zondag 31 maart 2013

Usain Bolt @ Copacabana

Foto: ap
Usain Bolt heeft op het beroemde Copacabana-strand een demonstratiewedstrijd op de 150 meter gewonnen. Zo'n twintigduizend toeschouwers waren getuige van de one-man-show van Bolt. Er waren wel nog 3 andere tegenstanders, maar Bolt liep ze helemaal in de vernieling. Met 14"42 bleef hij maar 7 honderdsten boven zijn eigen wereldrecord. Na een aantal wedstrijden over de kwartmijl, was dit zijn eerste optreden op de pure sprint en het was ook meteen een voltreffer. Na zijn overwinning verblijdde hij de toeschouwers met een onvervalste samba ... geheel in de Usain Bolt-style.

dinsdag 26 maart 2013

Anezka Drahotová, een snelwandelaarster met spikes

Foto: Rumburk.cz

Op 17 maart 2013 werd in het Zwitserse Lugano een van de belangrijkste snelwandelcompetities van het jaar afgewerkt: de Lugano Trophy. Net als de voorgaande jaren was er een sterk bezet deelnemersveld. De wedstrijd liep over 20 km en zowel bij de mannen als bij de vrouwen kwam de winnaar uit China: Wang Zhen (1u19’08) en Liu Hong (1u27’06). Snelwandelen is als onderdeel van de atletiek een beetje ondergewaardeerd. In België wordt er binnen de atletiekverenigingen en de federatie nauwelijks aandacht aan besteed. Het grote publiek vindt snelwandelen ook een vreemde sport. De bewegingen van snelwandelaars zien er onnatuurlijk uit en dat maakt het onprettig om naar te kijken. Na de Olympische Spelen van Londen kwam het snelwandelen ook in opspraak toen uit de slow motion beelden bleek dat het gros van de deelnemers al na 1 kilometer had moeten worden gediskwalificeerd. De controle op de belangrijkste regel van het snelwandelen – altijd één voet op de grond – blijft een teer punt en veel hangt af van de kwaliteit van de “controleurs”. De grens tussen snelwandelen en lopen is soms heel dun. Toch zijn snelwandelaars fantastische atleten en verdienen ze veel respect. De belangrijkste kwaliteiten van een snelwandelaar zijn uithoudingsvermogen, techniek en kracht.
De Tsjechische Anezka Drahotová is de rijzende ster in het snelwandelen. Deze 17-jarige atlete werd met een tijd van 1u30’54 (een persoonlijk record) knap 7de in de Lugano Trophy. Een fantastische prestatie. Het opmerkelijke aan deze atlete is dat ze het snelwandelen combineert met afstandslopen. Op het WK Junioren 2012 in Barcelona nam ze zowel deel aan de 1500 meter en de 10 km snelwandelen. Een heel ongebruikelijke combinatie, maar zolang ze kan, wil ze lopen en snelwandelen combineren. Ze beseft dat haar toekomst wellicht bij het snelwandelen ligt, maar dat ze zich er momenteel nog niet volledig op focust, betekent dat ze nog een hele grote groeimarge heeft. En waarom zou ze ook niet meedoen aan loopnummers. Ze is nog maar 17 en bij de junioren kan ze zeker nog op het hoogste niveau mee op de 1500m, 3000m en de 5000m. Naarmate ze ouder wordt, zal de kloof waarschijnlijk te groot worden. Het afgelopen jaar heeft ze zich trouwens ook nog met succes gewaagd aan de 3000 meter steeple. Dit toont aan hoe veelzijdig deze atlete wel is. Het is ook de verdienste van haar trainer, Ivo Piták, dat hij haar de vrijheid gunt om plezier te beleven aan de afwisseling tussen lopen en snelwandelen. Door haar te snel volledig in de richting van snelwandelen te duwen zou het risico erin zitten dat dit talent verbrandt wordt en dat zou zonde zijn. 
Snelwandelen is het lelijke eendje van de atletiek en dat zal waarschijnlijk altijd zo blijven, maar talenten zoals Anezka Drahotová zijn verfrissend voor de sport. Enkel in Tsjechië, Mexico, Litouwen en Italië wordt snelwandelen als volwaardige sport beschouwd. Een figuur als Anezka Drahotová kan jongeren er toe aanzetten de stap te zetten naar het snelwandelen. We moeten echter wel realistisch blijven want snelwandelen zal nooit een populaire sport worden, maar hopelijk krijgen snelwandelaars ooit het respect dat ze verdienen. Alleen snelwandelaars weten dat hun sport fysiek even zwaar is als een marathon. Dat ze op grote kampioenschappen, waar ze in alle vroegte voor de titels strijden, steevast genegeerd worden en nauwelijks toegejuicht worden, is een schande. Deze atleten verdienen beter, deze sport verdient beter.

zaterdag 23 maart 2013

Bydgoszcz 2013 : WK Veldlopen

Foto van hoe het parcours er woensdag bijlag!
Het WK-parcours - Foto: www.atni.be
Op dit parcours vindt morgen het WK Veldlopen plaats. De organisatie doet er alles aan om het parcours sneeuwvrij te krijgen en over de ijsplekken wordt zand gestrooid. De omstandigheden en de temperaturen zullen allesbehalve ideaal zijn ... maar of dit het Keniaanse en Ethiopische geweld zal kunnen deren, is nog maar zeer de vraag. De laatste jaren sturen alsmaar minder (Europese) landen een delegatie naar het WK veldlopen om de simpele reden dat ze toch geen schijn van een kans maken tegen de Afrikanen. België stuurt deze keer twee atleten: Almensh Belete bij de vrouwen en Isaac Kimeli bij de junioren. Niet toevallig twee atleten met - jawel - Afrikaanse roots. Belete is geboren in Ethiopië en Kimeli is van Keniaanse afkomst. Beide starten morgen wel degelijk met ambitie want Belete hoopt op een plaats in de top 30 en Kimeli ambieert een plaats bij de beste 10. Benieuwd of ze hun ambities kunnen waarmaken. 

Bij de mannen dateert de laatste niet-Afrikaanse overwinning van 2001 toen onze "landgenoot" Mohammed Mourhit, net zoals in het jaar 2000, de wereldtitel veroverde. Nu ja, Mourhit is meer Marokkaan dan Belg en aan zijn overwinningen zit meer dan een dopinggeurtje ... dus het is eerder een schande dan een eer dat Mourhit ons land ooit heeft vertegenwoordigd. Ik blijf het trouwens verschrikkelijk vinden dat Mourhit, het schoolvoorbeeld van een gedopeerde atleet, de cleane Belgische records van Vincent Rousseau op de 5000 en de 10000 meter van de tabellen heeft gelopen.

woensdag 20 maart 2013

Nafi Thiam ... slachtoffer van typisch Belgische blunder

Foto: Belga
Foto: Belga
3 februari 2013. Sensatie in de Gentse topsporthal. Nafissatou Thiam, onze 18-jarige landgenote, heeft zopas het Wereldrecord Vijfkamp bij de junioren gebroken. Met 4558 punten deed ze 23 punten beter dan de Zweedse Carolina Klüft elf jaar geleden. In maar liefst 4 van de 5 onderdelen verbetert ze haar persoonlijk record. Een wereldrecord, geen enkele Belgische atleet heeft haar dat ooit voorgedaan. Het aanwezige publiek gaat uit zijn dak. De pers is lyrisch over de geleverde prestatie. België heeft een nieuw supertalent, een opvolgster voor Tia Hellebaut.
Nauwelijks anderhalve maand later de ontnuchtering. De IAAF homologeert het wereldrecord van Nafi Thiam niet omdat ze pas de dag erna op doping werd gecontroleerd. Een controle die trouwens negatief was. Volgens de regels moet dit op de dag zelf gebeuren ... en nu komt het: er was op dat moment geen controleur van de Vlaamse Gemeenschap meer aanwezig. Thiam en haar entourage hebben nog geprobeerd een dopingcontroleur te vinden, maar ze konden niemand bereiken. Het is een beetje de omgekeerde wereld. Dopingcontroleurs komen te pas en te onpas over de vloer bij atleten ... vooral met de bedoeling om de valsspelers eruit te halen. Atleten moeten dus altijd en overal beschikbaar zijn voor controles. Je zou mogen verwachten dat hetzelfde ook in de omgekeerde richting werkt. Pijnlijk natuurlijk dat Thiam hiervan het slachtoffer is. Een procedurefout die België als atletiekland in zijn hemd zet. Van Waalse en Vlaamse kant werd er met modder gegooid en niemand neemt de verantwoordelijkheid op voor deze blunder. Wie schuld treft, is eigenlijk ook van minder belang. Feit is dat de samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië op vlak van sportbeleid gefaald heeft, dat er geen communicatie was en dat dit in de toekomst niet meer mag gebeuren. Het is toch al te belachelijk dat een Waalse dopingarts, indien die aanwezig was of opgeroepen werd, de dopingcontrole niet eens mocht uitvoeren omdat het een Vlaams evenement betrof. Tenzij de Waalse atletiekbond veertien dagen voordien had aangevraagd een uitzondering toe te staan. Jezus Christus, wat een toestanden.
Nafissatou Thiam, een uitzonderlijk talent dat "België" (niet Vlaanderen of Wallonië) moet koesteren, heeft geen enkele fout gemaakt. Ze heeft in 5 disciplines het beste van zichzelf gegeven. Op de afsluitende 800 m vocht ze eenzaam tegen zichzelf en tegen de klok. Na het overschrijden van de finish besefte ze het nog niet onmiddellijk, maar ze had een unieke prestatie geleverd ... een wereldrecord. Een wereldrecord dat nu dus werd gedegradeerd tot een Belgisch Record, want dat record blijft gelden. Een absurde situatie natuurlijk want Nafi Thiam is dus in het bezit van een Belgisch Record dat beter is dan het wereldrecord. Zoiets kan alleen in België ...

dinsdag 19 maart 2013

Hahner-twins combineren atletiek met tafeltennis

Lisa en Anna Hahner - Foto : Victah Sailer
De Duitse tweeling Lisa en Anna Hahner zijn grote talenten op de lange afstand. Met hun 23 jaar zijn ze nog piepjong, maar toch behaalden ze reeds mooie resultaten op de (halve) marathon en in het veldlopen. Lisa heeft een besttijd van 2u31'28 op de marathon en Anna doet nog iets beter met 2u30'14. Duitsland heeft bij de vrouwen (veel meer dan bij de mannen) een rijke traditie op de lange afstand en de Hahner-zusjes worden beschouwd als de voortrekkers van een nieuwe talentrijke generatie marathonloopsters. Volgens insiders zullen ze binnen enkele jaren perfect passen in het rijtje met Christa Vahlensieck, Charlotte Teske, Uta Pippig, Katrin Dörre-Heinig, Sonja Oberem, Luminita Zaituc en Irina Mikitenko.

De tweeling combineerde tot voor kort twee sporten die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben : atletiek en tafeltennis. Een vreemde combinatie, maar gezien ikzelf ook ooit beide sporten heb gecombineerd, trok dit natuurlijk onmiddellijk mijn aandacht. De tweeling begon met tafeltennis op 7-jarige leeftijd en behaalde een behoorlijk hoog niveau. Het is niet verwonderlijk dat ze vooral in het dubbelspel een bijzonder complementair duo bleken. Ze speelden in de hoogste afdeling van hun district en aangezien tafeltennis in Duitsland best wel een grote sport is, betekent dit toch wel iets. Ze hebben zo lang mogelijk tafeltennis met atletiek gecombineerd. Pas sinds 2011 zetten ze alles op de atletiek. Sporadisch draven ze  nog eens op in tafeltennis outfit, maar dan enkel als invallers om hun team uit de nood te helpen. Bij tafeltennis is techniek heel belangrijk, maar toch worden veel matchen vooral beslist op het mentale vlak. Vaak zal de speler winnen die de meeste concentratie, koelbloedigheid en zelfbeheersing aan de dag brengt. Dat is iets wat de zusjes reeds op jonge leeftijd hebben geleerd en die ontwikkelde vaardigheden komen zeker ook van pas in hun atletiekcarrière. Tafeltennis is trouwens ook een behoorlijk intensieve sport en de emoties lopen er vaak hoog op. Als je eens een stevig potje gevloek en geruzie wil zien, dan moet je eens een competitiewedstrijd tafeltennis op provinciaal niveau gaan bekijken. Oud tegen jong, jong tegen oud ... in alle mogelijke combinaties wordt er geruzied. Eerlijk, ik heb me er zelf ook menig maal aan bezondigd, maar laat ons daar nu niet verder op ingaan. 

Naast atletiek en tafeltennis is de tweeling ook nog in een derde sport bedreven: Jiu-Jitsu, een Japanse zelfverdedigingskunst. Ook hierin waren ze geen meelopertjes want ze behaalden allebei de bruine gordel (1.Kyu). Lisa en Anna Hahner zijn het soort atleten die, in welke sport ze ook aantreden, steeds een behoorlijk tot goed niveau halen. Uiteindelijk kozen ze voor de moeder aller sporten, atletiek, en dit blijkt vooralsnog een voltreffer te zijn. Afspraak in Rio 2016.

vrijdag 15 maart 2013

Sporten bij extreme hitte ... totaal onverantwoord.

Halve marathon vanTel Aviv -Foto: EPA
Drama vandaag bij de halve marathon van Tel Aviv (Israel). Een 30-jarige Israëlische deelnemer is gestorven tijdens de wedstrijd en vier andere atleten werden in kritieke toestand afgevoerd naar het ziekenhuis. Daarnaast werden nog zo'n 50-tal atleten onwel. De meesten vertoonden uitdrogingsverschijnselen of liepen een zonnesteek op. De wedstrijd vond plaats bij extreme hitte en ondanks het feit dat het startschot reeds om 05u25 's morgens was gegeven, steeg het kwik al snel een stuk boven de 30°. 
Totaal onverantwoord toch dat de organisatoren de wedstrijd hebben laten doorgaan. Topsport is sowieso  niet gezond en bij extreme temperaturen al helemaal niet. Je moet weten dat aan zo'n massa evenementen heel wat minder getrainde atleten deelnemen en dat is altijd al een risico. Bij zo'n hoge temperaturen en zo'n hoge vochtigheidsgraad een halve marathon lopen is een regelrechte aanslag op je gezondheid. Bij sporten staat in mijn ogen de gezondheid toch nog steeds op de eerste plaats. Een paar jaar geleden was het bij de 20 km van Brussel ook extreem warm en ook dan viel er een slachtoffer. Bij zo'n temperaturen zouden dergelijke wedstrijden gewoon afgelast moeten worden. Bij mijn weten gebeurt dit zelden en dat heeft waarschijnlijk alles te maken met het financiële plaatje en de druk van sponsors en zo. Voetbalwedstrijden of wielerwedstrijden worden toch ook afgelast bij hevige sneeuwval. Dit wordt dan beschouwd als een geval van overmacht ... en in mijn ogen past extreme hitte ook in dat rijtje.
Als jonge atleet heb ik ook dikwijls zware trainingen afgewerkt in extreme omstandigheden. Ik herinner me één specifieke training. Het was zeker 30 graden en in alle media werd afgeraden om zware fysieke inspanningen te doen. Ik moest een piramide-training afwerken: 100-200-300-400-300-200-100. De (ex-)atleten onder jullie zullen weten dat dit een moordende training is. Ik weet nog dat ik na de training barstende koppijn had en voor de rest van de avond in de zetel gelegen heb. Als ik daar nu op terugkijk dan heb ik iets van "dit is toch totaal onverantwoord". Een trainer zou op dat ogenblik toch ook beter moeten weten. Ik weet wel dat (top)sporters geen mietjes zijn en ze dat al te vaak willen bewijzen maar soms moet de ratio toch de bovenhand nemen op pseudo machogedrag. Gaan trainen als je koorts hebt is trouwens ook zoiets waar sporters graag over opscheppen. Cut the crap en ga toch gewoon uitzieken in je bed.
Let wel, een tiental jaar geleden zou ik dit waarschijnlijk ook nog allemaal gedaan hebben hoor ... ik ben geen uitzondering. Maar in de loop der jaren heb ik mijn mening en mijn gedrag toch bijgesteld. Dat noemen ze volwassen worden zeker.

donderdag 14 maart 2013

De onvoltooide symfonie van Benoît Z.

Foto: Bernard Da Costa
Benoît Zwierzchlewski of kortweg Benoît Z. Een atypische figuur in de atletiekwereld met zijn kaalgeschoren schedel en zijn lichaam behangen met de meest afschrikwekkende tatoeages. De meeste atletiekliefhebbers kennen hem allicht wel. Hij is, samen met de Portugees Antonio Pinto, nog steeds Europees recordhouder op de marathon met een tijd van 2u06’36. Deze toptijd realiseerde hij in 2003 in de relatief zware marathon van Parijs. Hij was toen 27 en hij werd beschouwd als een van de grootste Europese talenten ooit op de fond. Hij kreeg de bijnaam “De Blanke Keniaan”.  Toch verliep de carrière van Benoît Z. niet zoals verwacht. Vanaf eind 2004 werd hij achtervolgd door allerhande aanslepende blessures en in oktober 2005 viel de politie zijn huis binnen op zoek naar dopingproducten. Sindsdien kwam het nooit meer helemaal goed met zijn sportieve carrière.

Benoît Z. is de zoon van een Belgische moeder en een Frans-Poolse vader. Hij groeide op in een van de arme buitenwijken van Rijsel en atletiek was een manier om te ontsnappen aan de vele problemen die armoede met zich meebracht. Zijn afkomst is hij trouwens nooit vergeten want tijdens zijn carrière besteedde  hij dikwijls het geld van zijn winstpremies aan liefdadigheid. Hij heeft ook ooit 5 bussen gecharterd om samen met 250 kansarme kinderen naar Eurodisney te gaan. 
In de beginjaren van zijn carrière was hij dikwijls te bewonderen op Belgische velden in de verschillende manches van de Cross Cup. Al snel werd duidelijk dat het hier om een uitzonderlijk talent ging. In de jeugdreeksen was hij gewoon een klasse sterker dan zijn Belgische concurrenten. Ondanks zijn Belgische roots, koos hij in 1994 voor de Franse nationaliteit. Hij verdedigde de Franse kleuren een eerste keer op het WK junioren in 1994 te Lissabon. Hij nam er deel aan de 5.000 m. Voor de medailles speelde hij nog niet mee, maar met zijn knappe 7de had hij wel indruk gemaakt. Een jaar later kroonde hij zich in het Hongaarse Nyiregyhaza wel tot Europees Kampioen op de 5.000 m en de 10.000 m. Opmerkelijk is dat hij op beide afstanden nooit sneller heeft gelopen dan in zijn laatste jaar bij de junioren. Al snel heeft Benoît Z. de overstap gemaakt van de piste naar de weg. In 1998, op 22-jarige leeftijd, liep hij zijn eerste marathon en met succes want hij liep onmiddellijk 2u10'51. Zijn mooiste overwinning behaalde hij in 2002 : hij schreef toen op indrukwekkende wijze de Marathon van Parijs op zijn naam. Voor een Franse marathonloper is dit zowat het mooiste wat er is. Een jaar later deed hij dat exploot ei zo na nog eens over, maar hij moest het finaal afleggen tegen de Keniaan Michael Rotich. Zijn tijd van 2u06'36 was echter wel een evenaring van het Europees Record dat reeds op naam stond van de Portugees Antonio Pinto. Na deze prestaties werd Benoît Z. bewierookt in de Franse pers en hij was de chouchou geworden van atletiekminnend Frankrijk. Hij leek definitief gelanceerd voor een fantastische carrière en hij leek de grootste uitdager te worden van het Keniaanse geweld. Vanaf 2004 sukkelde hij echter met hardnekkige blessures en die zouden hem voor de rest van zijn carrière parten blijven spelen.

Huiszoeking

In 2005 kreeg Benoît Z. dan waarschijnlijk zijn grootste klap te verwerken. In oktober van dat jaar kreeg hij, na een anonieme tip, de politie op bezoek in het kader van een dopingonderzoek. Er werden twee verdachte doosjes DHEA, een soort anabole steroïden, aangetroffen. Dit product is vrij te verkrijgen in de VS, maar was in Europa verboden. Benoît Z. beweerde dat die producten voor zijn grootmoeder bestemd waren. Hij werd meegenomen naar het politiekantoor voor ondervraging en werd later terug vrijgelaten. Benoît Z. is altijd blijven beweren dat hij nooit doping genomen heeft en dat hij enkel verdacht werd omwille van zijn samenwerking met Dr. Jean-Jacquet Menuet, de ex-ploegdokter van de Cofidis-wielerploeg die een jaar voorheen in opspraak kwam omwille van een dopingaffaire.
Er zijn nooit echte bewijzen gevonden tegen Benoît Z. en de hele zaak werd achteraf geseponeerd. Het kwaad was echter geschied want zijn imago was geschonden en zelfs in die mate dat hij persona non grata was in de Marathon van Londen, Parijs en New York. Hoe hard hij ook probeerde na die hele affaire heeft hij nooit nog het niveau gehaald van 2003-2004.

Comeback

In 2009 kwam Benoît Z. plots weer aan de oppervlakte. Hij haalde opnieuw de internationale pers met zijn poging om het Europees Record 30000 m op piste te breken. Het record stond sinds 1970 op naam van de Brit Jim Adler (1u31'30). Benoît Z. faalde echter in zijn opzet en bleef een minuut boven het record (1u32'31). Toch deed die prestatie het beste vermoeden voor zijn comeback op de marathon. Later dat jaar won hij in verschrikkelijke weersomstandigheden de marathon van Marseille in 2u25'50. Toch kwam er geen vervolg en het werd opnieuw anderhalf jaar heel stil rond de excentrieke Fransman, die trouwens heel wat fysieke gelijkenissen vertoont met de overleden Marco Pantani. In 2011 kwam hij dan opnieuw aan de start van de marathon van Marseille. Hij had, naar eigen zeggen, keihard getraind in het Amerikaanse Albuquerque en hij was de laatste 3 maand alles samen maar liefst 10 kg afgevallen. Een zoveelste poging om terug te keren naar de top. De marathon zelf was een succes want hij won in een parcoursrecord van 2u19'37. Deze marathon had de eerste stap moeten zijn naar zijn allerlaatste doelstelling in zijn carrière: de Olympische Spelen van Londen 2012 halen. Er kwam echter opnieuw geen vervolg ... en dus kunnen we zeggen dat zijn carrière nu definitief een stille dood gestorven is.

De carrière van Benoît Z. nam een vliegende start, maar hij heeft er zeker niet alles uitgehaald. Op de weinige grote atletiektoernooien waaraan hij deelnam, speelde hij slechts een bijrol: 13de op het WK marathon in 2001 en 14de op het EK marathon in 2002. Bescheiden resultaten voor iemand die misschien wel het grootste Europees talent ooit op de lange afstand was. Anno 2013 is Benoît Z. opnieuw helemaal in de anonimiteit verdwenen. Hij blijkt nog steeds in Marseille te wonen en waarschijnlijk traint hij nog steeds ...  maar grote ambities zal hij niet meer koesteren, daar is het te laat voor. Het zoveelste verhaal van een supertalent wiens carrière de totale verwachtingen niet heeft ingelost.

Ik heb op het WK Junioren 1994 de kans gehad om met Benoît Z. te praten over atletiek en zijn visie op trainingen, etc. Ik herinner me nog steeds ons gesprek en ik wist toen dat ik met een uitzonderlijk talent aan het babbelen was. Ik heb respect voor wat hij gepresteerd heeft en ik geloof (hoop) dat hij altijd zuiver gelopen heeft.



zaterdag 9 maart 2013

Frankrijk zoekt nieuwe Koningin van de Piste

Marie-José Perec/ Crédit photo : © DR
Marie-José Pérec - Foto: DR
Frankrijk is een van de grootste sportlanden van Europa. In de verschillende sporttakken heeft het altijd al sporters van wereldniveau voortgebracht. Zo ook in de atletiek. Toch kunnen we niet ontkennen dat de laatste jaren atletiekminnend Frankrijk vooral bij de vrouwen een beetje op zijn honger blijft. De vrouwelijke delegaties op grote atletiektoernooien worden steeds kleiner en een echt uithangbord heeft Frankrijk al jaren niet meer.

Op het afgelopen EK indoor in Göteborg werd die negatieve trend nogmaals duidelijk. Er waren dubbel zoveel Franse mannelijke als vrouwelijke atleten. De resultaten van de vrouwen vielen ook behoorlijk tegen. Ze hebben natuurlijk wel 3 medailles  gehaald : goud voor Ida Djimou op de vijfkamp, zilver voor Eloyse Lesueur in het verspringen en brons voor Myriam Soumaré op de 60 meter. Maar voor een grootmacht als Frankrijk is dit veel te weinig. Voor een Olympische titel bij de vrouwen moeten we zelfs teruggaan tot 1996. In Atlanta behaalde de Franse gazelle Marie-José Pérec goud op zowel de 200m als de 400m. Pérec heeft in het totaal aan 3 Olympische Spelen deelgenomen en won daarin 3 keer goud. Sinds haar afscheid in 2004 is Frankrijk op zoek naar een nieuwe Koningin van de piste. Na Pérec hebben we nog Christine Arron gehad die gedurende verschillende jaren de leading lady van de Franse atletiek was. Ze behaalde vooral grote successen als lid van de Franse 4x100 m ... maar op individueel vlak bleef ze met haar prestaties toch een beetje in de schaduw van Pérec. Ze is weliswaar nog steeds Europees recordhoudster op de 100 m met 10"73 ... een topprestatie, maar op grote tornooien kwam ze steeds net iets te kort.

In Frankrijk maakt men zich zelfs luidop zorgen want ze stellen vast dat er de laatste jaren gewoon veel minder kwaliteit is bij de Franse atletes. Steeds minder atletes halen de minima en steeds minder meisjes doen aan atletiek. Ligt het aan de mentaliteit van de jeugd? Is atletiek minder attractief geworden voor de Franse jongeren? Speelt het huidige economisch klimaat mee? Het is een feit dat het momenteel veel moeilijker is om sponsors te vinden en jongeren kiezen niet zo snel meer voor het "onzekere" bestaan van een (beroeps)atleet. Los daarvan wordt de aandacht op atletiek al te vaak beperkt tot de sprint en de halve fond. Bij vele clubs zijn er nauwelijks trainers voor de kampnummers, maar lopen er bijvoorbeeld wel drie of vier trainers voor de sprint rond. Dit fenomeen beperkt zich trouwens niet alleen tot Frankrijk, want ook in België is dit een groot probleem. Stof tot nadenken ... 

(geïnspireerd op artikel in Le Monde)


woensdag 6 maart 2013

Bedankt, Tia !!

Foto: HLN.be
Het afscheid van Tia Hellebaut is ook een beetje het afscheid van mijn generatie. Tia is een jaartje jonger dan mezelf en ik heb haar in de jeugdreeksen gekend. Nu ja, gekend is misschien een groot woord. Door het feit dat we in verschillende atletiektakken actief waren, hebben we nooit echt persoonlijk contact gehad. Ik wist wie Tia was en waarschijnlijk kende ze me ook van naam. Ik vond Tia een talentvolle duizendpoot met een schitterende mentaliteit. Ze kon op alle onderdelen van de atletiek uit de voeten, maar hoogspringen was duidelijk haar ding. Toch heeft het lang geduurd vooraleer ze zich er echt in ging specialiseren. De afwisseling van de meerkamp leek lange tijd haar voorkeur te genieten. De typische, sportieve sfeer tussen meerkampers was iets wat ook volledig bij Tia als persoon en als atleet paste. Als meerkampster was ze trouwens ook een topper. Bewijs daarvan was haar wereldtitel op de 5-kamp indoor in 2008. Ze was toen eigenlijk al meer hoogspringster dan meerkampster en dat maakt de prestatie alleen maar groter. De beelden van een zwalpende Tia in de laatste meters van de afsluitende 800 meter … zo ontzettend puur en zo typerend voor Tia want altijd en overal ging ze er voor de volle 100 % voor. 
Uiteindelijk zal iedereen haar toch vooral herinneren als hoogspringster. Twee Europese titels, Olympisch goud en een persoonlijk record van 2m05. En dan vergeet ik nog allerhande ereplaatsen. Tia zal ook herinnerd worden omwille van haar ongelofelijke mentale kracht. Ze was een van die zeldzame atletes die op grote tornooien boven zichzelf kon uitstijgen. Op de Olympische Spelen van Peking dacht iedereen dat Blanka Vlasic de titel ging pakken ... maar dat was zonder onze Tia gerekend. Ze legde er een fantastisch parcours af en bezorgde België een onverhoopte gouden medaille. Dit is voor mij een van de grootste prestaties ooit geleverd door een Belgische sporter. Ik zat aan het scherm gekluisterd en ik had enkele dagen voor de finale stiekem een gokje gewaagd op Tia. Ze stond 18 tegen 1 ... en ik had er 1 € op gewed dat Tia Olympisch Kampioene ging worden. Het feit dat ik slechts 1 € ingezet had, wees er vooral op dat ik ergens hoopte dat ze zou winnen, maar dat ik er toch niet al te veel vertrouwen in had. Verdorie, ik kon rijk geworden zijn ...
Mijn bewondering en respect voor Tia is nadien alleen maar gegroeid. Ze onderbrak haar carrière voor het moederschap. Na de geboorte van haar twee dochters Lotte en Saartje nam ze de beslissing om terug te keren in de atletiek. Een moedige beslissing en vooral ook een enorme uitdaging. Maar ook dat typeert Tia en de manier waarop ze topsport combineerde met het mama-zijn verdient ongelofelijk veel respect. Ze haalde nog steeds mooie resultaten: 5de op het WK indoor in 2012 en 5de op de Olympische Spelen van Londen. Een paar weken geleden sprong ze trouwens nog 1m97 ... haar beste resultaat als mama. Fantastisch toch.
Tia Hellebaut ... een wereldtopper als atleet en ook als mens. Je bent altijd met beide voeten op de grond gebleven en je bent altijd dezelfde persoon gebleven. De roem heeft je niet veranderd en dat is in mijn ogen even belangrijk als je topprestaties. Je bent een voorbeeld voor de jonge atleetjes en ik wens je een fantastisch leven na de sport toe. Je zult nu meer tijd hebben voor je dochtertjes ... en wie weet zien we mekaar binnen een aantal jaar terug op de piste als onze kindjes de eerste atletiekstapjes zetten.
Veel succes, Tia ... en bedankt voor de vele onvergetelijke atletiekmomenten.

dinsdag 5 maart 2013

Jennifer Suhr: onverwacht wereldrecord?

Foto: ImageOfSport.com
Jennifer Suhr heeft dit weekend het wereldrecord polsstokhoogspringen indoor gebroken. Met 5m02 deed ze 1cm beter dan Yelena Isinbayeva, de Russische leading lady van het polsstokspringen. In mijn ogen was dit wereldrecord toch een verrassing want Suhr had tot nog toe een persoonlijk record van 4m92 op haar naam staan en dat dateerde al van 2008. Na Isinbayeva is ze nu de tweede vrouw die de magische grens van 5 meter heeft overschreden.
De 31-jarige Amerikaanse is pas sinds 2004 actief als polsstokspringster. Voordien speelde ze softbal, voetbal en vooral basketbal. Polsstokspringen is een combinatie van snelheid, kracht, techniek, acrobatie en lef. Daarom ook dat haar vroegere sport ervaringen wel degelijk hun bijdrage geleverd hebben tot de vorming van de atlete die Jennifer Suhr nu is. 
Suhr is trouwens de huidige Olympische kampioene en met dit wereldrecord steekt ze Isinbayeva stilletjes aan naar de troon. Alhoewel, met deze uitspraak doe ik de Russische wat onrecht aan want ze werd tweemaal Olympisch kampioen, zes keer Wereldkampioen en twee keer Europees kampioen. Daarnaast is ze natuurlijk ook nog steeds in het bezit van het wereldrecord outdoor dat 5m06 bedraagt. Een palmares dat niet snel zal geëvenaard worden. 

zondag 3 maart 2013

De sportieve revanche van Sara Moreira

Foto: Facebook
De Portugese Sara Moreira heeft zich in het Zweedse Göteborg tot Europees kampioene gekroond op de 3000 meter indoor. Voor de 27-jarige atlete was het de eerste individuele titel uit haar carrière. Eerder had ze al tweemaal zilver (EK indoor 2009 op de 3000 m et EK outdoor 2010 op de 5000 m) en eenmaal brons (EK 2012 op de 5000 m) gehaald.

Deze titel zal bijzonder zoet gesmaakt hebben voor de sympathieke Portugese want eind 2011 leek haar carrière aan een zijden draadje te hangen. Op het WK 2011 in het Zuid-Koreaanse Daegu werd ze uit de uitslag van de 3000 m steeple geschrapt na een positieve dopingplas. Moreira was stomverbaasd en vocht de uitslag van de test onmiddellijk aan. In Portugal staat ze bekend als een uiterst correcte atlete en een fervent tegenstander van doping. Dit is de dag van vandaag natuurlijk geen argument meer want het lijkt erop dat liegen een van de noodzakelijke talenten is om het als topsporter te maken. Toch is het geval van Sara Moreira iets bijzonders. Er werd namelijk aangetoond dat de substantie Methylhexanamine (waarop ze betrapt werd) teruggevonden werd in een voedingssupplement die ze gebruikte. Het vreemde hieraan was dat die substantie niet vermeld stond op de bijsluiter van het voedingssupplement. Desondanks werd Sara Moreira voor 6 maanden geschorst. Aan de ene kant werd ze vrijgesproken van moedwillig dopinggebruik, maar aan de andere kant is een atleet steeds verantwoordelijk voor de detectie van een verboden substantie in zijn of haar lichaam. Ik herinner me nog de emotionele persconferentie van haar nadat ze op doping werd betrapt. Ik zag er een atlete die gebroken was en die onrecht was aangedaan. Ze pleitte nogmaals voor een zuivere sport en ze zwoer dat ze ging antwoorden met haar benen. Als je echt onschuldig bent, dan is er heel veel karakter en doorzettingsvermogen nodig om terug te vechten. Altijd zullen mensen je toekomstige resultaten met argwaan bekijken en de "positieve" dopingsplas zal altijd een schaduw werpen op je carrière. Sara Moreira kwam terug uit schorsing op 7 maart 2012 en tijdens de zomer van 2012 antwoordde ze een eerste keer met de benen : na een mooie wedstrijd kaapte ze brons weg op het EK te Helsinki. Dolgelukkig was ze met haar medaille ... en het was een bekroning voor haar volharding en doorzettingsvermogen na een turbulente periode. Dit bleek echter maar een voorbode te zijn van de ultieme bekroning, want die kwam er vandaag met haar Europese titel. Op haar Facebook-pagina deelde ze mee dat dit het mooiste moment uit haar carrière is en ze verwijst indirect naar de periode waarin vele mensen haar hebben laten vallen als mens en als atlete. Een atleet en een mens in het algemeen leert trouwens altijd meer uit slechte dan uit goede dagen ... en eens je dat beseft, dan kom je er sterker uit. Sara Moreira is daar een mooi bewijs van. Ik ben enorm blij voor haar en deze titel is haar van harte gegund. Parabéns, Sara ... sempre acreditei !!

zaterdag 2 maart 2013

EK Göteborg: het thuispubliek viert feest

Foto: Facebook
In het Zweedse Göteborg werd vandaag de tweede wedstrijddag afgewerkt van het EK indoor. De Belgen die vandaag in actie kwamen in de prachtige Scandinavium Arena hebben het er goed tot zeer goed vanaf gebracht. Lander Tijtgat heeft in de finale op de 3000 meter een mooie 8ste plaats behaald in een persoonlijke besttijd van 7'55"59. Als je weet dat Lander voltijds docent Chemie en Lichamelijke Opvoeding is, dan begrijp je dat dit een fantastische prestatie is van de 29-jarige atleet. Verder plaatsten Tia Hellebaut en Almensch Belete zich relatief gemakkelijk voor de finale van morgen in respectievelijk de hoogspringcompetitie en de 3000 meter. Beide maken morgen in hun finale kans op eremetaal.
Voor de atleten van het organiserende land is zo'n kampioenschap in eigen land altijd iets speciaals. Het thuisvoordeel stuwt bepaalde atleten naar een onverhoopte knalprestatie. Alhoewel het omgekeerde ook vaak het geval is. Door de grote druk vallen altijd ook een aantal thuislopende favorieten door de mand. De Zweden konden zich vandaag opwarmen aan een aantal mooie prestaties van hun atleten. In de finale van de 60 m bij de mannen behaalde Odain Rose een mooie 5de plaats in een persoonlijk record van 6"62 en op de 400 m bij de vrouwen plaatste Moa Hjelmer zich met een knappe 52"38 voor de finale. De Zweedse mag lichtjes beginnen dromen van een medaille morgen in de finale. 
Het Zweedse publiek ging echter pas volledig uit zijn dak door de prestaties van Abeba Aregawi en Erica Jarder. Abeba Aregawi, een Ethiopische Zweeds maakte er op de 1500 meter een one-(wo)man-show van. Ze liep solo naar goud in een geweldige tijd van 4'04"47. Haar voorsprong op de tweede bedroeg maar liefst 10 seconden. Het feit dat Aregawi een "geadopteerde" Zweedse is, kon het publiek duidelijk niet veel schelen. Laat ons eerlijk zijn, als Almensch Belete morgen een medaille pakt op de 3000 meter zullen we haar ook als "Belgische" beschouwen. Voor een klein atletiekland telt iedere medaille.
De mooiste prestatie van de Zweden kwam, in mijn ogen, van Erica Jarder in het verspringen. Toen ze aanliep voor haar zesde en laatste poging stond de 26-jarige op een 5de plaats met een sprong van 6m56. Haar laatste sprong benaderde echter de perfectie : ze kwam precies uit op de afzetbalk en landde na 6m71 in de zandbak. De Zweedse was door het dolle heen want niet alleen had ze een persoonlijk record gesprongen, maar ze had zich ook de bronzen medaille toegeëigend. Ze sprong respectievelijk 2 en 3 cm verder dan de Britse Shara Proctor en de Servische Ivana Spanovic. Een verrassing van formaat want niemand had op een medaille van haar gerekend. Ze rende naar haar trainer toe die zowat gek werd van vreugde en ze sprong hem in de armen. Dit beeld vond ik bijna even mooi als de sprong die ze zopas had afgeleverd. De pure emotie die atleten tentoonspreiden, vind ik een van de mooiste aspecten van topsport en sport in het algemeen. Atletiek is dan ook een sport die zich daar heel goed toe leent. Een honderdste van een seconde of een luttele centimeter kan het verschil maken tussen winst en verlies, tussen eeuwige roem en vergetelheid, tussen uitzinnige vreugde en diepe ontgoocheling.
Morgen meer van dat ...