maandag 30 april 2012

FC Porto campeão ... proficiat Steven Defour !!


FC Porto en Steven Defour hebben gisteren de titel behaald in Portugal. Persoonlijk vind ik het jammer dat Benfica het niet gehaald heeft dit jaar ... maar ik gun het Defour wel. Hij heeft zich op een sterke manier in de ploeg geknokt bij Porto en heeft ook de harten van de supporters gestolen met zijn typische mentaliteit die we hier in België zo goed kennen. Zijn aandeel in deze titel mag niet onderschat worden want hij is samen met João Moutinho de werkende mier op het middenveld die voor de nodige stabiliteit gezorgd heeft in deze nieuwe ploeg. Vorig jaar heeft Porto alles gewonnen wat er maar te winnen was: titel, beker, Europa League. Met een nieuwe coach en met een halve nieuwe ploeg hebben ze het toch opnieuw heel goed gedaan, met de titel als beloning.
Parabéns dragões, parabéns Porto, parabéns Steven ... até para o ano.

zaterdag 28 april 2012

Het einde van União de Leiria??

União Desportiva de Leiria ... een mooie voetbalclub uit het centrum van Portugal. Jarenlang een goeie subtopper in de Portugese eerste klasse, een mooi stadion speciaal gebouwd voor Euro 2004,... Daar zou nu wel eens abrupt een eind aan kunnen komen. Spelers waren al zo'n 3 maand niet meer betaald en gisteren hebben 16 spelers collectief hun contract ontbonden met de club. Hierdoor kan Leiria normaal de komende wedstrijd tegen Feirense (een regelrechte degradatietopper) niet spelen. Het gedwongen forfait zou wel eens verstrekkende gevolgen kunnen hebben want niet enkel zou de club een zware boete kunnen krijgen, maar ze zou ook kunnen bestraft worden met een gedwongen degradatie ... en dit zou wel eens het einde kunnen betekenen van União de Leiria als professionele voetbalclub.

Dit seizoen beloofde vooraf al heel zwaar te worden voor de Leirienses. Het begon al met de vreemde beslissing om niet langer in het mooie stadion van Leiria te spelen, maar om uit te wijken naar het nabije Marinha Grande voor de thuiswedstrijden. Onderhandelingen met de stad die eigenaar is van het stadion waren op een sisser uitgedraaid omdat União de Leiria niet akkoord was met de te betalen prijs. Dit was al een vreemd signaal voor de al bij al weinige supporters van deze club. De resultaten en een aantal transfers vielen dan ook nog eens tegen en dan zit je vaak al snel in een vicieuze cirkel. De laatste weken vochten de spelers nog voor de redding maar ook het lot was hen ook al niet meer gunstig gezind. Tegen Sporting Clube de Portugal verloren ze onder andere met 0-1 na een doelpunt in de 98ste minuut en laatst verloren ze ook nog eens met 3-2 tegen subtopper Vitoria Guimarães ... na opnieuw een tegendoelpunt in de laatste minuten.
Gisteren is dan eindelijk de bom gebarsten. De spelers waren al maanden niet meer uitbetaald en onderhandelingen om hierover tot een akkoord te komen, brachten niet de gewenste resultaten. Zestien spelers hebben dan ook collectief hun contract ontbonden met de club ... en je kan het hen ook niet verwijten. Toch vind ik het enorm jammer want União de Leiria is een mooie club, in een mooie stad, in een mooi land. Leiria is zowat mijn tweede thuis en vandaar ook dat nieuws me toch wel raakt. União de Leiria zal waarschijnlijk verdwijnen ... jammer, net nu ik een truitje ging krijgen van deze club.