijkbaar geen belangrijk nieuws want bijna nergens vind je er iets van terug. 

Αναπαύσου εν ειρήνη (RIP), Marianna ...